Dvě novely Stephena Kinga, které vás nenechají spát

3099-ctyri-po-pulnoci-i-casozrouti-skryte-okno-do-skryte-zahrady
Sbírka dvou povídek Stephena Kinga se sice jmenuje Čtyři po půlnoci, její čtení však v pozdních večerních hodinách kvůli zachování klidného spaní rozhodně nedoporučuji.

Autorem knihy Čtyři po půlnoci, kterou vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta roku 2017, je světoznámý autor rozsáhlého množství hororů a thrillerů Stephen King. Stephen King je tak plodným autorem, že je až s podivem, že stále dokáže dodržovat svůj standard originality a kvality textu. Každá z jeho knih je jedinečná a obestírá ji typická atmosféra strachu a napětí. Povídky obsažené v knize Čtyři po půlnoci nejsou z tohoto pravidla výjimkou. Původní americké vydání obsahovalo celkem čtyři novely. Vzhledem k rozsáhlosti těchto novel (velký rozsah je mimochodem dalším charakteristickým znakem Kingových děl) bylo však české vydání rozděleno do dvou knih. První várka obsahuje povídky Časožrouti a Skryté okno do skryté zahrady.

Povídka Časožrouti vypráví o letu č. 29, během něhož vletí letadlo do jakési časové trhliny, vlivem které se všichni cestující, kteří zrovna spali, přepraví do jiné časové dimenze. Ti, kteří nespali, zmizeli, což se týkalo veškerého personálu. Naštěstí na palubě letadla v době průletu časovou anomálií spal pilot v civilu, kterému se podařilo s letadlem přistát. Pasažéři se musí vyrovnat se situací. Postupně zjišťují, co se vlastně stalo, a přemýšlejí, jak se dostat zpět do svého času. Nepohání je jen strach a touha po domově, ale i Časožrouti, kteří se k nim blíží a cestou požírají celý svět.

Druhou povídkou je Skryté okno do skryté zahrady vyprávějící o čerstvě rozvedeném spisovateli Mortovi, jenž se uchýlí srovnat si myšlenky do svého letního sídla, nacházejícího se na samotě. Sám se svým kocourem se snaží o sepsání další knihy, která by mu dopomohla k penězům. Zatímco se Mort snaží soustředit se na psaní, na jeho dveře zaklepe muž, který jej obviní z toho, že mu ukradl povídku. Spisovatel musí muži, který jej systematicky drsně vydírá, dokázat, že mu žádné dílo neukradl. To se však ukáže být nelehkým úkolem.

Jak je u Stephena Kinga standardem, jeho povídky jsou čtivé, napínavé, mají osobitou atmosféru a originální příběh. Jelikož Kingovy „povídky“ jsou takového rozsahu, že jiní spisovatelé svá stejně dlouhá díla nazývají prostě „román“, má King dostatek prostoru pro rozvinutí zápletky, vygradování napětí, vykreslení atmosféry a navrch pro skvělý psychologický rozbor hlavních postav. V obou příbězích dominuje detailně nepoznatelné zlo, proti kterému mají hlavní postavy omezené možnosti obrany. Pocitem nejasně definovaného nebezpečí je v čtenářích aktivován jakýsi pradávný pud „bojuj, nebo uteč“, který se spolupodílí na specifickém vnímání Kingových děl.

První dvě povídky z knihy Čtyři po půlnoci mohu doporučit nejen fanouškům Stephena Kinga, kteří již vědí, s jakými emocemi se budou při četbě prát, ale i těm čtenářům, kteří hledají kvalitní thriller, u jehož čtení je strach ani na chvíli neopustí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtyři po půlnoci I.
Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

Napsat komentář