Sázka na jistotu

napeti fantasy
Někteří autoři se velmi výrazně zapsali do povědomí čtenářské obce svými knihami a stali se klasiky v daném žánru, ať už se jedná o horor, science fiction a historické či krimi romány. Při jejich výběru nemůžete prostě šlápnout vedle…

Stephenu Kingovi se přezdívá mistr hororu. Kdo zná jeho knihy, ví, že si tuto přezdívku zaslouží. Tentokrát svůj spisovatelský talent předvedl ve čtyřech příbězích. A pozor, zlo může číhat i tam, kde byste to nečekali…

Ve čtyřech temných příbězích nám mistr napětí Stephen King připomíná, jak iluzorní je bezpečí známého prostředí a každodenního života. Nejenže si nemůžeme být jisti, jestli opravdu známe své nejbližší, ale ani nevíme, čeho jsme v jistých situacích sami schopni. „V každém z nás se skrývá cizinec…,“ tvrdí autor. Znásilněná žena v povídce Velký řidič nepochybně neměla tušení, že dokáže převést svou teoretickou znalost vraždění do praxe (je spisovatelkou detektivních románů) a farmář z úvodního příběhu jenom toužil dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ostatně ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel.

Ukázka z knihy

Jmenuji se Wilfred Leland James a toto je moje doznání. V červnu roku 1922 jsem zavraždil svoji manželku Arlettu Christinu Wintersovou-Jamesovou a jejího těla se zbavil tak, že jsem ho vhodil do staré studny. S tímto zločinem mi pomáhal syn Henry Freeman James, ale bylo mu čtrnáct let, takže nenesl odpovědnost. Přinutil jsem ho k tomu lstí, protože jsem v něm živil strach, a jeho zcela přirozené námitky jsem během dvou měsíců umlčel. Lituji toho víc než samotného zločinu, a to z důvodů, které v této listině uvedu.

Černočerná tma

Autor: Stephen King
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-759-3008-8
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Černočerná tma vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorovi

Stephen-KingStephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Napsal např. knihy Noční směna (naše recenze), Colorado Kid (naše recenze),  Čtyři po půlnoci I.Pan MercedesPrávo nálezceKonec hlídkyToPistolníkRevivalVšechno je definitivníBazar zlých snůLunaparkO psaní aj. Podívejte se také na náš článek, plný Kingových knih.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

A u strašidelných příběhů ještě zůstaneme. Madeleine Rouxová se u čtenářů zapsala sérií gotických hororů a tomuto žánru zůstala věrná. Její nová hlavní hrdinka, Louisa Dittonová, s nadšením přijímá pracovní nabídku pokojské v penzionu. Ale postupně zjišťuje, že se jedná o temné místo…

Přicházejí sem, protože jsou zlí. Nenapravitelní. Přicházejí sem zemřít.
První část nové série gotických hororů od autorky bestselleru Asylum.
Louisa Dittonová je osamělá a plachá. Poté, co utekla ze školy, kde byly kruté tresty na denním pořádku, je nadšená, když se seznámí se starou ženou, která jí nabídne místo pokojské v penzionu. Brzy po příjezdu do Coldthistle House si však Louisa začne uvědomovat, že záhadný majitel penzionu, pan Morningside, poskytuje svým hostům mnohem víc než jen ubytování. Ve skutečnosti je tento dům místem soudu a pan Morningside a jeho zaměstnanci vykonávají nad hosty svou vlastní temnou verzi spravedlnosti. Nad hosty, jejichž hříchy považují za neodčinitelné.
Louisa se začne bát o mladého muže jménem Lee, který se svou neobyčejnou laskavostí od ostatních hostů výrazně odlišuje. Louisa si uvědomuje, že je možná na ní, aby ho před tak hrozivým koncem uchránila. Ale jak může Louisa vědět, komu v tomto domě plném klamu a lží věřit?
Kniha je doplněna příznačnými ilustracemi a fotografiemi, které oživují podivný svět, ve kterém je hranice mezi lidmi a duchy opravdu tenká.

Ukázka z knihy

Cesta do Coldthistle House byla temná a nebezpečná. Aspoň tak mi to řekla ta žena, která mě tam vezla. Anglický déšť padal stejně pomalu a vytrvale, jako pomalu a vytrvale jel koňský povoz.
Našla mě v Maltonu na tržišti, kde jsem za drobné věštila budoucnost a četla lidem z dlaně. Vysloužila jsem si za to nesouhlasné pomlaskávání a nahněvané pohledy kolemjdoucích, bohabojných lidí, kteří na to upozornili místního pastora a nechali mě vyvést ze svého města. (str. 15)

Dům fúrií

Autorka: Madeleine Rouxová
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 388
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7565-384-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Dům fúrií vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Madeleine Rouxová je autorkou bestsellerů knižní série Asylum (naše recenze), která byla prodána do jedenácti zemí světa. Následovaly díly SanctumKatakomby. Narodila se v Minnesotě, absolvovala studium kreativního psaní na Beloit College ve Wisconsinu. V současnosti žije v Seattlu, ve státě Washington.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

S. J. Bolton mění tvář krimirománu, jak jsme ho znali doposud.“ Takto se s úctou o zmíněné autorce vyjadřují její kolegové ze spisovatelské branže. V novém napínavém příběhu prchá hlavní hrdinka před vrahem. Ale netuší, že na ni čeká ještě větší nebezpečí…

Krátce před rozbřeskem se pasažéři vyhlídkového letu balónem stanou svědky brutální vraždy. Necelou hodinu poté se balón zřítí. Katastrofu přežije jediná členka osádky.
Spatřila vrahovu tvář – ale také on spatřil ji. A je odhodlán udělat vše pro to, aby jedinou očitou svědkyni svého činu zlikvidoval.
Žena prchá neosídlenou krajinou, osamělá a vyděšená, a snaží se co nejdříve dostat na místo, kde se bude znovu cítit v bezpečí. Netuší, že právě tam bude muset čelit největší hrozbě…

Ukázka z knihy

„Ta žena – Jessica Laneová – by měla být mrtvá. Při havárii přišlo o život jedenáct lidí. Laneová nejen přežila, ale navíc odešla po svých. A jde pořád.
Takže chci vědět, kam má namířeno. Proč o sobě nedala vědět nikomu vědět. Proč nevyhledá pomoc. Proč se záměrně vyhýbá policii.
Chci vědět, před kým utíká.
A hlavně ji chci najít! “

Pokračování krimirománu poodhaluje zbytek ukázky.

Už teď jsi mrtvá

Autorka: Sharon Bolton
Přeložila: Květa Palowská

Počet stran: 422
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7498-280-4
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Už teď jsi mrtvá vydalo nakladatelství Domino.

O autorce

Sharon Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí). Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Mnohé z těchto nominací proměnila ve vítězství, včetně mety nejvyšší, zisku prestižní ceny Dagger in the Library.

Zdroj informací: nakladatelství Domino

————————————————

Talentovaný spisovatel Miroslav Žamboch se ve své tvorbě zaměřuje na fantasy a science fiction a zařadil se mezi české stálice. Už pošesté mají čtenáři šanci si přečíst o dobrodružství hlavního hrdiny Baklyho.

Bakly unavený životem přijíždí do Grafzatzy, jednoho z největších a nejbohatších měst Crambijského impéria. Chce pomoci jedinému člověku, na kterém mu osobně záleží, a přitom plní jednu malou laskavost. S nadáním jemu vlastním umocněném skutečností, že nad další budoucností nepřemýšlí, dělá to, v čem je nejlepší.
Mladá baronesa Münchauzen se snaží zachránit zkrachovalé panství svého děda navázáním obchodních vztahů s bohatými šlechtici a obchodníky. Ve skutečnosti je ale někým úplně jiným a hraje velmi nebezpečnou hru spojenou s magií.
Velmistr Rumělkového klanu se pokouší odhalit tajemství starého magického artefaktu, o němž doufá, že ho dokáže využít jako zbraň v přibližující se globální válce.

