Stephen King slaví kulatiny

Stephen King medailonek
Fanoušci hororů, zbystřete! Dnes, 21. září 2017, uplynulo sedmdesát let od narození mistra tohoto žánru, Stephena Kinga. A při té příležitosti jsme nejen pro jeho čtenáře připravili speciální článek.

Stephen Edwin King se narodil 21. září 1947 jako druhý syn Donalda a Nellie Ruth Pillsbury Kingových, v úplné rodině však nevyrůstal dlouho. Po rozvodu rodičů zůstal i se svým bratrem Davidem u matky, se kterou se často stěhovali. Na konci padesátých let literární agent a sběratel vědeckofantastických memorabilií Forrest J. Ackerman začal vydávat časopis Spacemen o vědeckofantastických fimech a Stephen do něj v roce 1960 poslal povídku, bylo mu v té době třináct let. Stephen King vystudoval pedagogickou fakultu na Mainské univerzitě v Oronu. V tomto období již začaly vznikat jeho první profesionální povídky, mezi nimi i povídka Skleněná podlaha (The Glass Floor), kterou vydali v čtvrtletníku Startling Mystery Stories. Po studiích King nemohl sehnat práci v oboru, a proto chvíli pracoval v prádelně, pak jako vrátný, a až v roce 1971 se stal učitelem angličtiny na Hamdenské veřejné škole v Maine. V roce 1973 pak vznikl první velmi úspěšný Stephen King BETAhororový román Carrie, který si žádal i dotisk. Tímto okamžikem se Stephenu Kingovi změnil život. Zároveň překonal problémy s alkoholem a drogami a od té doby napsal více než 40 románů a vytištěno bylo více než sto milionů kusů jeho knih v mnoha desítkách jazyků. Stephen King se dostal svými hororovými romány do podvědomí mnoha milionům lidí na celém světě a je mezinárodně uznávaným spisovatelem. Několikrát byl nominován na literární ceny a nemálo jich také získal.V současné době poskytuje stipendia místním studentům středních škol a také přispívá na mnoho charitativních projektů, pro které občas také hraje se svou rockovou kapelou Rock Bottom Remainders.

Pro více informací o spisovateli se můžete podívat do našeho medailonku.

————————————————

Níže vám představíme vybrané tituly Stephena Kinga. Všechny vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Literatura může být někdy smrtící, a to doslova. Věrný čtenář Morris Bellamy zabije svého oblíbeného spisovatele a ukryje jeho rukopisy nevydaných textů. Po letech najde tento poklad malý chlapec, ale Bellamy se nehodlá vzdát…

Jakou moc má vyprávění příběhů a jak může literatura zasáhnout do života? John Rothstein je věhlasný spisovatel, ale už léta nic nepublikoval. A jeho věrný čtenář Morris Bellamy zuří! Spisovatele nakonec zabije a ukradne mu rukopisy nevydaných textů. Kořist si ukryje, ale pak se ocitne ve vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let najde schovaný lup malý chlapec, ale Morris Bellamy se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát… V hlavních rolích mistrně napsaného románu se objeví nesourodá trojice pátračů z Kingova románu Pan Mercedes.

Právo nálezce

Autor: Stephen King
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7306-791-5
Doporučená cena: 359 Kč

Přečtěte si více o knize Právo nálezce. A nezapomeňte na naši recenzi.

————————————————

Malé americké městečko Castle Rock se ocitne ve spárech bernardýna nakaženého vzteklinou, který terorizuje a zabíjí jeho obyvatele. Zlo má nové jméno, a to Cujo… Letos je tomu 25 let od prvního vydání knihy v České republice.

