Jak utéct ze zadrátovaného „tábora míru“?

Pribehy zelezne opony
Touha po svobodě vede člověka k různým činům. Důkazem toho jsou snahy lidí v letech 1948 až 1989 překonat železnou oponu a uprchnout do západního světa. Zaposlouchejte se do audioknižního zpracování více než čtyř desítek příkladů represí tehdejšího režimu.

Jak utéct ze zadrátovaného „tábora míru“?
Přísně střežené hranice komunistického Československa se SRN a s Rakouskem se staly dějištěm tisícovek tragédií, při nichž se odvážlivci pokoušeli uprchnout z „tábora míru a socialismu“ obehnaného ostnatým drátem. Česká stěna smrti a její tvůrce, Jak se muži měnili v žáby, Splynout s kmenem stromu či Slovenský Ikaros – názvy kapitol knihy znějí v současném kontextu spíš surrealisticky, avšak v letech 1948–1989 odkazovaly k nelítostně krvavé skutečnosti a potvrzovaly neobyčejnou vynalézavost lidí toužících po životě ve svobodě. Renomovaný publicista komentuje na čtyřech desítkách příkladů represe režimu, jemuž se podle dobových statistik povedlo zmařit víc než 90 procent útěků „za kopečky“, a předkládá je jako memento pro dobu, která už i na politické úrovni začala trpět ztrátou paměti.

Příběhy železné opony (audiokniha)

Autor: Luděk Navara
Interpreti: Barbora Štěpánová, Jiří Hromada, Pavel Soukup

Vazba: CD
ISBN: 8594169483177
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Příběhy železné opony vydalo nakladatelství OneHotBook. Můžete si poslechnout ukázku.

O autorovi

Stavební inženýr a absolvent  historie na Masarykově univerzitě v rodném Brně Luděk Navara, působící od roku 1995 v deníku MF Dnes, se už čtvrt století zabývá zločiny totalitních režimů i snahami o vzdor vůči němu jako autor literatury faktu. Scenáristicky spolupracuje s Českou televizí. Podílel se na scénářích dokumentů o vyhnání brněnských Němců po druhé světové válce (A průvod Němců šel…) i o nezdařeném odsunu německé rodiny z Potštátska (Odsunutý odsun), také napsal knihu A přece budu blízko (naše recenze) a Na útěku (reportáž z představení knihy). Od roku 2004 knižně vydal tři série Příběhů železné opony, jež se posléze dočkaly i překladu do němčiny – za stejnojmenný televizní seriál, který na jejich základě vytvořil s Lenkou Polákovou, získal elitní domácí prémie Elsa a Trilobit. Je rovněž držitelem novinářské Ceny Karla Havlíčka Borovského za rok 2007.

O interpretech

Absolventka pražské konzervatoře v oboru herectví a zpěv Barbora Štěpánová se rozhodla občansky projevit ještě před sametovou revolucí. V roce 1986 podepsala Chartu 77 a v květnu 1988 spoluzaložila recesistickou iniciativu Společnost za veselejší současnost. Komunistický režim ji odsoudil za napadení veřejného činitele (za údajný konflikt s příslušníkem SNB). Roku 1990 krátce působila jako sekretářka prezidenta Václava Havla. Ztvárnila desítky filmových rolí vesměs komediálního vyznění – např. v Kachyňově romanci Setkání v červenci nebo ve čtyřech dílech básnické hexalogie Ladislava Pecháčka a Dušana Kleina. Moderovala dokumentární týdeník Cestomániea pravidelně je k vidění v televizních seriálech (Česká sodaČerní baroni,Rodinná poutaOrdinace v růžové zahradě ad.).

Jiří Hromada po dokončení DAMU získal roku 1981 stálé angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana, kde během deseti sezon odehrál přes dva tisíce přestavení. Poté se na divadelních prknech objevoval jen zřídka, neboť se plně věnoval dabingu, načítání dokumentárních libret a práci v rozhlase. Za své výkony byl nejednou nominován jak v anketě Neviditelný herec, tak v soutěži o dabingovou Cenu Františka Filipovského. Vedle rolí v celé řadě televizních inscenací se objevil i v několika filmech (Copak je to za vojáka, Čekání na Patrika, Kluci z hor apod.). Někdejší poradce ministrů pro lidská práva Džamily Stehlíkové a Michaela Kocába (v letech 2007–2010) a předseda Herecké asociace (2011–2017) je též znám svým angažmá za práva gayů a lesbiček.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Pavel Soukup vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté úspěšně absolvoval DAMU. Po studiu působil v oblastních divadlech, později se vrátil do Prahy, kde hrál v Městských divadlech pražských, především v Divadle ABC, a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Dobře známý je z televizních obrazovek – od roku 1980 se objevuje v televizních pohádkách, komediích a také v seriálech (např. Náhrdelník, Život na zámku, Ordinace v růžové zahradě). Daleko známější je ovšem jeho hlas – jednak díky mnoha dokumentům, k nimž namluvil komentář, a jednak jako dabér Arnolda Schwarzeneggera, Robina Williamse, Gérarda Depardieua, Michaela Douglase, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Svůj hlas propůjčil i kresleným postavičkám z filmů Toy Story: Příběh hraček, 101 dalmatinů či Spláchnutej. Za mistrovství v dabingu byl několikrát oceněn.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy železné opony (audiokniha)

Navara, Luděk

OneHotBook, 2019

Napsat komentář