Lze přelstít smrt?

revival
Stephen King servíruje svým čtenářům další nový román. Co může vzniknout, když se mistr hororu inspiruje Frankensteinem od Mary W. Shelleyové a Velkým bohem Panem od Arthura Machena?


Hororový román Revival, který vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA v roce 2015, je dílem jednoho z nejúspěšnějších a nejznámějších spisovatelů současnosti, mistra hororu Stephena Kinga. Stephen King se narodil v Portlandu ve státě Maine v USA (mimochodem právě ve státě Maine se odehrává nezanedbatelné procento jeho románů). K psaní jej dovedl jeho strýc, který mu vyprávěl hororové příběhy a brával ho s sebou do kina na snímky s Lugosim a Karloffem.

King publikoval povídky v různých časopisech, dokud si jej nevšiml Bill Thompson z nakladatelství Doubleday a nenabídl mu smlouvu na román. Tuto příležitost přijal a tak vznikla Carrie (ukázku z této Kingovy románové prvotiny si můžete přečíst i na našich stránkách po kliknutí na tento odkaz). Za svou spisovatelskou kariéru napsal King množství románů. Kromě hororů o nadpřirozeném zlu (například Prokletí Salemu, To, Mrtvá zóna, Řbitov zviřátek, Žhářka, Ostrov Duma Key) je autorem kvalitních dramat (Vykoupení z věznice Shawshank) a detektivek (na našich stránkách si můžete přečíst recenzi na detektivní román Pan Mercedes). Začínající spisovatelé jistě ocení, že King sepsal i publikaci O psaní, jež je plná konkrétních rad a poučení (a i na tuto knihu si můžete na našich stránkách přečíst recenzi).

Jamie Morton je normální šestiletý chlapec, žijící pod ochranou hluboce věřících metodistických rodičů. Jeho poklidný život se rázem změní, když se do Harlow přistěhuje nový duchovní, mladý Charles Jacobs s rodinou. Jacobs je velmi zbožný, jeho největší posedlostí však není víra, ale elektřina, kterou hojně používá jako názornou pomůcku pro upevnění víry mládeže. Jamie se s ním spřátelí a Jacobs se stane jakýmsi jeho učitelem. To však skončí, když Jacobsova žena a syn zemřou při tragické dopravní nehodě. Duchovní schvácený žalem pronese před obyvateli městečka strašlivé kázání, v němž se zřekne víry. Poté se z města odstěhuje.

Uplyne mnoho let a z Jamieho je muž. Prošel si první láskou, hudební kariérou a drogovou závislostí. Když se znovu potkal s Charlesem Jacobsem, zjistil, že bývalý pastor se ze své ztráty nikdy nevzpamatoval. Neštěstí naopak prohloubilo jeho fascinaci elektřinou a vědou. Jacobs začne experimentovat s léčivým potenciálem elektřiny, ukáže se však, že jeho zázračné uzdravování si vybírá svou krutou daň. Ne všichni uzdravení se vracejí do normálního duševního a tělesného stavu…

Do titulu Revival promítl King několik svých vášní. Jde o jeho zkušenost s drogami, hudbou (působil jako zpěvák a kytarista skupiny The Rockbottom Reminders) a náboženským fanatismem. King byl jako malý členem metodistické církve. To vše nepochybně přispívá k sugestivnosti a čtivosti románu. Autor dokáže i při popisu relativně obyčejného a fádního lidského osudu sáhnout do čtenářova nitra a vložit tam semínko strachu, které následně klíčí po celou knihu. Ostatně kdo četl některé z Kingových děl, má takový pocit již automaticky, jelikož ví, že žádný jeho příběh není růžový.

Silnou stránkou titulu je skvěle propracovaná psychologie postav. Ty jsou vylíčeny tak dobře, že čtenář netápe, proč některý z hlavních hrdinů dělá to, co dělá, jelikož jednoduše zná jeho přání, touhy a vlastnosti. King si se čtenářem ale umí i hrát. Podsouvá mu pocity a informace tak, aby byl čtenář překvapen, vyděšen či šokován v ten správný moment.

Zhruba první polovina knihy probíhá bez větších otřesů. Ty si spisovatel nechává skoro až na konec svého díla, kdy čtenáře vtáhne do mixéru emocí. Jak je u Kinga obvyklé, vygradování příběhu je děsivé, nečekané a některým čtenářům možná i zkazí klidný spánek. Knihu proto mohu doporučit především milovníkům hororů, nicméně potěší každého, kdo si potrpí na kvalitní a dobře napsaný příběh, hojně okořeněný děsivými momenty.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRevival

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

Napsat komentář