Detektivní pátrání z 90. let

fina_nahled_argo
Fanoušci příběhů, od kterých se nelze odtrhnout, by měli zbystřit! V knize, kterou vám dnes představíme, se splétají dva zcela rozdílné světy – americký a český. Vstupte do barvitého děje, který se odehrává těsně po politickém převratu a který skrývá nejednu záhadu…

Třetí román výtvarnice Daniely Šafránkové ukazuje, jak zábavné, ale i frustrující můžou být kulturní rozdíly mezi Američany a Čechy, mezi světem Západu a Východu raných 90. let. A zároveň je napínavým detektivním pátráním po osudech ženy z deníkových záznamů popisujících život obyčejných lidí za dob protektorátu.
Američanka Lisa najde v pozůstalosti po svém otci několik dopisů psaných pro ni podivným jazykem, češtinou, fotku a parte neznámé ženy. A protože právě prochází rodinnou krizí, rozhodne se ji vyřešit tím, že odcestuje do Evropy a začne pátrat po svých kořenech. Cesta ji zavede až do Prahy, která je těsně po rozdělení Československa místem pořád ještě spjatým se socialistickou minulostí, pro Lisu nepochopitelným, skoro nepřátelským a plným podivných zvyklostí. Ale zároveň má neopakovatelnou atmosféru, která Lisinu nedůvěru postupně naleptává. Zjistí Lisa, jakým osudovým způsobem byla Fína, dívka z fotografie, spojena s jejím otcem? Proč o ní nikdy nemluvil? Nalezne v tomto mrazivém a podivném městě smysl života, který se jí na slunných plážích Kalifornie začíná vytrácet?

Fína

Autorka: Daniela Šafránková

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-2548-1
Doporučená cena: 298 Kč

 

 

Knihu Fína vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nebyla pečlivka, ale věděla, že to byly tátovy papíry a patřily k domu, patřily k jejímu životu. Proto se s nimi chtěla jako jediná dcera náležitě rozloučit. Kupní smlouvy, nájemní smlouvy, stará vyúčtování, daňová přiznání. Mezi štosy papírů amerického formátu vykukovaly papíry o něco větší. Opatrně je vytáhla. Byly psané v  cizí řeči. Latinkou, velkým rozevlátým písmem, pro Lisu naprosto nečitelným. Nedokázala si ten jazyk vůbec zařadit. Nebyla to ani francouzština, ani španělština, ani němčina. Některé stránky byly psané na psacím stroji, jiné modrým, lety trochu rozmazaným inkoustem. Záznamy? Deníky? Prohlížela dál, hledala jména, název země nebo města, ze kterého pocházejí. Věděla, že táta přišel do Ameriky z Evropy. Po válce, či snad ještě během ní. Kdy přesně to bylo, sama nevěděla. Neměl rodinu, příbuzné, žádnou minulost. O  svém mládí ze zásady nemluvil.Anglicky hovořil perfektně, jen trochu opatrně a  s neznatelným zvláštním přízvukem. Když byla malá, myslela si, že je to tatínkovský přízvuk. Později byla párkrát svědkem jeho nepřiměřeně prudké reakce, když se ho cizí lidé v obchodě či v bance ptali, odkud pochází. Pokaždé se na ně strašlivě rozezlil a vmetl jim do tváře, že je Kaliforňan jako každý druhý a že stejně jako oni poctivě odvádí státu daně. Časem se ho lidé raději přestali ptát. Neptala se ho ani máma, ani Lisa, ani její kamarádky ze školy. Teď tu byli před ní. Němí svědkové tátovy minulosti. Zažloutlé papíry v cizí řeči.

Ukázka pokračuje! Zalistujte si.

Daniela Šafránková

daniela_safrankovaDaniela Šafránková se narodila v roce 1974. Vystudovala pražskou DAMU, v oboru divadelní produkce, ale vítr ji poté zavál ke studiu na California State University v USA, kde gradovala v oboru pedagogiky a výtvarné výchovy. Za svůj život vystřídala mnoho profesí, ale vždy tíhla k výtvarnému umění.Své obrazy vystavuje nejen v Česku, ale i v Kalifornii, je také autorkou mnoha přebalů knih. V roce 1994 absolvovala literární workshop pro nadějné spisovatele, u Arnošta Lustiga.V nakladatelství Argo vyšla v roce 2015, jako její debut, román Anísa. Své dosavadní životní zkušenosti pak promítla do jedné z postav. Její další dílo, kniha Bydlim v Nuslích, vyšla v roce 2016 rovněž v Argu. V tomto románu autorka mistrně pojí atmosféru lázeňského městečka v jižních Čechách, kam náhle přijíždí záhadný cizinec, se vzpomínkami dospívajícího kluka z Nuslí. V knize se mísí období  socialismu se  záznamy v deníku vojáka v první světové. Daniela Šafránková žije se svým americkým mužem a synem v Praze, kde vyučuje angličtinu. Inspiraci k psaní knih a malování obrazů, však získává během pobytu v jižních Čechách.

Zdrojem autorčiny fotografie je www.kosmas.cz, Zrojem informací je nakladatelství Argo.


 Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFína

Šafránková, Daniela

Argo, 2018

Napsat komentář