Útěky Josefa Brykse

IMG_1076
V knihovně a čítárně Libri Prohibiti byla koncem týdne představena kniha Na útěku Luďka Navary a Miroslava Kasáčka. Mezi vzácnými hosty večera se objevil ředitel odboru pro válečné veterány PhDr. Eduard Stehlík a výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí Dr. Neela Winkelmann-Heyrovská.

Jako první se ujala slova kolegyně Luďka Navary, která popřála knize hodně štěstí a vyzdvihla důležitost seznámení se s příběhem Josefa Brykse a s bezprávím, které se mu událo.

IMG_1072Na ni následně navázal plukovník Eduard Stehlík. Ten zdůraznil hrdinství Josefa Brykse, a zároveň apeloval na skutečnost, že je nutné potírat stále více se objevující myšlenky, že komunismus zas tak špatný nebyl.

Neela Winkelmannová-Heyrovská uvedla další knihu Abychom nezapomněli, která zaznamenává vykonstruované procesy totalitních režimů v třinácti evropských zemích. Za Českou republiku je v ní právě uveden životní příběh Milady Horákové a Josefa Brykse.

Miroslav Kasáček představil synovce Josefa Brykse a také pana Stavěla, který se s ním znal osobně. Potom již sám vyprávěl o tom, jak se s příběhem tohoto hrdiny setkal. Poprvé tomu bylo v roce 1947, kdy se pro něj významný letec stal válečným hrdinou; rok 1948 však lid o své hrdiny připravil. Podruhé se pan Stavěl se jménem Josefa Brykse setkal v šedesátých letech při hovorech se svým tchánem, politickým vězněm, který byl, stejně jako Josef Bryks, vězněn v Ostrově nad Ohří. Po roce 1989 se objevuje velké množství příběhů lidí, kteří byli nespravedlivě vězněni. Miroslav Kasáček začíná po roce 2007 spolupracovat s Luďkem Navarou a kniha Na útěku vychází v nakladatelství Host jako jejich třetí společná kniha.

Miroslav Kasáček

Miroslav Kasáček

Luděk Navara poděkoval historiku Ladislavu Kudrnovi za cenné rady a pomoc při práci na této knize. Připomněl film Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse, který je unikátním příběhem dlouho zapomenutého letce umučeného v komunistickém lágru. Vzpomněl také na Otakara Černého, který byl vězněn spolu s Bryksem. Jemu se ale podařilo utéci do Anglie, kde se s ním Luděk Navara také setkal. Josefu Bryksovi se ale utéct nepodařilo, protože byl převezen do přísně střežené věznice. Bryks umírá v roce 1957 v uranových dolech v Ostrově nad Ohří na srdeční infarkt.

Spíše než o knize se hovořilo hlavně o hrdinství. Na závěr večera se strhla vášnivá debata o různých formách statečnosti a o zjednodušování toho, zda byl komunismus dobrý, nebo špatný.

Miroslav Kasáček a Luděk Navara

Miroslav Kasáček a Luděk Navara

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa útěku
Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse

Kasáček, Miroslav - Navara, Luděk

Host, 2014

Napsat komentář