Dlouho očekávané pokračování Písně ledu a ohně

tanec_s_draky
Na knihu Tanec s draky čekali fanoušci slavné fantasy ságy několik dlouhých let. Nakladatelství Argo nyní přichází s revidovaným překladem, lépe vyhovujícím moderním standardům.

Autorem knihy Tanec s draky, pátého a zatím posledního vydaného dílu fantasy série Píseň ledu a ohně, je spisovatel fantasy a sci-fi literatury George R. R. Martin, kterého jistě není třeba čtenářům blíže představovat. V roce 2019 vydalo nakladatelství Argo revidovaný překlad románu, odpovídající moderním překladatelským standardům (první český překlad knihy vyšel roku 2012). Právě tento aktualizovaný překlad byl podmínkou pro poskytnutí práv k vydání titulu Vichry zimy, který je zatím stále ještě chystaným pokračováním Tance s draky.

Část děje (zhruba první polovina) se chronologicky překrývá s příběhem vylíčeným v rámci Hostiny pro vrány. Původně měly být oba tyto tituly spojeny v jeden, ale běžně používaná vazba neumožnila takové množství stran vydat v rámci jedné knihy, proto byl děj rozdělen. Tanec s draky se věnuje hlavně událostem na severu, na Zdi a v Meereenu, který Daenerys Targaryen osvobodila od otroctví. V druhé polovině knihy se však čtenáři vydají i do Králova přístaviště a do Řekotočí.

Popsat děj knihy (byť jen nastíněně) by vydalo na velké množství normostran, jelikož kapitoly nepopisují děj přísně chronologicky, ale z pohledu jednotlivých postav. Z tohoto důvodu jen stručně zmíním události týkající se postav, jejichž vývoj mi připadal v Tanci s draky nejzajímavější. Vydejme se proto nejprve do Meereenu, kde Daenerys osvobodila otroky, čímž si znepřátelila mocné aristokratické rody. Aby stabilizovala svou moc, provdala se za místního mocného šlechtice, který ji však plánoval zabít. Daenerys se zachránila díky svému draku, na kterém odlétla pryč z města.

Jon Sníh se mezitím jako lord velitel Noční hlídky pokouší s pomocí Divokých ochránit Zeď proti Jiným, kteří se přes ni chtějí dostat. Jon se nemůže rozhodnout, zda vyhoví své povinnosti a zůstane chránit zeď, nebo zda se vydá k Zimohradu chránit své nevlastní sourozence. Do příběhu citelně zasáhne i Theon Greyjoy, který se ze silného mladého muže změnil pod vlivem mučení sadistou Ramsayho Boltonem v předčasně zestárlou trosku.

Jelikož jsem četla i první český překlad knihy, mohu říci, že subjektivně jsem s novým překladem žádnou změnu k horšímu nepocítila. Možná právě naopak – připadalo mi, že příběh se mi četl plynuleji. Tanec s draky je mnohem akčnější než předcházející Hostina pro vrány, ve které mi chyběly některé hlavní postavy. Příběh přinesl zajímavý vývoj některých charakterů, nicméně na ukončení jejich dějové linie si pravděpodobně ještě několik let počkáme. Ačkoli seriálové zpracování Hra o trůny se již svého závěru dočkalo, George R. R. Martin naznačil, že knihy se mohou od seriálu dějově v jistém směru odchýlit.

Ságu Píseň ledu a ohně doporučuji náročným fanouškům, kteří si potrpí na precizně propracovanou fantasy, která je spíše o politikaření než o čarování.

Nezapomeňte si na našich stránkách přečíst recenze na předcházející díly ságy Píseň ledu a ohně: Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů a Hostina pro vrány.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTanec s draky
Píseň ledu a ohně 5.

Martin, George R.R.

Argo, 2019

Napsat komentář