Psychologicky laděný horor od mistra tohoto žánru představuje dramatický příběh, v němž bernardýn postižený vzteklinou terorizuje a zabíjí lidi z malého amerického městečka. Přichází to velice nevinně, jako vždycky. Veliký přátelský pes pronásleduje divokého králíka, který spadne do skryté podzemní jeskyně, a rozvíří spící zlo krutější než smrt sama. Zděšený čtyřletý kluk vidí, jak se samovolně otvírají dveře jeho šatníku, a vykřikuje při pohledu do démonických krhavých očí, které svítí ze tmy. Maineské městečko Castle Rock je v zajetí děsivé hrozby…

Cujo

Autor: Stephen King
Přeložil: Ivan Němeček

Počet stran: 335
Vazba: brožovaná
Formát: 120×186 mm
ISBN: 978-80-7306-854-7
Doporučená cena: 259 Kč

 

Přečtěte si více o knize Cujo. A nezapomeňte na naši recenzi.

————————————————

Trojčlenná rodina se přestěhuje do hotelu Overlook a každý z nich si od toho slibuje nový začátek. Ale co když hotel není takový, jak se na první pohled zdá? Desetiletý Danny totiž vidí věci, které se vymykají lidskému chápání… A Zlo čeká na své další oběti… Letos uplynulo navíc 40 let od prvního vydání v USA.

Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový zimní správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřovali víc než jeho krásu. Jack viděl v Overlooku příležitost, zoufalý způsob, jak uniknout životní smůle a zoufalství, Wendy zase kýženou samotu, která by mohla být poslední příležitostí k zachování narušené rodiny, a Danny? Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka. Ve sto deseti prázdných pokojích Overlooku viděl skryté zlo, které číhalo jen na ně…

Osvícení

Autor: Stephen King
Přeložil: Ivan Němeček

Počet stran: 488
Vazba: lepená
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7306-413-6
Doporučená cena: 269 Kč

 

Přečtěte si více o knize Osvícení.

————————————————

Mladá reportérka přijíždí na odlehlý ostrov a rozhodne se vyřešit záhadu a odhalit identitu muže, který byl před lety nalezen na pláži zavražděný. Možná se přesvědčí, že na některé otázky neexistují odpovědi… Na základě příběhu vznikl např. seriál Městečko Haven.

Některé záhady zůstanou nevysvětlené…
Studentka žurnalistiky přijíždí na odlehlý ostrov kvůli stáži v místních novinách. Jednoho dne se dozvídá, že ostrůvek skrývá záhadu, o níž jí dosud nikdo neřekl. Nakonec jí kolegové z redakce celý příběh vyprávějí: Co byl zač ten muž, který byl před čtvrt stoletím nalezen mrtvý na pláži, kdo ho zabil a proč? Vyšetřování případu opakovaně vedlo do slepých uliček a dodnes se mnoho neví. Místní redaktoři jsou neobjasněným příběhem „Colorado Kida“ fascinováni, vyprávěním utužují dávné přátelství a zároveň zkoušejí profesní vytrvalost mladé stážistky. Kniha není detektivkou, protože nepřináší odpovědi.

Colorado Kid

Dozví se tajemství mrtvého muže?
Autor: Stephen King

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7306-927-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Přečtěte si více o knize Colorado Kid. A nezapomeňte na naši recenzi.

————————————————

Připomeňte si další knihy z dílny mistra hororů:

Kdo jiný by dokázal o hororu vyprávět lépe než král hororu?
Do podmanivého průvodce specifickým žánrem vložil pronikavé postřehy i upřímná vyznání ze svého mládí, odhalil své zdroje inspirace a nabídl zasvěcené komentáře ke slavným i obskurním dílům. S vervou a velkou láskou k tématu se vyjadřuje ke všemu, co s hororem souvisí. Proč jsou lidé ochotni utrácet tolik peněz, jen aby se dostali do stavu, který jim je mimořádně nepříjemný? Kdo jsou lidé, kteří horor vyhledávají? Čeho se vlastně bojíme? Proč tolik takzvaných hororových filmů prostě nefunguje? Stephen King si klade řadu otázek a nebojí se na ně odpovědět. Píše o Draculovi či Frankensteinovi, ale věnuje se i novějším fenoménům, jako je Záhada Blair Witch.
Živelná kniha Danse Macabre o hororu jako kulturním fenoménu je tím pravým pro všechny, kteří se rádi bojí, ale také o hororu přemýšlejí.

