Pan Mercedes přijíždí naposledy

konechlidky
Úspěšná trilogie světoznámého Stephena Kinga se po dvou napínavých dílech dočkala závěru. A konec příběhu je samozřejmě typicky „kingovský“.

Na konci roku 2016 vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA jednu z nejočekávanějších novinek toho roku. Detektivní thriller Konec hlídky je posledním dílem trilogie Bill Hodges světoznámého autora hororů Stephena Kinga. Předchozí části série, romány Pan Mercedes a Právo nálezce (po kliknutí na názvy knih se vám otevřou jejich recenze), zaznamenaly obrovský úspěch a na motivy celé trilogie je dokonce plánovaný seriál.

V předchozích dílech trilogie skončil hlavní záporný hrdina příběhu, na matce přehnaně závislý sociopat Brady Hartsfield, v nemocnici po ráně do hlavy. To, co zprvu vypadalo jako „obyčejný“ (tj. bez pro Kinga tak typických nadpřirozených prvků) příběh, se postupně rozvinulo do děsuplného thrilleru. Duševně nemocný Brady sice skončil v komatu po úderu do lebky, který mu uštědřila Holly (kolegyně ústřední postavy, detektiva ve výslužbě Billa Hogese), ale díky tomuto zranění paradoxně získal.

Hráli jste někdy hry na herní konzoli? Napadla vás u toho divoká představa, že by vás někdo mohl skrze obzvláště sugestivní hru zhypnotizovat a donutit vás spáchat sebevraždu? Billovi Hogesovi, Holly a hlavně Billovým bývalým kolegům od policie se zprvu nechce zdát, že by v reálném světě bylo něco takového možné. S tím, jak se podezřelé sebevraždy množí, je ale nutné začít brát vážně zkazky, které se šíří oddělením, kde v komatu leží Brady.

Zdravotní sestry z oddělení jsou z Bradyho vyděšené. Údajně umí pohybovat předměty na dálku. V jeho přítomnosti se zničehonic samy otevírají žaluzie a pouští se voda z kohoutku. Co když je známý masový vrah při vědomí více, než se zdá?

U Stephena Kinga, mistra hororu, je standardem, že jeho příběhy si drží nadstandardní kvalitu. Totéž platí i pro knihu Konec hlídky a celou sérii Bill Hodges vůbec. To, co zprvu vypadá jako poutavý thriller o duševně „vyšinutém“ jedinci, jehož hlavním životním přáním je způsobit smrt co největšího počtu lidí, se postupně vyvine v zajímavý mnohovrstevný žánrově těžko zařaditelný příběh s prvky detektivky, thrilleru, hororu i fantasy. Autor si úžasně vyhrál s psychologií hlavních postav, především Brady se svou destruktivní osobností je vykreslen tak, že čtenář nepochybuje o Kingově vhledu do mysli psychicky nemocných jedinců.

Titul Konec hlídky avizuje kvalitu již jménem autora. Stephen King opět prokázal svou schopnost pohrát si s emocemi čtenáře. Závěr příběhu je nečekaný a depresivní, ovšem zcela realistický. Celá kniha nese jasný rukopis mistra hororu, čas od času se tedy znalci Kingova díla mihne hlavou myšlenka, že právě takové pojetí příběhu bylo vlastně očekávatelné. V každém případě však Konec hlídky svou děsivou atmosférou čtenáře pohltí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec hlídky

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

Napsat komentář