Ukázka z knihy

Hrabě Varatchi nalil zbytek obsahu karafy do poháru vybroušeného z jediného krystalu dokonalého bezbarvého křemene. Líbilo se mu pít víno z předmětu pocházejícího z doby předcházející historické paměti, z doby před Velkou válkou. Pohár byl těžký, v prstech chladný, víno v něm mělo jiskru a nějakým způsobem si v něm uchovávalo ideální teplotu. (str. 7)

Bakly: Hledání smrti

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7553-585-6
Doporučená cena: 359 Kč

 

 

Knihu Bakly: Hledání smrti vydalo nakladatelství Triton. Můžete si přečíst i ukázku z knihy.

O autorovi

Nadějný autor a sběratel Miroslav Žamboch v roce 1990 vystudoval gymnázium v Bílovci. Podle uvedených informací v roce 2000 byl studentem ČVUT FJFI. Mezi jeho zájmy patří judo, kulturistika, vojenská technika, chladné zbraně. K SF ho prý přivedla technika a její perspektivy. V roce 1990 vstoupil do fandomu, začal si vymýšlet vlastní světy a v roce 1992 se zúčastnil Parconu. K jeho oblíbeným autorům patří F. Herbert se svou Dunou, J. R. R. Tolkien – Pán prstenů, časopis poutník a J. Jiran – Živé meče Ooragu. Bydlí v Kopřivnici. Mezi jeho knihy patří Zakuti v oceli, Megapolis či Predátoři (naše recenze).

Zdroj informací: legie.info

————————————————

Vlastimil Vondruška čerpá inspiraci v české historii, což dokazují například jeho obsáhlé ságy z období Přemyslovců či husitské revoluce. Tentokrát ale zasadil děj historické detektivky do období rudolfinské Prahy.

Napínavá detektivka z rudolfinské Prahy.
Dcera dvorního alchymisty z Itálie Fiorella alias učedník Rafael spolu se svými přáteli vyšetřuje případ zmizelých peněz a neznámého mrtvého…

Bratrstvo křišťálu (audiokniha)

Autor: Vlastimil Vondruška
Interpretka: Eva Josífková

Vazba: CD
ISBN: 8590236099821
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Bratrstvo křišťálu vydalo nakladatelství Radioservis, kde naleznete i krátké ukázky.

O autorovi

nahled vondruskaVlastimil Vondruška (nar. 1955 v  Kladně) je český spisovatel, historik a publicista, autor řady historických románů. Působil v Československé akademii věd, v Národním muzeu v Praze, jako podnikatel se řadu let zabýval výrobou kopií historického skla (založil sklárnu Královská  huť v Doksech). V posledních letech se věnuje výhradně literatuře a historii spolu se svou ženou Alenou, která je rovněž spisovatelkou. Napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než čtyřicet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Přízeň čtenářů si získal především historickými detektivkami z doby vlády Přemysla Otakara II. Jeho nejúspěšnějším titulem je čtyřdílná Přemyslovská Epopej (reportáž z prezentace knihy). Dosud prodal více než půl milionu knih. Za svou práci obdržel roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBYv kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 až 2013 několik Cen čtenářů. Přečtěte si náš rozhovor s autorem či reportáž z autogramiády.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Podle knižní série Cizinka vznikl nejen stejnojmenný seriál mající už čtyři řady, ale první díl této historické ságy vychází i jako audiokniha. Jeho namluvení se ujala česká herečka a dabérka Jitka Ježková, jejíž hlas přenese posluchače do Skotska v 18. století.

