Kultovní hororový román nyní jako audiokniha

to-audiokniha-perex
Román To od jednoho z nejznámějších spisovatelů všech dob Stephena Kinga je třicet let po svém vydání již kultovní klasikou. Koncem roku 2017 spatřil světlo světa nejen stejnojmenný film (respektive jeho první část), ale i audiokniha.

Amerického spisovatele Stephena Kinga, autora hororového románu To (přečtěte si na našich stránkách recenzi knihy), snad ani netřeba představovat. Pro ty, kteří dávají přednost filmu, stačí zmínit snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které byly vytvořeny podle Kingových knižních děl. Nejnovějším filmovým zpracováním Kingovy knihy je film To s podtitulem Klub smolařů, který zpracovává první část příběhu.

Vydavatelství audioknih OneHotBook připravilo pro posluchače mluveného slova román To ve formě audioknihy, na které se podílelo sedm známých osobností českého filmu. Vypravěčem příběhu je Pavel Soukup, postavy Klubu smolařů ztvárnili Jan Vondráček (Bill Denborough), David Novotný (Richie Tozier), Jitka Ježková (Beverly Marshová), Jan Zadražil (Eddie Kaspbrak), Michal Zelenka (Ben Hanscom) a Vasil Fridrich (Mike Hanlon). Důvodem skutečnosti, že na audioknize spolupracuje tolik interpretů, je spletitost a obsáhlost příběhu. Nutno dodat, že jde o skvělé řešení – coby posluchač jsem se zprvu obávala toho, že se do jednotlivých postav zamotám, ale díky různým barvám hlasů jednotlivých vypravěčů se tak nestalo.

to_audio_1

Soubor CD s audioknihou To

Příběh se odehrává ve městě Derry ve státě Maine, kam je ostatně zasazeno velké procento Kingových příběhů. Již od svého vzniku toto město vykazuje znepokojivě vysokou úmrtnost obyvatel v dětském a dospívajícím věku. V periodě dvaceti sedmi let nastává období zvýšené úmrtnosti této skupiny občanů a vždy vyvrcholí velkou tragédií. Roku 1957 běh tohoto cyklu pozastavila skupina sedmi dětí (Klub smolařů). Ty nyní dospěly a na tajemné zlo, které spí pod městem Derry, již zapomněly. Blíží se však vyvrcholení další sedmadvacetileté periody a parta přátel se musí znovu utkat s tajemnou entitou, které říkají „To“.

to_audio_2

Soubor CD s audioknihou To

Zájmeno a zároveň název hororu „To“ dokonale charakterizuje pocit, který posluchač z příběhu má. Jde o jakési neidentifikovatelné a těžko pojmenovatelné zlo, podivný strach a nejniternější děsy, jež v sobě člověk nosí. Zkrátka to, co v nás spouští pud sebezáchovy, instinkt „bojuj, nebo uteč“. Vybraní interpreti svým hlasem dokázali dobře podbarvit atmosféru příběhu a vytvořili dílo, které sice zachovává kouzlo Kingových hororů, ale na druhou stranu je pojímá jiným, originálním způsobem.

Pokud se coby čtenáři knižní podoby hororu bojíte, že vám audiokniha nic nového nepřinese, můžete s klidem na srdci hodit své obavy za hlavu. Více než padesát hodin vícehlasé nahrávky přináší nový zážitek, obohacený o barvitý přednes sedmi interpretů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTO (audiokniha)

King, Stephen

OneHotBook, 2017

Napsat komentář