Stephen King a jeho detektivka bez závěru

colorado kid
Čtenáři Stephena Kinga jsou zvyklí na dechberoucí, nečekaná a tragická vyvrcholení jeho příběhů. Nová kniha mistra hororu takový konec nemá, nemá totiž konec žádný, alespoň tedy ne ten, který byste u detektivky očekávali.

Detektivní příběh Stephena Kinga, pojmenovaný Colorado Kid, je zvláštní v tom, že ačkoli má výrazné detektivní prvky, v podstatě to klasická detektivka není. Na tento fakt ostatně upozorňuje již anotace na zadní straně obálky. Příběh totiž postrádá rozuzlení a nepřináší odpověď na otázku, jak oběť zemřela a kdo je případný vrah. Kniha se primárně nesoustředí na honbu za vrahem, ale spíše na myšlenkové pochody vyšetřovatelů, představovaných dvojicí novinářů.

Příběh se odehrává na odlehlém ostrově, kde mladá studentka žurnalistiky získala v místních novinách stáž. Po dlouhých týdnech psaní sloupků o banalitách se ji kolegové z redakce rozhodnou zasvětit do tajemství zdánlivě nudného, mořem obklopeného kousku pevniny. Před čtvrt stoletím byl totiž na pláži nalezen mrtvý muž, opřený o odpadkový koš. Zprvu není známá ani jeho totožnost. Na celém případu je mnoho podivných a zdánlivě nevysvětlitelných záležitostí, jejichž nepochopitelná souhra vyústila v lidskou tragédii.

Dva zestárlí novináři, kteří přezdívají mrtvého muže Colorado Kid, se díky vlastnímu vyprávění vrací do dob svého mládí, kdy se plni energie snažili přijít záhadě na kloub. Právě na mezilidské interakce, na jakýsi iniciační obřad, uvádějící mladou žurnalistku do „klubu“ zasvěcených novinářů, na vzpomínky zkušených reportérů a na myšlenkové pochody, snažící se pojmout celou záhadu a vyvodit z ní nějaké logické závěry, se příběh soustředí. Nejde v něm tedy o závěr samotný, ale o cesty, které k němu vedou.

Abych se přiznala, ke knize jsem zprvu přistupovala skepticky. Stephen King je sice můj oblíbený autor a mám velmi ráda postupy, které ve svých příbězích používá, neuměla jsem si však představit, že by King napsal detektivní román bez rozuzlení zápletky. Výsledek mě proto příjemně překvapil. Kniha Colorado Kid sice nejspíše neskončí mezi mými nejoblíbenějšími knihami, zanechala ve mně však pozitivní dojem. King si je vědom toho, že kouzlo jeho knih netkví v jejich epických koncích, ale v mistrovském umění slova, díky kterému King dokáže i nudně znějící věc proměnit v něco, od čeho se čtenář jen tak neodtrhne.

Kniha Colorado Kid je jakousi „jednohubkou“ pro Kingovy čtenáře i pro všechny, kterým nezáleží na nečekaných závěrech, ale na mistrovsky zvládnutém vyprávění.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeColorado Kid
Dozví se tajemství mrtvého muže?

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

Napsat komentář