Po skončení druhé světové války, během níž Claire Randallová pracovala v polní nemocnici jako armádní zdravotní sestra a svého muže Franka viděla za celou dobu jen třikrát, se manželé vydávají na druhé líbánky, aby se znovu sblížili v idylickém prostředí skotského venkova. Když se však při prohlídce starověkého kamenného kruhu nazvaného Craigh na Dun dotkne Claire jednoho z menhirů, propadne se časem téměř o 200 let zpátky – do roku 1743. Náhle je z ní „Sassenach“ neboli cizinka – Angličanka ve Skotsku zmítaném válkou a odbojem klanů v pohraničí, v době jakobitských povstání, jen pár let před osudovou bitvou u Cullodenu. Ocitá se uprostřed intrik místních horalů a zemanů, jimiž je považována za britskou špionku. Díky svým léčitelským schopnostem se seznámí s charismatickým mladým Skotem Jamesem Fraserem, který jí nabídne ochranu, ale i lásku. Rozpolcená mladá žena se tak ocitá nejen mezi dvěma světy a časy, ale také mezi dvěma naprosto odlišnými muži; mezi dvěma životy, které nelze vzájemně skloubit…
Podle románu byl natočen oblíbený seriál Cizinka (Outlander, 2014–2018) s Caitrionou Balfe, Samem Heughanem a Tobiasem Menziesem v hlavních rolích. Zatím vznikly čtyři série.
Próza získala cenu Romance Writers of America’s RITA jako Nejlepší romance roku 1991.

Cizinka (audiokniha)

Autor: Diana Gabaldon
Přeložila: Marie Fulková
Interpretka: Jitka Ježková

Vazba: CD
ISBN: 8594169482088
Doporučená cena: 429 Kč

Audioknihu Cizinka vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorce

Diana GabaldonAmerická autorka Diana Gabaldon vyrostla v Arizoně, kde byl její otec šestnáct let senátorem. V roce 1973 získala bakalářský titul v oboru zoologie na Northernské arizonské univerzitě. O dva roky později obdržela magisterský titul v oboru mořské biologie na kalifornské univerzitě v San Diegu. V roce 1978 si udělala doktorát v oboru behaviorální ekologie na Northernské arizonské univerzitě. V době, kdy byla zaměstnaná v Centru environmentálních studií pod Arizonskou státní univerzitou (ASU), se stala jedním ze zakládajících editorů Science Software Quarterly. V polovině 80. let psala recenze softwaru a technické články pro počítačové publikace, ale i jako populárně-vědecké články a komiksové knihy pro společnost Walt Disney. Než se začala na plný úvazek věnovat psaní, 12 let na ASU vyučovala environmentalistiku. Román Cizinka (Outlander, 1991) původně psala jen pro sebe „na zkoušku“. Když v roce 1992 dokončila pokračování Vážka v jantaru, odešla z univezity, aby se psaní mohla věnovat na plný úvazek. Od té doby přibylo do série dalších 9 titulů (Vážka v jantaru, Mořeplavec, Bubny podzimu, Hořící kříž, Panicové – a další, které teprve vyjdou česky Ledový dechPaměť kostíVepsáno krví vlastního srdce a sbírka povídek Sedm kamenů lásky a ztráty). Autorka pracuje na další próze Go Tell the Bees That I am Gone. Na základě románů byl roce 2014 uveden oblíbený seriál Cizinka, který má momentálně 4 řady a připravuje se pokračování. Jedna z vedlejších postav Cizinky pak inspirovala autorčinu spin-off sérii Lord John Grey, která se prozatím skládá z pěti novel a tří románů (Lord John a důvěrná záležitostLord John a bratrstvo čepeleSkotský vězeň) a souboru povídek (Lord John a ďáblovy ruce).

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství OneHotBook

————————————————

Nejprodávanější spisovatel dle žebříčku New York Times Khaled Hosseini se inspiroval aktuálním děním v podobě uprchlické krize a napsal kratičký příběh určený pro všechny lidi bez ohledu na původ, věk či rasu. Navíc ho doprovodil krásnými ilustracemi.

