Když se z domácího mazlíčka stane netvor

king-cujo
Dobrácký bernardýn je neocenitelným společníkem, dokud ho nekousne netopýr nakažený vzteklinou. Poté se z věrného kamaráda stává vražedné monstrum.


Americký spisovatel hororů Stephen King je jedním z nemnoha autorů, jejichž úspěch je konstantní díky evidentně nekonečné fantasii a inspiraci. Pro toto tvrzení hovoří i neuvěřitelně dlouhý seznam románů a povídkových sbírek, jež King zplodil. Seznam je dokonce tak rozsáhlý, že pro něj česká Wikipedie musela vytvořit samostatný článek. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na tituly Bazar zlých snů, Pistolník, Pan Mercedes, Právo nálezce, Revival, Všechno je definitivní a na publikaci O psaní, která obsahuje Kingovy spisovatelské memoáry.

Román Cujo vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta v roce 2016. Čtenáře, kteří již mají nějakou tu „Kingovku“ za sebou, možná překvapí relativně malý rozsah knihy. King sám sice tvrdí, že raději píše rozsáhlé knihy, v nichž pomocí rozvinutého a bohatého děje navazuje specifický vztah se čtenářem, ale ani kratší příběhy mu evidentně nejsou cizí a dokáže jejich prostřednictvím vyvolat v čtenáři širokou plejádu emocí. To mu umožňuje nejen mistrně vybroušený vypravěčský styl, ale i talent ovládat čtenáře, co se jejich psychického rozpoložení týče. Dalo by se říci, že King by byl skvělým psychoterapeutem, musel by ovšem operovat na „temné straně síly“, protože jím vyvolané emoce jsou většinou strach, hrůza a napětí. Což je samozřejmě v rámci jeho žánru žádoucí.

Ústřední postavou příběhu je bernardýn Cujo, který by byl schopen za svou rodinu položit život. Camberovi, kterým Cujo patří, rozhodně nejsou tou nejukázkovější rodinou. Joe Camber vlastní soukromý autoservis a kromě toho je alkoholik a násilník. Jeho manželka Charity to s ním nemá jednoduché. Jednoduché to nemá ani rodina Trentonových. Donna je svému manželovi Vicovi, který se nepříliš úspěšně snaží živit reklamou, nevěrná. Jejich syn Tad zase trpí nočními můrami. Zdá se mu, že něco děsivého s jantarovýma očima číhá v jeho šatníku.

Tato „drobnost“ vnáší do děje velké napětí. Čtenář si není jistý, zda je zlo v knize nadpřirozeného (což by bylo pro Kinga typické) nebo zcela racionálního původu. Další nejistota panuje ohledně pocitů k bernardýnovi, který se po kousnutí netopýrem mění v zuřící bestii. Jelikož je kniha částečně psána i z jeho pohledu, je pro čtenáře obtížné ho definitivně odsoudit jako jednoznačně zlý prvek v příběhu.

Na jednu stranu je tedy čtenáři líto nebohého Cuja, který své chování nemůže kvůli vzteklině ovlivňovat, na druhou stranu jeho obětí, jejichž smrt je tím pádem důsledkem mnoha nešťastných náhod. Hlavní scéna, v níž Donna s Tadem čekají uvězněni v náklaďáku vystavenému neúprosnému slunci a čekají na vysvobození, tedy vyznívá mimořádně děsivě. Věřím, že titul Cujo bude skvělým čtením pro ty, kteří si rádi vychutnají pocit strachu a napětí u výjimečně kvalitně napsané knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCujo

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

Napsat komentář