Světy, jak je neznáme

Svety-jak-je-nezname
(Ne)realita může mít mnoho tváří. Knihy z dnešních tipů ji znázorňují po svém – od alternativních dějinných událostí až po hrátky s časem, které mohou zavinit zkázu světa. Na své si přijdou jak fanoušci zahraničních dystopií, tak i českého fantasy.

Mnich Medard má vážně smůlu. Kromě toho, že jeho rod sužuje ošklivé prokletí, se jednoho dne napije zázračného lektvaru stvořeného samotným ďáblem. Výsledkem je hříšná touha po krásné dívce, která od základů změní jeho život.

Ďáblův elixír

Ďábel kdysi navštívil svatého Antonína, aby ho pokoušel, a zanechal mu láhev zázračného elixíru. Kdo se ho napije, stane se hříčkou pekelných mocností. Jedna láhev se záhadným způsobem dostane do kapucínského kláštera v B., kde se z ní napije bratr Medard, pocházející z prokletého rodu: propadne hříšné vášni ke krásné neznámé dívce, která se mu zjeví, a chce z kláštera uprchnout. Jaká bude jeho životní pouť?

Čtenář, který otevře zápisky mnicha Medarda, se octne v nadpřirozeném světě, kde potkává strašidelné dvojníky, vášně a neřesti vedoucí ke zločinům, osoby zahalené tajemstvím, šílence, složitě propletené rodinné vztahy, kletby, hříšnou i nebeskou lásku, ale i pokání a vysvobození. Je v království snů, ve světě romantické literatury začátku 19. století. Avšak i dnešní čtenář, člověk doby, v níž se stávají události daleko strašnější, než jaké prožil mnich Medard ve fantazii svého autora, bude jistě sledovat kapucínovy osudy s napětím; ocení vysokou literární úroveň, pochopí, co je podmíněno dobou, bude zajat romantickou kulisou příběhu, stržen jeho fabulí i atmosférou, zejména pokud si zachoval šťastnou schopnost prožívat to, co čte.

U posledních stránek téhle strašidelné pohádky s dobrým koncem bude možná i trochu závidět autorovým současníkům, kteří zápisky hříšného kapucína hltali při svíčce a s mrazením v zádech.

Autor: E. T. A. Hoffmann
Přeložil: Hanuš Karlach

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-558-6
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Ďáblův elixír vydalo nakladatelství Leda.

————————————————

Sedmnáctiletá Angie jenom o vlásek unikne pokusu o vraždu. V alternativní Paříži, kde nikdy neproběhla Velká francouzská revoluce, to není až tak vzácný jev. Kdo by ale chtěl zabít obyčejnou dívku? Nebo v sobě skrývá víc, než se na první pohled zdá?

Prokletá krev

„Odhalte temná tajemství skrytá v zákoutích Versailles!“

Představte si svět, ve kterém Velká francouzská revoluce nikdy neproběhla a kde se právě chystá korunovace Ludvíka XXIV. Sedmnáctiletou Angie pronásledují jednoho dne v metru dva ozbrojení muži a pokusí se jí zabít. Unikne jim jen o vlásek. Toho dne večer ji nečekaně navštíví její matka vévodkyně de Noaillesová, kterou již léta neviděla, a pozve ji na ples do Versailles, aby byla náležitě představena u dvora. Angie se tam nechce, ale takový večer by jí mohl pomoci odhalit, kdo jí usiluje o život a proč.

Autor: Ange
Přeložila: Světlana Ondroušková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7544-727-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Prokletá krev vydalo nakladatelství CooBoo.

Ukázka z knihy

Zůstali nehybně stát s rukama stále zaklesnutýma v sobě, uprostřed tanečníků, kteří opouštěli parket a vesele se smáli. Angie zničehonic zachvátila nevolnost. Vysmekla ruku z jeho sevření.
Její osudový princ, jestli to byl on, ji pozorně sledoval. Jeho pohled byl mnohoznačný, trochu nepřátelský, jako by něco hledal, ale nenašel, jako by se cítil zklamaný.
Tak takhle to ve skutečnosti chodí v pohádkách. Princ potká svou Popelku, tančí s ní a vůbec ho nezaujme.
„Kdo je ta dívka s Filipem Orleánským?“ zašeptala žena, která procházela okolo nich.
Muž, který ji doprovázel, pokrčil rameny.
„Nikdo.“ (str. 102)

Stáhněte si kompletní ukázku.

