Doba Karla IV. očima Jana Bauera

1170826_reading_old_manuscript
Panování Karla IV. se řadí k nejvýznamnějším obdobím naší historie. Knih na toto téma bylo napsáno již mnoho. Jedna z posledních zavede čtenáře do doby, kdy panovníkovi někdo usiluje o život…

nakladatelství Moravská Bastei MOBA vyšla nedávno kniha spisovatele a publicisty Jana Bauera ze série V tajných službách Otce vlasti pod názvem Král zvedá meč. Jedná se o historický román, najdete tu jak události tehdejší doby, tak prvky detektivního žánru a chybět nebude ani láska. I když asi z trochu jiného soudku, než byste možná čekali…

Kniha je rozdělena do kapitol líčících příběh Karla IV. v určitých časových obdobích jeho života. Sledujeme jeho nelehkou cestu na královský trůn od jeho patnácti let věku. V každém tomto období se po jeho boku objevuje postava dominikána Pavla, jehož jediným úkolem je chránit Karlův život. O ten usiluje řada vlivných lidí, kteří neváhají použít jak klasické středověké travičské pokusy, tak vyslat do jeho komnat zkušené nájemné vražedkyně. Karel zprvu nemá o smyslu nečekaných Pavlových „návštěv“ ani ponětí, stejně jako neví nic o machinacích, které se kvůli němu spřádají. Teprve postupem času poznává spletité cesty politiky a neváhá proto ani na okamžik věřit se svému ochránci, který se zjeví vždy v nějakou naprosto nečekanou chvíli. Pomůže mu Pavel vyřešit i problémy s úhlavním protivníkem, císařem Ludvíkem Bavorským?

Kniha je psána velmi poutavým stylem, bez zbytečného zdržování a zdlouhavých, často nicneříkajících dialogů. Dobrodružství, která Karel prožívá, jsou líčena barvitě, autor má úžasnou schopnost pro popsání akčních událostí s přihlédnutím k historickému tématu. Tyto scény jsou v knize popsány naprosto výborně, a to ať budeme mluvit například o setkání Karla s piráty, nebo jeho prožitcích ve vězení, kde musel nechtěně strávit několik krušných dní.

Příběh se sestává ze dvou linií. První je věnována Karlovi, druhá pojednává o událostech týkajících se dominikánského mnicha Pavla.

Zaujala mě i možnost nahlédnout do psychiky lidí žijících ve středověku, jak ji vidí autor. Je evidentní, že Jan Bauer má zkušenosti s historií a dějinami vůbec. Ostatně, tomuto tématu se ve svých knihách věnuje dlouhodobě. Samozřejmě se zaměřuje ve zvýšené míře na hlavního hrdinu, tedy Karla. Čtenář tak poznává, jak lidé tehdy žili, podívá se na ta nejchudší a naopak na ta nejhonosnější místa a vlastně může sdílet s osobami jejich radosti i útrapy, protože autor dává skvělou možnost proniknout do jejich myslí.

Protože politika hrála a hraje v mocenství asi tu nejdůležitější roli, nemohl se jí autor vyhnout ani zde. Celý příběh je postaven na scéně, která určuje, kdo bude král, kdo císař a kdo navždy, třeba i s ponížením, opustí tento svět.

Jan Bauer se ve svém románu chopil velmi zajímavého tématu. Nesnažil se vylíčit pouze jedno dané období, nýbrž do něj zahrnul daleko delší časový vývoj, kdy můžeme sledovat Karlovu proměnu z mladého chlapce v panovníka.

Nutno ovšem podotknout, že autor pojal příběh trochu jinak, než by se možná čekalo. Nejsou zde vylíčena, nebo lépe řečeno dlouze popisována typická fakta, jež si pamatujeme z hodin dějepisu. Zaměřil se zcela jiným směrem. Kniha je protkána myšlenkami i skutky Karla, které tu autor dost často líčí jako pocity člověka, jehož jakoby zajímaly jen ženy, sex a alkohol. „Panovnické řemeslo“ tu dle mých dojmů bylo až na druhém místě. Například i Bušek z Velhartic je tu popsán spíše jen jako muž, který Karlovi obstarává „horké zboží“ do jeho komnat. V tomto duchu se nese příběh vlastně po celou dobu, kdy sledujeme životní osudy Karla IV. Musím po pravdě říci, že mě tento postoj k tak významnému člověku našich dějin hodně zaskočil. Člověku, jenž je líčen v jiných knihách jako milující partner Blanky z Valois (kniha se nese obdobím, kdy Karel pojal za manželku právě tuto ženu). Sice chápu, že tehdejší doba byla zřejmě „taková“ a zřejmě nemá smysl si malovat na zeď nic růžovou barvou. I přesto mě ale toto zaskočilo natolik, že jsem byla chvílemi v rozpacích, zda brát knihu jen jako smyšlený příběh, nebo začít uvažovat nad tím, zda tento člověk skutečně byl jiný, než je ve většině „podáván“. Tím je ale také řečeno to, jak skvěle dokázal autor proniknout ke čtenáři, donutit jej o této skutečnosti přemýšlet. Jen doufám, že většina z čtenářů názor na Otce vlasti po zkušenosti s touto knihou měnit nebude.

Ani netuším, zda měl Karel IV. skutečně k ruce onoho dominikána Pavla. Jeho přítomnost (či někoho podobného) asi není zcela vyloučena, přihlédneme-li k mocenským sporům tehdejší doby a krutosti středověku pro krále a budoucího císaře, kdy všude vládl strach nad ztrátou moci, které se chtěl vzdát jen málokdo.

Historický román Král zvedá meč má nepochybně své místo v knihovničce milovníků tohoto žánru, kde by rozhodně neměl chybět.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrál zvedá meč
V tajných službách Otce vlasti

Bauer, Jan

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář