Vratká rovnováha

King_Ustav_audio
Jaké jsou hranice přijatelnosti činů mocných? Čím lze ospravedlnit únos a násilí? A konečně, vážně se někdo odváží zahrávat si s trpělivostí dětí nadaných netušenými schopnostmi a zahnanými až do rohu?

Těsně před koncem roku 2020 představilo vydavatelství OneHotBook další ze zvukových verzí knih Stephena Kinga. Tentokrát se jednalo o jeden z autorových nejnovějších románů Ústav (The Institute, 2019).  Tištěnou podobu přeloženou Ivanem Němečkem připravilo nakladatelství Beta Dobrovský také v roce 2020. Interpretace audioknihy připadla na Martina Preisse.

Nebudu vás unavovat sáhodlouhým výčtem úspěchů spisovatele, jenž se nestal králem jenom podle jména, ale hlavně díky téměř bezbřehé schopnosti tvořit nové světy. Připomenu jen, že recenzně jsme se s jeho prací na stránkách Klubknihomolu.cz naposledy setkali u titulu Čtyři roční doby a krátce před tím i u povídkové sbírky Pátá čtvrtina. Právě první zmíněná kniha je pro naše dnešní setkání zajímavá, protože mimo jiných hostí i novelu Tělo. Hned si vysvětlíme, proč se o ní zmiňuji.

Jako u většiny prací Stephena Kinga, naleznete na internetu i mnoho recenzí Ústavu. Ty se ovšem povětšinou omezují na popis děje, případně se jejich autoři a autorky sem tam i krátce zmíní o Kingově překročené sedmdesátce. Já tedy jen velice krátce prozradím, že děj se točí kolem paranormálních schopností vybraných dětských hrdinů a poněkud svérázného způsobu nastolování celosvětové politické rovnováhy. Chcete-li znát víc pikantních podrobností, neostýchejte se otevřít kteroukoli z výše zmíněných recenzí hlavního proudu.

Nebojte se, nechystám se vás ošidit a odbýt. Právě naopak. Podělím se s vámi o asociace, jež mi během poslechu magického hlasu Martina Preisse defilovaly před vnitřním zrakem. Stephen King rozdělil tento román do dvou z počátku samostatných dějových linií, které k sobě ovšem logicky konvergují, až konečně splynou v jednu. V té zdánlivě méně významné, byť uvedené jako první, sledujeme cestu bývalého policisty Tima Jamiesona. Tim se ocitl ve zlomové životní situaci, díky čemuž mu nevadí změnit své cestovní plány. A tak namísto letadlem cestuje přes území Spojených států po zemi. Jednoho dne se ocitne v městečku, v němž se rozhodne po nějakou dobu zůstat a přijmout práci u noční hlídky. V tuto chvíli se rozezněl můj první budík a hlásil: ha, skoro jako Jack Reacher z pera Lee Childa. Jestlipak bude Timova postava také stát na straně dobra a nesmlouvavě potírat zlo?

Druhá, nosná linie příběhu začíná představením geniálního školáka Luka Elise. Dvanáctiletý chlapec disponující neuvěřitelným intelektem právě míří na dvě univerzity. Tak, kohopak nám tohle připomíná? No jistě, Sheldon Cooper ze seriálu Teorie velkého třesku. S tím rozdílem, že Luke je na rozdíl od Sheldona plně empatický, takže ona podoba není stoprocentní. Střih. Ocitáme se v Ústavu, kam kdosi unáší děti různého stáří a různých paranormálních schopností. A tady se konečně vracíme ke zmíněné novele Tělo, v níž autor také brilantně pracoval s postavami zhruba Lukova věku. Ostatně právě svou náklonností k dětským hrdinům je Stephen King dost pověstný. V souvislosti s popisem organizace bádající velice svérázným způsobem nad fenomény telekineze a telepatie se nelze nezmínit o seriálu Stranger Things, ale jisté podobnosti se lze všimnout i u Holistické detektivní kanceláře Dirka Gentlyho, v tomto případě možná ještě více u její (mini)seriálové adaptace.

Pro jistotu hned na tomto místě prohlašuji, že seznamem zmíněných podobností s existujícími díly někoho jiného rozhodně nechci vzbudit dojem, že Ústav je plagiátem. Za ten jej rozhodně považovat nelze. Mnohem důležitější závěr z uvedeného výčtu by měl vyslat zprávu, že autor sleduje aktuálně úspěšné proudy a pružně se jim přizpůsobuje. A to je přesně to, co bychom od světové jedničky očekávali, ne?

Ústav ve své zvukové podobě přichází na dvou kompaktních discích zaplněných celkem pětapadesáti stopami ve formátu mp3, k nimž přibylo ještě pět ukázek z další produkce vydavatelství OneHotBook. Celková doba, po niž si posluchači mohou užívat poslechu, se bez jedné minuty vyšplhala na jednadvacet hodin. Temně vyhlížející přebal je kompletně papírový, bez plastové vložky. Na dvou záložkách najdeme medailonky Stephena Kinga a Martina Preisse. Přímo pod kapsami na optická média si můžeme přečíst výčet jednotlivých částí příběhu. Na prvním disku najdeme bloky: „Noční pochůzkář“, „Chytrý chlapec“, „Injekce na skvrny“, „Maureen a Avery“ a „Útěk“. Druhý disk slibuje „Peklo čeká“, „Peklo je tu“, „Velký telefon“ a finále „Šišlavý muž“.

Pokaždé, když beru do ruky knihu, případně si pouštím audioknihu Stephena Kinga, napjatě čekám, jestli ve srovnání s dosavadní autorovou tvorbou nepropadne. A víte co? Ústav tento osud nepotkal. Skoro si začínám myslet, že se od krále příběhů skutečných i smyšlených žádných plev nedočkáme. A tak by to mělo být.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚstav

King, Stephen

OneHotBook, 2020

Napsat komentář