————————————————

Jednoho dne ráno ztratil Island spojení se světem. Žádné emaily, telefony, letadla ani lodě. Jako kdyby se celý propadl do nicoty. Na pozadí děsivé dystopické vize se začíná odvíjet zvláštní milostný příběh, který může rozhodnout o budoucnosti světa.

Ostrov

Výjimečně se stane něco, co stmelí celé lidstvo, propojí osudy všech, jako by sebou zemská přitažlivost trhla a svět se na okamžik zmenšil, přiblížil, a každý jednotlivý člověk si pak pamatuje, kde byl, když se to událo nebo když se o tom dozvěděl.
A někdy se svět zmenší natolik, že je z něj jenom jeden člověk. Jedna drobná lidská bytost v opuštěném zálivu. Vyčkává a sepisuje kroniku nedávných událostí, na něž nelze zapomenout.
Román Ostrov v sobě spojuje milostný příběh a mrazivou dystopii, v níž islandské dějiny postihne nečekaný obrat. Klade otázku, co lidi spojuje a co je rozděluje.

Autor: Sigidur Björnsdóttir
Přeložila: Lucie Korecká

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7390-972-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ostrov vydala značka Fobos, jež je součástí společnosti Knihy Dobrovský.

Ukázka z knihy

Neklid mě už několikrát zahnal dál do zálivu a nahoru do kopců, odkud jsem se rozhlížel po svém malém království, po tom neúrodném, vyhladovělém rodovém pozemku, a ujišťoval jsem se, že je dobře ukryté mezi útesy a křovinami. Opuštěný dvorec, kde zjevně už celá desetiletí nikdo nebydlel, statek, který svého času míval jiné, veselejší jméno, ale teď se nazývá Hladov. Nechci tím jménem pokoušet osud, naopak do něj vkládám veškerou svou důvěru.
Na jasném nebi se nerýsuje žádný stín, nikde není vidět kouř ani se neozývá psí štěkání, lidské hlasy ani vrčení motoru. Přesto se na to sotva můžu spolehnout, a šup, peláším k domovu jako liška do nory, jako stínka pod kámen, psanec se dvěma ukradenými jehňaty. Denní světlo je zrádný přítel, ale po nekonečné černé zimě není možné ho proklínat. (str. 10)

————————————————

Bakly je stále naživu. Což při jeho způsobu řešení obtíží představuje velkou záhadu. Válka, kterou vyvolal, zvolna decimuje podsvětí a není žádný způsob, jak ji zastavit. Někdo navíc probudil Věc, a ta prozatím nepoznala vyrovnaného soupeře. Bude jím Bakly?

Bakly: V objetí smrti

Bakly je kupodivu stále naživu, v jím vyvolané válce podsvětí se zaplétá do spirály násilí stále hlouběji a hlouběji a nehledá cestu ven. Jen blízkost smrti ho udržuje na hranici příčetnosti.

Baronesa Münchauzen pronikla do vyšší společnosti a teď se snaží dostat pod povrch nablýskaného společenského pozlátka, aby získala to, co ji osobně nejvíc zajímá – informace o moci, o magii.

V podzemí Grafzatzy, jednoho z největších a nejbohatších měst Crambijského impéria, roste něco, pro co v paměti lidí i v nejstarších encyklopediích chybí pojmenování. Roste to, vyvíjí se, ovlivňuje a proměňuje své okolí a pátrá po důvodu vlastní existence, po účelu, kvůli kterému bylo stvořeno. Ti, co Věc v podzemí probudili z neexistence, se začínají bát.

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 415
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-596-2
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Bakly: V objetí smrti vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Janick měl stále na zápěstí modrý pás modřin a krvavý červený pruh. Otázkou však bylo, zda ta žena byla opravdu čaroděj, nebo jen disponovala neskutečným talentem. Janick vlastně ani přesně nevěděl, co znamená termín magický potenciál. Šlo o jeho vlastní překlad.
Zanedlouho uslyšel typické šouravé kroky Byvneta. Po typickém zaklepání komorník vstoupil v doprovodu vysokého mlčenlivého ninji.
„Posaďte se, oba dva,“ řekl Janick, sám se usadil za stůl a zazvonil na sekretáře. Věděl, že Nolt bude podrážděný kvůli práci, která mu dle jeho vlastního názoru nepříslušela. Bylo mu to jedno, měl podezření, že sekretář poskytoval informace Lavarotimu a teď je předává někomu dalšímu. Buerpovi, zřejmě. Možná by ho měl zabít. Ihned se mu vybavil jed, který by se k tomu hodil. Bohužel musel řešit příliš mnoho problémů, povzdechl si. Teď mu potřeboval zadat práci, aby nemohl špehovat za dveřmi. Soustředil se na návštěvu. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do předchozího dílu Bakly: Hledání smrti.

————————————————

Životní volby jsou zřídka výhradně dobré či špatné. Někdy nás zavedou na místa, kam nikdo jiný vkročit nechce, jen abychom tam našli poklad. Podobnými volbami si musí projít také hrdinové knihy od vycházející české autorské dvojice. Ač ve světě fantazie, zdají se být následky jejich rozhodnutí mrazivě skutečné.

Počátek v konci

Počátek v konci je příběhem nás dvou. Příběhem, který je sice zabalen ve fantaskním světě, ale události, které se v něm odehrávají, jsou mrazivě skutečné… Ne vždy byla naše rozhodnutí šťastná. Ne vždy jsme si vybrali cestu, která vedla tím správným směrem. Právě proto jsme se rozhodli, že Počátek v konci spatří světlo světa. Nechceme totiž utíkat před sebou… Před tím, čím jsme byli.

Autoři: Lóre Elaine a Vincent

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 134×195 mm
ISBN: 978-80-271-0554-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Počátek v konci vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Až teď si uvědomuji, jak špatně jsem se rozhodla. Jak moc bylo důležité udělat krok, který by napravil situaci, do níž jsem se právě dostala. Zbývá snad už jen poslední šance, jak tohle všechno vyřešit a jednou provždy ukončit.
Zatímco píši tato slova do dopisu, který je adresován muži pro mě teď tak záhadnému, oni už jsou někde tady. Jdou si pro pomstu za to, že jsem udělala snad jediné správné rozhodnutí v tomto životě. Neudělala jsem, co po mně chtěli. Nepomohla jsem tomu, aby měli volné pole působení. Jediné rozhodnutí, které zachránilo zbytek toho, čím jsem byla… (str. 7)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Farway McCarthy by neměl existovat. Jako potomek cestovatelky v čase a římského gladiátora představuje nebezpečnou trhlinu v předivu dějin. Po důvodech, proč tomu tak je, se rozhodne pátrat za pomoci krásné dívky, která sama ukrývá velké tajemství…

Časoběžník

Existence Farwaye Gaia McCarthyho, syna cestovatelky v čase z roku 2354 a gladiátora z roku 95, popírá veškeré přírodní zákony. Celý svůj život touží prozkoumat svoji minulost a proto se nechá najmout na loď, která cestuje zpět v čase a krade pro černý trh dobové artefakty. Během krádeže na Titaniku potká záhadnou dívku. Je vždy jeden krok před ním a navíc zná velké tajemství: dějiny nejsou tak stálé a neměnné, jak se původně zdálo…

Autorka: Ryan Graudinová
Přeložila: Kateřina Hejnová

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 153×228 mm
ISBN: 978-80-253-4040-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Časoběžník vydalo nakladatelství Fragment.

Ukázka z knihy

Eliot už nesnesla pohled na svůj vlastní odraz. Podívala se z okna. „Kdy nejdřív se může posádka připravit k odletu do Alexandrie?“
„Takže takhle to je? Hodláš nás dál vláčet temnotou? Využiješ Luxe, aby sis z nás udělala svoje poddajný loutky?“
„Potřebuju časový plán, kapitáne.“
Pozorovala jeho tvář v odrazu okna, která byla stejně průhledná jako její. Jasno, stín, klid, pohyb, jasno, stín, zlost, kapitulace. „Záleží na misi. Imogen si potrpí na pečlivou přípravu. To znamená kostýmy, pořádný překladatelský vybavení, plánky budov, časovej plán zpracovanej na vteřiny, záložní kostýmy. To může trvat dvacet čtyři hodin i celej týden.“ (str. 170)

Stáhněte si ukázkovou dvojstránku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎáblův elixír

Hoffmann, E. T. A.

Leda, 2018

zobrazit info o knizeProkletá krev

Ange

CooBoo, 2019

zobrazit info o knizeOstrov

Björnsdóttir, Sigidur Hagalin

Fobos, 2019

zobrazit info o knizeBakly: V objetí smrti

Žamboch, Miroslav

Triton, 2019

zobrazit info o knizePočátek v konci

Lóre, Elaine – Lóre, Vincent

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeČasoběžník

Graudinová, Ryan

Fragment, 2019

Napsat komentář