S úsměvem životem

smich uvodni(1)
Bez smíchu to prostě nejde. Vybrali jsme pro vás hned čtyři knižní kousky, u kterých se zamyslíte, pousmějete nebo se budete smíchy doslova popadat za břicho. Důležité je, že o humor zcela určitě nebude nouze, ať už vyberete kterou z knih!

„Pan Kaplan,“ to je prostě nikdy nestárnoucí literární klasika. Pokud jste ji už četli, klidně po ní sáhněte znovu, tato kniha plná jazykového humoru se nikdy neomrzí. A pokud jste ji zatím nečetli, je čas to napravit, rozhodně vám totiž zvedne náladu.

Jedna z nejoblíbenějších humoristických knih posledního století. Jiskřivý humor, spočívající v jazyce, jeho záludnostech a slovních hříčkách. Autor svou již legendární knihu po obrovském úspěchu vícekrát přepracoval a doplnil o další epizody a postavy, aniž narušil neopakovatelnou atmosféru díla, které baví již několik čtenářských generací. Stejně kreativně pak k dílu přistoupil překladatel Antonín Přidal a mnohé z jeho formulací navždy vešly do slovníku českých čtenářů. Třída profesora Parkhilla je vskutku pestrá, co student, to osobnost, osud, národnost a ojedinělý přístup ke zvládání zákeřností jazyka, který je nutné si osvojit, aby se dalo v nových podmínkách žít co nejlépe. Profesor Parkhill totiž na newyorské Večerní přípravné škole pro dospělé vyučuje angličtinu přistěhovalce z (nejen, ale převážně) východní Evropy. Po skvělém překladu Pavla Eisnera se k nám vrátil v geniálním překladu Antonína Přidala (byť se v takovém případě spíš než o překladu dá mluvit o spoluautorství) a myšlenkové a jazykové kotrmelce pana Kaplana se tak můžou dostávat do slovníku dalších a dalších generací. Studenti VPŠD možná přicházejí a odcházejí, ale Hyman Kaplan zůstává. Protože pan Kaplan nejen, že má svou třídu rád. Pan Kaplan má STÁLE třídu rád. A je to dobře, protože jen od něj a skrz něj se dozvíme, co je „šivot v klopále“.

Pan Kaplan má stále třídu rád

Autor: Leo Rosten.
Přeložil: Antonín Přidal

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3981-5
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Pan Kaplan má stále třídu rád vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pedagog také nikdy nezapomínal, že mnozí z jeho žáků vstupují do bran VPŠD v důsledku nejrůznějších otřesů: revoluce v Řecku, sucho v Itálii, krize v Německu či v Karibském moři, štvanice a čistky tam či onde — každý mocenský záškub na neklidné zeměkouli se odrážel, byť mikroskopicky, v příbytku či úbytku žactva. Neboť přistěhovalci nechodili do VPŠD jen proto, aby se naučili základním, svízelným náležitostem svého nového jazyka; učili se zde také nejpodstatnějším věcem z občanské nauky, aby se mohli na městské správě podrobit zkoušce, jež byla předehrou k události nanejvýš významné, ba magické, totiž k získání státního občanství.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Leo Calvin Rosten (1908, Lodž – 1997, New York) byl americký spisovatel, scenárista a učitel polsko-židovského původu. Psal i pod pseudonymem Leonard Q. Ross. Už od dětství ho velmi zajímaly knihy a zkoušel sám psát. Vystudoval politologii, ekonomii a psychologii na Chicagské univerzitě a ekonomii na London School of Economics, kde navázal blízké přátelské vztahy s později vlivnými ekonomy. Za války pracoval v administrativě prezidenta Roosevelta. Ještě předtím, během velké hospodářské krize, Leo Rosten v chicagské večerní škole učil přistěhovalce z východní Evropy angličtinu – odtud potom čerpal inspiraci pro dílo, jímž se proslavil po celém světě: pro popis urputných soubojů nezdolatelného kyjevského rodáka pana Hymana Kaplana, „číhače na pánský saky“, se záludnostmi anglického jazyka. Pan Kaplan pak Rostena provázel celý život – narodil se jako hrdina jedné povídky uveřejněné v New York Times, když bylo jeho autorovi 24 let. Po úspěchu i dalších povídek s panem Kaplanem v hlavní roli vyšly všechny v jednom knižním souboru česky v překladu P. Eisnera jako Pan Kaplan má třídu rád, který v roce 1959 autor rozšířil. Oba tituly posléze Leo Rosten přepracoval a v roce 1976 spojil do svazku, z nějž vyšel český překlad Antonína Přidala Pan Kaplan má stále třídu rád. Leo Rosten je autorem dalších knih a mnoha úspěšných filmových scénářů, věhlas pana Kaplana, který vtančil i do muzikálu na Broadway, ale září jako „úblněk“, jenž přesvítí hvězdy všech „souchvostí“.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Říká se, že „karma je zdarma.“ Většinou nepůsobí hned, a tak mají lidé tendenci na ni zapomínat. V románu Davida Michieho však na sebe karma nenechává dlouho čekat, a tak je vše po zásluze „odměněno“ okamžitě a s jasným poselstvím, proč se tak děje.

