Love story Arthura Denta

sbohem_a_diky_za_ryby
Čtvrté pokračování „trilogie v pěti knihách“ přináší odlišný koncept vyprávění. Zběsilé střídání zápletek je nahrazeno téměř lineárním popisem rozvoje milostného vztahu Arthura Denta s tajemnou Fanny.

Humornou sci-fi knihu Sbohem, a díky za ryby, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Argo nově s ilustracemi populárního komiksového kreslíře Dana Černého, napsal coby čtvrtý titul série Stopařův průvodce Galaxií anglický spisovatel Douglas Adams. Douglas Adams se kromě Stopařova průvodce proslavil romány s detektivem Dirkem Gentlym. Pod vlivem evolučního biologa Richarda Dawkinse se stal radikálním ateistou – tento postoj se projevil i na jeho tvorbě.

Ačkoli planeta Země měla být zničena při stavbě nové galaktické dálnice rasou vogonů, Arthur se na počátku nového dílu známé série ocitá shodou náhod právě na ní. Vše se zdá nezměněno, dokonce i Arthurův dům stojí ve své původní podobě. Částečné vysvětlení tohoto časoprostorového zmatku se Arthurovi dostane z úst Russella, který Arthura sveze na cestě domů. Před několika měsíci prý lidstvo podlehlo masové halucinaci o vesmírných lodích, přičemž z planety z nějakého důvodu zmizeli všichni delfíni. Společně s Russellem cestuje v autě jeho sestra Fanny, která byla celou událostí traumatizována. Arthur je Fanny fascinován, zdá se mu, že je s ním nějakým způsobem propojená.

Čtvrtý díl Stopařova průvodce Galaxií se od předcházejících dílů diametrálně odlišuje stylem vyprávění. Zatímco první až třetí díl série byly plné akce a rychlých přesunů v prostoru vesmíru, Sbohem, a díky za ryby je co do atmosféry o něco klidnější – v průběhu děje je rozvíjen příběh Arthura Denta, který na zázrakem nezničené planetě Zemi hledá pravdu o zmizení delfínů i původ svého podivného spojení s Fanny. Autor se v knize nevyhýbá milostným scénám, čtenáři se dočkají i teologického kontextu.

Oproti předchozím dílům je zklidnělá atmosféra příběhu Sbohem, a díky za ryby příjemnou změnou. Romantická složka děje je nenucená a netrpí naivitou, jako tomu bylo v případě Arthurova románku s Trillian. Změnil se i styl humoru, který již není tak divokým. Autor dává v knize prostor i vážnějším tématům, přičemž zabrušuje například do náboženství. Román, parodující klasickou sci-fi literaturu, doporučuji především čtenářům, kteří ocení sofistikovaný humor.

Pokud vás kniha Sbohem, a díky za ryby zaujala, rozhodně nevynechejte recenze dalších dílů série Stopařův průvodce Galaxií: Stopařův průvodce Galaxií, Restaurant na konci vesmíru a Život, vesmír a vůbec. Doporučuji i tituly Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho a Dlouhý, temný čas svačiny duše (taktéž od Douglase Adamse), které oplývají podobným stylem humoru jako Stopařův průvodce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopařův průvodce Galaxií 4. – Sbohem, a dík za ryby
Stopařův průvodce po galaxii 4.díl

Adams, Douglas

Argo, 2018

Napsat komentář