Na měsícem osvětlené pláži otec drží svého spícího syna a čeká, až pro ně s rozbřeskem připluje loď. Hovoří k němu o dávných létech svého dětství, vzpomíná na dědečkův dům v Sýrii, vítr ve větvích olivovníků, mečení babiččiny kozy a hlomoz z kuchyně. Vzpomíná také na rušné město Homs s jeho přeplněnými uličkami, mešitou a velkým tržištěm, ve dnech před tím, než obloha vybuchla bombami a všichni museli utéct.
Svůj výnos z této knihy daruje Khaled Hosseini Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a neziskové nadaci The Khaled Hosseini Foundation, aby pomohl financovat úsilí o záchranu života uprchlíkům po celém světě.

Mořská modlitba

Autor: Khaled Hosseini
Přeložil: Rani Tolimat

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 155×238 mm
ISBN: 978-80-257-2659-4
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Mořská modlitba vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Khaled Hosseini se narodil v roce 1965 v afghánském Kábulu v rodině diplomata a učitelky perštiny. Komunistický převrat a následná sovětská okupace na konci 70. let zabránily rodině v návratu z Paříže, kde byl Hosseiniho otec na diplomatické misi. Od 80. let proto Khaled Hosseini žije v USA, kde rodina získala azyl. Nejprve vystudoval medicínu a osm let se také věnoval lékařské praxi, současně však už pracoval na své první knize Lovec draků, která se roku 2003 stala okamžitým bestsellerem nejen v USA, ale po celém světě. Stejnou oblibu si získal i jeho druhý román Tisíce planoucích sluncí (naše recenze) z r. 2007. Po dlouhých šesti letech čekání, během nichž se Khaled Hosseini kromě psaní věnoval také roli vyslance dobré vůle UNHCR a práci pro svou nadaci The Khaled Hosseini Foundation poskytující humanitární pomoc chudým Afgháncům, se ke čtenářům dostal jeho nový román, A hory odpověděly, který se hned po vydání dočkal světového úspěchu a dosud vyšel ve více než 40 zemích.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Když se řekne Antoine de Saint-Exupéry, většině se vybaví jeho kniha Malý princ. Svůj autorský um předvedl i v Citadele, knize, kterou psal celý život. Věnoval se všem aspektům lidské existence – lásce, věrnosti i přátelství. Řada čtenářů v této knize nalezne odpovědi na své niterné otázky…

Bohatství Citadely spočívá především v neobyčejné intenzitě a hloubce, do níž Saint-Exupéry postupně proniká neustálými návraty k základním tématům lidské existence – lásce, přátelství, věrnosti, službě, společenství a tvorbě. V dnešní době, tak poznamenané rozptýleností, spěchem a přebytkem slov a obrazů, zakrývajících vnitřní prázdnotu, zní poselství Citadely zvláště aktuálně.

Ukázka z knihy

BYL JSEM AŽ PŘÍLIŠ ČASTO svědkem, jak se dal soucit nepravou cestou. Ale my, kdo vládneme lidem, jsme se naučili zpytovat jejich srdce a věnovat pozornost jen tomu, co si ji opravdu zaslouží. Odmítám cítit lítost nad okázalými bolestmi, jež trápí srdce žen, a stejně tak nad umírajícími, a stejně tak nad mrtvými. A vím proč. (str. 7)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Citadela

Autor: Antoine Saint-Exupéry
Přeložila: Věra Dvořáková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 135.2×208 mm
ISBN: 978-80-7601-030-7
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Citadela vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorovi

Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) byl spisovatel, letec, autor několika technických patentů a válečný hrdina. Mezi jeho díla patří např.  Kurýr na jih, Noční let, Země lidí či Malý princ.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČernočerná tma

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

zobrazit info o knizeDům fúrií

Rouxová, Madeleine

Jota, 2018

zobrazit info o knizeUž teď jsi mrtvá

Bolton, Sharon J.

Domino, 2018

zobrazit info o knizeBakly: Hledání smrti

Žamboch, Miroslav

Triton, 2018

zobrazit info o knizeBratrstvo křišťálu (audiokniha)

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeMořská modlitba

Hosseini, Khaled

Argo, 2018

zobrazit info o knizeCitadela

Saint-Exupéry, Antoine de

Vyšehrad, 2018

Napsat komentář