Muž, který přecenil českou duši

NaUteku
Jmenoval se Josef Bryks. Většině čtenářů je toto jméno nejspíše zcela neznámé. Zemřel v roce 1957, tudíž uplynula již dost dlouhá doba, aby jeho pozoruhodný a tragický osud zavál čas…

Proto jsou tu historikové a badatelé, aby zmapovali vše, co se ještě najít dá a za zmapování stojí. Luděk Navara (*1964) a Miroslav Kasáček (*1937) jsou již osvědčenou dvojící, která mapuje období komunistické zvůle a představuje zlomky historie zvídavým čtenářům. Z jejich vzájemné spolupráce vzešly knihy Mlynáři od Babic, Příběhy třetího odboje a Volavčí sítě. Luděk Navara má také lví podíl na vzniku televizního seriálu Příběhy železné opony, jenž získal ceny Elsa a Trilobit.

Jejich nejnovější společný literární počin, kniha Na útěku s podtitulem Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse, líčí život muže, který – viděno dnešníma očima – mohl být obdivovaným hrdinou, kdyby neměl smůlu a nevybral si špatnou stranu.

Vlastně neustále činil „špatná“ rozhodnutí. A tím prvním bylo, že chtěl být pilotem. Psal se rok 1938, když si svůj sen splnil a stal se vojenským pilotem. Tak, jako všichni, kteří v té době chtěli bojovat, Bryks utíká z protektorátu v roce 1940. Zvolil tzv. „balkánskou cestu“ a jeho cesta velmi rychle skončila v maďarském vězení. Prvním z dlouhé řady v jeho smolném životě…

Ale nakonec se povedlo – stal se pilotem RAF, seznámil se s krásnou Trudie a vyletěl do boje. Tady ho však smůla, tentokrát jako mnoho jiných, opět dostihla – byl sestřelen a zajat. Skoro celé čtyři roky putovat po německých zajateckých táborech a pokoušel se o jeden útěk za druhým. Bohužel, žádný z útěků se nepovedl a svobody se dočkal až po osvobození.

Za ten útěk příliš jemným pískem totiž zaplatí padesát válečných zajatců svými životy. Popraví je bez soudu a tajně. Mezi nimi bude i jeden Čech.

Velký útěk bude událostí, která fascinuje i šokuje svět a mnoho let po válce poskytne námět pro velkolepý stejnojmenný film (The Great Escape) režiséra Johna Sturgese, v němž zazáří herci jako Steve McQueen, James Cobburn, Charles Bronson…  (str. 69–70)

Kupodivu se Trudie, i přes dlouhé odloučení, rozhodla Brykse si vzít a odejít s ním do země jeho předků. Zde si však hrdinů, kteří přišli ze západní fronty, po roce 1948 váží velmi zvláštním způsobem – zavírají je do vězení!

A tak začíná další etapa smolného života Josefa Brykse a opět za mřížemi. Bohužel, ani odtud se mu nepodaří uprchnout. Celu nechá prázdnou až cestou do krematoria…

Není tohle neuvěřitelný osud hodný připomenutí? Já myslím, že ano. Právě na životě Josefa Brykse autoři Luděk Navara a Miroslav Kasáček rozkrývají celou zhoubnou mašinérii komunistického režimu, který kvůli ideologii zničil tisíce lidských životů. Bezpráví, které ve jménu rudé hvězdy napáchala justice, volá dodnes do nebe. Muži, kteří se po válečných útrapách těšili na klidný život a práci v míru, byli protiprávně postaveni mimo zákon a postiženi mnohem hůře než za války.

Autoři také mapují osudy „válečné nevěsty“ Trudie, která až do své smrti v 91 letech bojovala za rehabilitaci svého muže a otce své dcery. Ovšem křivdy, tak snadno napáchané, se i s odstupem tolika let jen velmi pomaloučku napravují. Některé rány se dodnes nezahojily…

Měsíc po smrti Trudie Bryksové se české ministerstvo spravedlnosti k jeho případu znovu vrací. Úředníci uznali, že při výpočtu úroků z nevyplacené mzdy Josefa Brykse pochybili, a přiznali jeho manželce doplatek 108,86 Kč. (str. 159)

Myslím, že je právě ten správný čas přicházet s příběhy osvětlujícími temné stíny minulosti, představovat osobnosti, které režim nenáviděl až za hrob a znepříjemňoval život i všem jejich blízkým. Nelze tak však činit povrchně. To ovšem není případ Luďka Navary a Miroslava Kasáčka – ti jdou vždy i po nejmenších detailech. Prochází všechny dostupné podklady s velikou pečlivostí, ověřují výpovědi či nalezená svědectví, a pokud narazí na nesrovnalosti, otevřeně přiznají, že neví, jaká přesně byla skutečnost. Autoři do knihy začlenili i doklady, celé stránky rukopisných deníků a fotografie všech protagonistů děje a čtenář má tak nutně pocit, že se stává účastníkem popisovaných událostí. Zároveň je vše sepsáno poutavě a čtivě. O to delší dobu pak však musí o všem přemýšlet a všechny ty obdržené informace zpracovat svým rozumem. Je tu však riziko, že mnohé z toho, čeho jsou lidé schopni, stejně nikdy nepochopí …

Příběh z doby, kdy ještě žili skuteční hrdinové, s názvem Na útěku vydalo nakladatelství Host a vy máte šanci si přečíst i o křtu této výjimečné knihy díky naší reportáži.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa útěku
Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse

Kasáček, Miroslav - Navara, Luděk

Host, 2014

Napsat komentář