Napínavý román Konec hlídky je velkolepým závěrem detektivní trilogie, která se stala bestsellerem deníku New York Times a jejíž první dvě části – Pan Mercedes a Právo nálezce – v nakladatelství Beta nedávno vyšly. Pachatel hrůzných činů leží v nemocnici a jeho uzdravení je nepravděpodobné, přesto má neuvěřitelnou moc páchat to nejhorší myslitelné zlo. Pokud ho vyšetřovatel Bill Hodges s Holly Gibneyovou brzy nezastaví, stanou se jeho oběťmi i oni…

 

Muž v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty na chodníku. Nechá za sebou osm mrtvých a patnáct zraněných a sám z místa činu zmizí. Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k hrůznému skutku přihlásí a zároveň naznačí, že chystá mnohem strašlivější útok – masakr tisíců lidí. Detektivní příběh ve stylu drsné školy umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli vyšinutého vraha. Román Pan Mercedes byl inspirován skutečnou událostí a Stephen King za něj obdržel prestižní Cenu Edgara Allana Poea.

V Americe vyšla kniha Čtyři po půlnoci (obsahující čtyři novely – Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes) jako celek. České vydání je rozděleno do dvou dílů po dvou novelách. V Časožroutech zmizí při záhadném letu většina cestujících, ve Skrytém oknu do skryté zahrady vtrhne do života osamělého literáta podivný cizinec, který možná existuje jen ve spisovatelových představách…

 

Novely Policajt z knihovny a Sluneční pes jsou druhou částí knihy Čtyři po půlnoci, která u nás vyšla rozděleně. První příběh vypráví o realitním agentovi pronásledovaném zlými přízraky z knihovny, hlavní hrdina druhé děsuplné povídky dostane k patnáctinám vytoužený polaroid, který však fotografuje pořád stejný snímek – strašidelného psa. Navíc se pes na obrázku neustále přibližuje… Kdo se rád bojí, nebude litovat, Stephen King se opět představuje v nejlepší formě.

A na závěr tip na biografii Stephena Kinga:

Kdo by neznal mistra děsu Stephena Kinga, jednoho z nejplodnějších a nejúspěšnějších autorů dnešní doby! Napsal na šedesát románů, k tomu na dvě stovky povídek a novel, prodal stovky milionů výtisků knih po celém světě…
Na slovo vzatý znalec Kinga, spisovatel George Beahm, přichází se zasvěcenou, rozsáhlou a velmi podrobnou knihou věnovanou osobnímu životu a profesionální kariéře tohoto oblíbeného autora. Nejde však o žádné akademické pojednání, ale čtivě psaný náhled do Kingova života a díla, prošpikovaný anekdotami, komentáři a rozhovory s jeho přáteli, kolegy a učiteli, kteří ho dobře znají. Líčí jeho mladá léta v Durhamu v Maine, studia v bouřlivých šedesátých letech, počáteční boj s nouzí, kdy se snažil sehnat práci, později vyučoval na střední škole a ve volných chvílích psal, dlouhou cestu k vydání prvního románu Carrie v roce 1974 a desítky let následující kariéry autora bestsellerů, vedoucí až na pomyslný trůn krále hororu.
Kniha je bohatě ilustrována známými americkými umělci Michaelem Whelanem a Glennem Chadbournem a doplněna velkým množstvím fotografií.

-iG3d9UpqNEBVV_YQEssGDUPubXTH4iziMtG6EEcSkUykmDA8RwL1rRrfu3A94p5_YOWBes


logo.beta.2Nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnuje se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydává ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydává, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

Zdroj náhledové fotografie: famenetworth.com

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrávo nálezce

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeCujo

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

zobrazit info o knizeOsvícení

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2010

zobrazit info o knizeColorado Kid
Dozví se tajemství mrtvého muže?

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

Napsat komentář