Veškerá pravda prochází třemi stádii. V prvním je terčem posměchu, ve druhém se setkává s prudkým odporem, a nakonec je přijata jako naprostá samozřejmost. Proč tak málo věříme v karmu? Protože nepůsobí okamžitě. Co kdyby se ale následky činů a myšlenek dostavovaly ihned? Jednoho rána se lidé probudí a zjistí, že se působení karmy značně urychlilo. Nyní je vše dobré do několika minut odměněno, například nečekaným zbohatnutím, a naopak a podvody záhy přivolávají pohromu. Jedni chápou více a více, druzí se zatvrzují. Do té doby neznámý buddhistický mnich láma Taši se stane žádaným hostem televizních pořadů a je vyhledáván pro moudré rady. Kdo zareaguje na nastalou změnu karmy včas, je odměněn. Zášť se nevyplácí. Musíme se přizpůsobovat okolnostem, nebo je realita výtvorem naší mysli? Jak vesmír odměňuje vstřícnost? A co je klíčem ke štěstí? Otevřete mysl a nechte pracovat fantazii ve světě, který již není, čím býval. Jak se postavíte ke každému přítomnému okamžiku? Rozhodnutí je na vás!

Zákon karmy

Autor: David Michie
Přeložil: Petr Sumcov

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-271-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zákon karmy vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Kathy Brantonové, mladé ženě, která se pokoušela velmi rázným vystupováním překonat dětství plné týrání, jednoduše vysvětlil, že věří v láskyplnou laskavost. Kdyby takovou přeslazenost Kathy slyšela od kohokoli jiného, naježila by se. Guruova přítomnost byla ale natolik nefalšovaná a soucítění v jeho očích tak příjímající, že odcházela podivuhodně povznesena.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorovi

David Michie se narodil jsem v Zimbabwe v Africe, deset let žil v Londýně a od roku 1998 žije v Perthu v Austrálii. Vždy cítil blízkost ke zvířatům a jako malý četl každou knihu, kterou našel od Geralda Durrella a James Herriot. Většinu svého profesního života strávil komunikační prací pro společnosti poskytující finanční služby. Začal meditovat z důvodů zvládání stresu ve svých 30 letech – aniž bych to tehdy věděl, to ho nastartovalo na cestu, která mě spojila s tibetským buddhismem. Jako komunikátor se chtěl podělit o svůj úžas nad všemi poznatky, které se naučil od svých učitelů. To vedlo k první knize Buddhismus pro zaneprázdněné. Při propagaci a následných knihách, jako je Pospěš si a medituj, zjistil, že mnoho lidí, kteří se o tato témata zajímají, jen zřídka čte literaturu faktu ve svém vlastním čase. Proto raději píše romány. Čtenáři mohou znát jeho knihy Dalajlamova kočka, Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu, Dalajlamova kočka a síla meditace, Duše našich mazlíčků, Pes Jejího Veličenstva a jeho mise, Probuď v sobě kotě, Tajná mantra, Pospěš si a medituj, Kouzelník ze Lhasy nebo Okamžitá karma: Den, kdy se to stalo. Domnívá se, že beletrie je ideálním prostředkem pro zapojení srdcí a představ čtenářů i jejich intelektu. A co víc, vyprávění příběhů je součástí dlouhé tradice duchovního učení, kde se vnitřní, subtilní proces stává snáze pochopitelným externalizovaným v metaforách a podobenstvích.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Povídková kniha z pera české autorky přináší oblíbené, nikdy nevyčerpané téma světa žen a mužů. I to se však v průběhu času proměňuje. Nebo ne?

Co čeká čtenáře této knížky?
Pohled na soužití žen a mužů v různém čase pojatý s nadhledem, humorem i mírnou nostalgií. Ať vás tato knížka povídek zastihla večer v klidu domova, pod lampou a se sklenkou v ruce nebo někde na cestách, protože je vhodná pánům do kapsy i ženám do kabelky, otevřete své srdce a duši a probádejte, jak se toto téma v čase proměňuje.

V čase

Autorka: Věra Krpálková

Počet stran: 108
Vazba: brožovaná
Formát: 110×168 mm
ISBN: 978-80-88104-73-5
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu V čase vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

O autorce

Věra Krpálková je původním povoláním učitelka a vychovatelka. V současné době se kromě obchodní činnosti dál věnuje vzdělávání a výchově dětí i dospělých. V minulosti již vyšly její knihy Příběhy strýčka Bena, Vyprávění strýčka Bena, Týden u strýčka Bena nebo kniha Deník koloběžky.

Zdroj informací: Agentura KRIGL

————————————————

Máte-li rádi satiru, pak je poslední kniha právě pro vás! Humorné texty, které doplňují ilustrace známého Petra Urbana, vás totiž dostanou do kolen. Jsou trefné, vtipné a pointa je na světě raz dva. Krátké příběhy vám zajistí jiskřivé a vtipné čtení, které hned tak nezažijete.

Humoresky, navazující na tvorbu největšího českého satirika Jaroslava Haška, zaplňují mezeru, která v naší „smíchové kultuře“ vznikla v důsledku zániku velmi oblíbených satirických časopisů. Obrázky populárního ilustrátora Petra Urbana dokonale korespondují s dráždivě humornými texty, pro které je typická ostrá a rychlá pointa. Krátké příběhy nahlížejí na současnost stejně nemilosrdným a zároveň humorným pohledem, jakým stvořitel Švejka rozkrýval hloupost a absurditu své doby. Pohybují se přitom na hraně takzvané korektnosti, která nám mnohdy zabraňuje pojmenovat věci pravým jménem. A přitom pravda bývá často a překvapivě tak jednoduchá.

Haškoviny

Humoresky v mezích zákona
Autor: Tomáš Syrovátka
Ilustrátor: Petr Urban

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-3659-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Haškoviny vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Haskoviny ukazka(1)(1)

K dispozici máte také celou ukázku.

Ilustrátor

Petr Urban se narodil 8.8.1960 v Jablonci nad Nisou. Žije ve Smržovce a rodné Jizerské hory by nikdy neopustil. Je ženatý, manželka Inka je jeho manažerkou a spolupracovnicí, má dospělé děti Markétu, návrhářku a fotografku, a Petra, který se věnuje rodinné firmě PIVRNEC. Z jeho pera vzešla, dnes již českým národem obdivovaná, postavička Rudy Pivrnce, která zosobňuje s humorem a mírou nadsázky lidské vlastnosti, a to především slabosti. Kreslené vtipy rozličných témat se objevily už ve čtyřicítce autorských knih, v kalendářích, na stránkách novin a časopisů. V posledních dvou letech aktivně spolupracuje s vydavatelstvím Ringier Axel Springer CZ a.s., kdy se zabývá vytvářením vtipů na konkrétní politickou situaci. Dlouhodobě spolupracuje s časopisy zaměřenými na volnočasové aktivity, nejdéle s měsíčníkem Český rybář. Ač se může zdát, že Petr Urban není vhodným autorem pro děti, opak je pravdou, nakreslil pohádkovou postavu skřítka Pořádníčka, který je hrdinou knížky Pohádky o Pořádníčkovi. Věnuje se i ilustracím knih jiných autorů, velkou životní nabídkou a výzvou zároveň se staly ilustrace světové klasiky Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Vyšly mu také dvě knihy v německém jazyce a i kniha v anglickém překladu, několik titulů i ve slovenštině. Po dva roky uveřejňoval literární sloupky v Lidových novinách, kde vtipnou formou komentoval události uplynulého týdne, občas píše fejetony i do jiných časopisů, v současnosti do magazínu OnaDnes. A také uveřejňuje rozhovory se sportovci, které vydal i knižně.

Zdroj informací: web autora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePan Kaplan má stále třídu rád

Rosten. Leo

Argo, 2023

zobrazit info o knizeZákon karmy

Michie, David

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeV čase

Krpálková, Věra

Agentura KRIGL, 2023

zobrazit info o knizeHaškoviny
Humoresky v mezích zákona

Syrovátka, Tomáš

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář