Biografické romány – silné osudy na stránkách knih

biografie-perex
Biografický román je úžasným prostředkem pro nahlédnutí do lidských osudů. Na stránkách knih, které vám dnes představíme, se podíváme na skutečně silné příběhy, které dokazují, že člověk si dokáže navzdory těžkým okolnostem udržet pevnou vůli a jasnou mysl.

Do lidských osudů 20. století bolestně zasáhly dvě světové války. S knihou V bouřích ocele prožijeme první z nich. Autor Ernst Jünger formou deníkových zápisů popisuje své nasazení na západní frontě, kde se účastnil bojů téměř od začátku války až do jejího konce. Je to opravdu autentické vyprávění, válka se na stránkách této knihy ukáže v té nejsyrovější podobě.

V bouřích ocele

Autor: Ernst Jünger
Přeložil: Michael Půček

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 133×207 mm
ISBN: 978-80-200-3197-6
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu V bouřích ocele vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst také ukázku z knihy.

Kniha Ernsta Jüngera V bouřích ocele (In Stahlgewittern) vyšla poprvé v roce 1920 s podtitulem Z deníku velitele úderného oddílu (Aus dem Tagebuch eines Stoßtruppführers). Jedná se o deníkové zápisky z 1. světové války, ve kterých autor barvitě a bez příkras vylíčil své zážitky ze západní fronty, kde se zúčastnil různých bitev téměř od vypuknutí války až do srpna 1918. Vystupují před námi syrové obrazy kruté války, krvavých bojů, strašlivého strádání a utrpení vojáků jak na bojištích, tak i v zákopech a lazaretech, a všudypřítomné smrti, která na sebe brala mnoho drastických podob. Text svou autentičností a detailním popisem událostí představuje jedinečný dokument této doby.

O autorovi

Ernst Jünger (1895–1998), německý spisovatel, publicista, filozof a entomolog, vystudoval mořskou biologii, botaniku, zoologii a filozofii. Po nástupu Hitlera k moci se jej nacisté pokoušeli získat, ale odmítl i předsednictví nacistickému svazu spisovatelů a od r. 1938 měl zákaz publikační činnosti. Po válce dostal zákaz publikování znovu, tentokrát od britské okupační správy, který trval po čtyři roky. Můžete znát například jeho knihu Válečný deník 1914–1918.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

V následující knize se podíváme na osudy zdánlivě obyčejné ruské rodiny. Autorka knihy Marija Stěponovová vypráví svůj příběh na pozadí bouřlivých dějin dvacátého století. Rozhodně ale nejde jenom o soukromé rodinné paměti, autorka poukazuje na současnou posedlost minulostí a potřebu neustále se obracet zpátky.

Památce paměti

Romance
Autorka: Marija Stěpanovová
Přeložila: Alena Machoninová

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 147×195 mm
ISBN: 978-80-7470-361-4
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Památce paměti vydalo nakladatelství Akropolis. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Próza současné ruské básnířky a esejistky Mariji Stěpanovové s účtujícím názvem Památce paměti reaguje na posedlost dneška minulostí. Také autorka se k ní obrací, aby ji důkladně prozkoumala a vypořádala se s ní. Ve svém románu představuje příběh vlastní, zdánlivě obyčejné ruské, respektive sovětské rodiny s židovskými a ukrajinskými kořeny, jejíž příslušníci jako by byli jen lhostejnými statisty bouřlivých dějin dvacátého století – revolucí, čistek i válek, které jsou neodbytným pozadím jejich všedních životů. Dopisy, deníky, fotografie z domácího archivu Stěpanovová citlivě kombinuje s vyprávěním o sobě a své dlouhé cestě za osudy mrtvých předků. A přece to není jedna z té spousty knih, kdy autor jezdí po světě a hledá svoje kořeny, byť to o ní sama v textu ironicky prohlásí. Osobní linie se na stránkách románu kloubí s esejisticky laděnými kapitolami o spisovatelích Osipu Mandelštamovi a W. G. Sebaldovi, fotografech Rafaelu Goldchainovi a Francesce Woodmanové, výtvarnících Charlottě Salomonové a Josephu Cornellovi a mnoha dalších. Všechny je spojuje autorčina snaha dobrat se toho, co je to paměť v epoše postpaměti a jak je minulost přítomna v naší současnosti, která si je až příliš sebevědomě jista, že minulost plně ovládá.

Román Mariji Stěpanovové není zdaleka jen soukromým pomníkem rodinné paměti, je to především naléhavý pokus zbavit se příliš nutkavé potřeby ohlížet se věčně zpátky. Kniha byla zařazena do užšího výběru mezinárodní Booker Prize 2021.

————————————————

S další knihou se přesuneme do Normandie v roce 1944. Hlavní hrdina a spoluautor knihy, Ray Lambert, se účastnil vylodění na pláži Omaha jako armádní medik a zachraňoval tak hrdiny Dnu D. A v knize Každý z nás byl hrdinou podal obdivuhodné svědectví o hrůzách, které tehdy museli vojáci vytrpět.

Každý z nás byl hrdinou

Autor: Jim DeFelice, Ray Lambert
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-866-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Každý z nás byl hrdinou vydalo nakladatelství Jota. Prolistujte si také ukázku z knihy.

Pozoruhodné paměti jednoho z přímých účastníků vylodění v Normandii.

Před pětasedmdesáti lety byl Ray Lambert, tehdy třiadvacetiletý armádní medik, v první vlně při vylodění na pláži Omaha v Normandii. Jako téměř stoletý nám předložil jedny z nejpozoruhodnějších pamětí současnosti, neuvěřitelné vzpomínky na jeho roli vojenského zdravotníka za druhé světové války, jenž riskoval vlastní život, aby zachránil hrdiny Dne D.

Každý z nás byl hrdinou je nezapomenutelný příběh nejen o tom, co se dělo během těch ohromujících a zoufalých hodin na pláži Omaha, ale také o odvaze a udatnosti, které těmto událostem předcházely během druhé světové války – od pouští severní Afriky přes zrádné horské průsmyky na Sicílii až po největší vojenské vítězství, jaké svět kdy poznal.

O autorech

Arnold „Ray“ Lambert se narodil v roce 1920 v Alabamě. V roce 1940 vstoupil do americké armády a jako zdravotník se zúčastnil vylodění v severní Africe, poté na Sicílii a v létě 1944 v Normandii v rámci Dne D. Po většinu války sloužil jako rotmistr a velel třicetičlennému družstvu v pověstném 16. pěším pluku, který byl součástí 1. divize. Za své neohrožené působení na válečném poli získal řadu vyznamenání: Stříbrnou hvězdu a několik Bronzových hvězd a Purpurových srdcí. Zachránil mnoho životů. Po válce rozjel dva úspěšné podniky v Bostonu ve státě Massachusetts. Ray Lambert zemřel 9. dubna 2021.

Jim DeFelice (1956) se podílel na celé řadě dalších knih především z vojenského prostředí. S bývalým příslušníkem zvláštní jednotky SEAL Chrisem Kylem napsal bestseller Americký sniper, který se stal předlohou neméně úspěšného filmu Clinta Eastwooda v hlavní roli s Bradleym Cooperem. Z dalších jeho knih vyšly česky Americká zbraň: dějiny USA v deseti střelných zbraníchDreamland MegafortressNervové centrum: Dreamland AntaressPaprsek smrtiProjekt Coyote a Tajný trumf. Žije v severní části státu New York.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Do období druhé světové války se podíváme i s další knihou. Sen o štěstí vypráví příběh Peggy Guggenheimové, bohaté dědičky, která si užívá života plnými doušky. Do jejího osudu ale tvrdě zasáhne druhá světová válka, která jí zcela změní život. Bude muset bojovat nejen o svoji lásku, ale také o život svůj i ostatních.

Sen o štěstí

Příběh Peggy Guggenheimové
Autorka: Sophie Villardová
Přeložila: Helena Mirovská

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7625-187-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sen o štěstí vydalo nakladatelství Metafora.

Paříž, 1937. Vzpurná dědička Peggy Guggenheimová si užívá života v oslnivém bohémském světě francouzské metropole, kde jedna okouzlující koktejlová párty následuje druhou. Ale Peggy má sen. Chce otevřít vlastní galerii a konečně se postavit na vlastní nohy. Pak se zamiluje do vysokého muže se zářivýma očima: spisovatele Samuela Becketta.

Ale hvězdy jejich lásce nepřejí, protože Peggy může uskutečnit svůj sen jenom ve vzdáleném Londýně, daleko od Becketta. Na obzoru se sbírají temné mraky – a když válka donutí bezpočet umělců uprchnout z Evropy, Peggy pomáhá, komu může, a riskuje jak svůj život, tak svou lásku.

————————————————

S další knihou se podíváme na intimní zpověď výjimečné ženy a matky Hany Kulasové. V 60. letech minulého století si vedla deník, do kterého zaznamenala běžné starosti, se kterými se denně potýkala. Jeden z jejích synů trpí PAS a nám se tak na stránkách knih zobrazuje pohled na život s touto vrozenou poruchou během druhé poloviny 20. století.

Kapka kámen vyhloubí

Autorka: Hana Kulasová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 140×240 mm
ISBN: 978-80-7637-102-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Kapka kámen vyhloubí vydalo nakladatelství Pasparta. Koukněte také na ukázku z tohoto titulu.

„Stálá kapka i kámen vyhloubí. Toto přísloví se stalo mým životním heslem, neboť je to nejpřiléhavější charakteristika mé práce,“ zapsala si na konci srpna roku 1962 do svého deníku Hana Kulasová, maminka šestiletého Jirky a o rok mladšího Vaška. Pokusila se tak popsat především výchovu svých synů. Staršímu byl diagnostikován autismus, mladší byl nadprůměrně inteligentní a pěkně neposedný. Jak se „obyčejná žena v domácnosti“ v šedesátých letech 20. století dovedla poprat s úkoly, které trápí spoustu rodičů i dnes?

Hana se nezalekla žádné překážky, vymýšlela metody, jak staršího syna vzdělávat doma, neúnavně s ním obcházela lékaře a oběma svým dětem věnovala svou duši, srdce a čas. Pečlivé zápisky, které si Hana vedla od své svatby do roku 1973, tak poskytují nejen neobyčejné svědectví o životě s autismem ve 20. století, ale především z nich skládáme portrét výjimečné ženy.

O autorce

Hana Kulasová (1926–2015) žila v malém středočeském městečku Mšeno u Mělníka. Většinu života věnovala péči o syny, z nichž jednomu byla diagnostikována těžká forma autismu. V době, kdy se o tomto stavu mnoho nevědělo, se Haně Kulasové podařilo téměř nemožné: Naučila svého syna mluvit, číst, psát i počítat a umožnila mu tak zapojit se do běžného života. O své zkušenosti se neváhala podělit s rodiči dětí s podobnou diagnózou a potížemi. Svou pílí, trpělivostí, odhodláním a synovými pokroky udivovala a motivovala nejen je, ale i lékaře.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

————————————————

S knihou Ve stínu neviditelných draků se podíváme na svět očima malé holčičky. Naše hlavní hrdinka žije ve zdánlivě normální rodině, která je ale ve skutečnosti pro malé děvčátko velmi nepříjemným prostředním. Její matka je nevyzpytatelná, náladová a v dítěti vzbuzuje pocit osamění a ničí její sebedůvěru. Jde ale také o příběh vůle a odvahy, který dokazuje, že i přes nepříznivý začátek se můžeme nakonec vydat tou správnou cestou.

Ve stínu neviditelných draků

Autorka: Ludmila Janáková

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7553-891-8
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Ve stínu neviditelných draků vydalo nakladatelství Triton.

Zvenku normální rodina – vysokoškolsky vzdělaní rodiče, dvě děti, majetkové poměry přiměřené době totality. Jen ta holčička pořád dělá problémy… Ona sama však předkládá čtenáři úplně jiný pohled: pohled dítěte, které se matce nemůže za žádnou cenu zavděčit, které matčiny nevyzpytatelné nálady i manipulativní, mnohdy až bezcitné chování deptají, likvidují jeho sebedůvěru i víru v druhé, odsuzují ho k pocitu osamění a ohrožení.

Autentické vyprávění o tom, že rodiče si nevybíráme a dětství nemusí být vždy harmonické, ale přesto nás vůle, odvaha i srdce mohou v dospělosti, kdy už máme život ve svých rukou, vést cestami vycházejícími z naší podstaty.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV bouřích ocele

Jünger, Ernst

Academia, 2021

zobrazit info o knizePamátce paměti
romance

Stěpanovová, Marija

Akropolis, 2021

zobrazit info o knizeKaždý z nás byl hrdinou

DeFelice, Jim – Lambert, Ray

Jota, 2021

zobrazit info o knizeSen o štěstí
Příběh Peggy Guggenheimové

Villardová, Sophie

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeKapka kámen vyhloubí

Kulasová, Hana

Pasparta, 2021

zobrazit info o knizeVe stínu neviditelných draků

Janáková, Ludmila

Triton, 2021

Napsat komentář