Rady zkušeného spisovatele

opsaní
Ať už se chcete pustit do psaní vlastního románu nebo povídky či nikoli, neopomeňte si přečíst knihu o spisovatelském řemesle od jednoho z nejúspěšnějších spisovatelů současnosti. Kromě praktických rad se dovíte mnohé z života samotného Stephena Kinga.


Knihu O psaní s podtitulem Memoáry o řemesle, kterou vydalo roku 2015 v třetím vydání nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, napsal spisovatel, který má svým budoucím kolegům bezesporu právo radit. Stephen King je totiž jedním z nejplodnějších a nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Na svém kontě má množství románů, naučných knih i povídkových sbírek, přičemž některá svá díla napsal pod pseudonymem Richard Bachman (jde například o tituly Dlouhý pochod nebo Zhubni). Z jeho nejznámějších děl lze jmenovat romány To, Carrie, Cujo, Pod kupolí (tato kniha se v roce 2013 dostala v seriálové podobě na obrazovky americké televizní stanice CBS) Běh o život, Řbitov zviřátek, Mlha, Nezbytné věci, Dolores Claiborneová, Pan Mercedes (na tuto knihu si můžete po kliknutí na následující odkaz přečíst recenzi) nebo Zelená míle.

První část Kingovy knihy o spisovatelství nese název Curriculum vitae a jde vskutku o jakýsi autorův vlastní životopis orientovaný na umělecký aspekt jeho života, ve kterém se čtenář dozví, jak moc složitá byla jeho cesta na spisovatelskou dráhu, jaké podněty mu dodaly nápady a podobně. Vedle radosti nad prvními úspěchy tu najdeme stesky nad neúspěchy a odmítnutími. I slavný a talentovaný Stephen King si musel přečíst mnoho zamítavých dopisů od nakladatelů, kteří neviděli potenciál ve vydání jeho knihy. Dokonce se označuje za jejich sběratele.

Další část knihy se jmenuje Skříňka s nářadím. Právě k ní King přirovnává spisovatelskou připravenost. V části O psaní autor prochází všechny potřebné „nástroje“, které by měl spisovatel mít, aby mohl psát. Dále tu zájemci naleznou podnětné rady o tom, jak psát či naopak nepsat. King čtenářům přibližuje svůj způsob psaní, nechává je nakouknout „pod pokličku“, seznamuje je s různými psacími rituály a dalšími důležitými informacemi a nešetří ani s názornými příklady. Jeho kniha však není návodnou příručkou, jak se stát spisovatelem. King nenabízí ani tak obecné rady a postupy, spíše se snaží čtenářům ukázat, jak sám pracuje.

King je úžasný spisovatel a to se odráží i na jeho naučné knize, jež je velmi čtivá a skoro až napínavá. K tomu dopomáhá i povedený nový překlad Davida Petrů. Kniha O psaní potěší nejen začínající spisovatele, kterým může být inspirací k pozdvihnutí své vlastní tvorby, ale i Kingovy fanoušky. Ti se zase dovědí, co všechno stálo Kingovi v cestě, než se stal světoznámým spisovatelem, a co stálo na pozadí některých jeho děl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO psaní
Memoáry o řemesle

King, Stephan

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

Napsat komentář