Druhý román Daniely Šafránkové Bydlim v Nuslích

Bydlim-v-Nuslich
Tři různá období, tři různí hrdinové, to je druhý román Daniely Šafránkové. Jednotlivé příběhy současného lékaře, vojáka bojujícího v první světové válce a malého chlapce vyrůstajícího v období normalizace se v závěru knihy skvěle propletou…

Atypický, kompozičně pozoruhodný román Bydlim v Nuslích je druhou knihou výtvarnice Daniely Šafránkové. Je spleten ze tří dějových linií – tří samostatných pramenů, které se vzájemně prolínají a v závěru vytvoří jeden jediný proud. Nejsilnější z pramenů čtenáře zavede do současného jihočeského městečka Lázně Toužim: zpoza oceánu sem přijíždí expert na srdeční choroby, doktor Černý. Zdá se ale, že nejde o ledasjakého „srdcaře“ – možná jde o čerta na misi za hříšnými dušemi. Jeho přítomnost v městečku rozvíří zapomenutá dramata, vytvoří dramata nová a krásný doktor poslouží místním obyvatelům jako zrcadlo, v němž se odrážejí jejich představy, touhy a nesplněná přání.
Druhý pramen vyvěrá z historie – jde o deníkové záznamy vojína G. S. z první světové války, které velice autenticky popisují jeho válečnou pouť přes východní Polsko až do ruského zajetí v dalekém Turkmenistánu a pak zpět do vlasti.
Třetí pramen nese vyprávění malého Augustina, jenž vyrůstá v normalizačním Československu, konkrétně v pražských Nuslích – groteskně pokroucená každodennost, podivná doba nedoříkaných vět, dlouhých front na cokoliv a chatařské svobody je v bezprostředním dětském podání prazvláštně snová. Augustinovo dětství končí spolu s vládou komunistů a vyprávění téměř filmové se přenese na americký kontinent.

 

Bydlim v Nuslích

Autorka: Daniela Šafránková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-257-1736-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Bydlim v Nuslích vydalo nakladatelství Argo.

 

Daniela Šafránková

Daniela Šafránková (1974) nejprve v Praze na DAMU vystudovala divadelní produkci a později v USA na California State University obor pedagogika a výtvarná výchova. Pracovala jako prodavačka, uklízečka, zahradnice, učitelka angličtiny, výtvarné výchovy a divadla, s manželem provozovala literární kavárnu, od roku 2002 se živí jako výtvarnice na volné noze, nyní také vyučuje angličtinu na jednom pražském gymnáziu. Její obrazy je možné vidět na výstavách jak v České republice, tak v americké Kalifornii, či na webových stránkách www.danielasafrankova.czweb.org, reprodukci jednoho z nich pak na obálce této knihy. Debutovala románem Anísa (Argo, 2015), v němž všechny své (nejen) profesní zkušenosti promítla do jedné z hlavních postav. Ačkoliv šlo o její literární prvotinu, psaní se věnuje už dlouhou dobu. V roce 1994 se zúčastnila spisovatelského workshopu pod vedením Arnošta Lustiga. Se svým americkým mužem a se synem žije střídavě v Praze a v jižních Čechách.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBydlim v Nuslích

Šafránková, Daniela

Argo, 2016

Napsat komentář