Může se Spiderman zhoupnout na pavoučím vlákně?

fyzika_superhrdinu
Nudí vás fyzika? Jsou pro vás principy mechaniky španělskou vesnicí? Čtete si místo biflování vzorečků raději komiksy? Tak právě pro vás je určena kniha profesora fyziky, který se rozhodl učit své žáky za pomoci komiksů a superhrdinů.

Autorem knihy Fyzika superhrdinů, kterou vydalo roku 2018 v edici Zip nakladatelství Argo, je profesor na Univerzity of Minnesota James Kakalios. James Kakalios se věnuje teoretické fyzice, ale laické veřejnosti je znám především jako popularizátor vědy. Jeho Fyzika superhrdinů byla poprvé vydána roku 2005 a dočkala se pozitivního čtenářského ohlasu. Stejně úspěšné byly i jeho další texty – The Physics of Everyday Things a The Amazing Story of Quantum Mechanics.

Pro mnoho žáků a studentů není fyzika tím nejzajímavějším předmětem. Matou je vzorečky a poučky, nemluvě o složitém světě kvantové mechaniky a dalších teorií. Fyzik James Kakalios si byl tohoto problému vědom a rozhodl se zaujmout studenty tím, že učivo aplikoval na komiksové hrdiny. A ukázalo se, že studenty, kterým je Ampérův zákon vysvětlen na příkladu Electra a Magneta, fyzika baví více než ty, do nichž je vtloukán jako nicneříkající definice. Na základě tohoto poznatku vznikla kniha Fyzika superhrdinů, která předčí jakoukoli učebnici fyziky svou čtivostí a poutavostí.

Dalo by se očekávat, že Kakalios využije komiksy tak, že bude na konkrétních příkladech ukazovat, proč jsou fyzicky nemožné. Autor na to však jde právě naopak. Ukazuje, na základě jakých reálně fungujících fyzikálních zákonů by superhrdinové své superschopnosti využívat mohli. Zaměřuje se tedy na komiksové scény, kde jejich autoři využívají fyziky správně. Čtenáři se například dozví, jak by Flash mohl dosáhnout své superrychlosti, jestli se Mravenčí muž dokáže proboxovat z papírového sáčku, anebo jak by X-meni mohli ovládat okolní teplotu.

Titul Fyzika superhrdinů je psán poutavým a záživným jazykem. Autor se snaží trpělivě vysvětlovat, přičemž coby názorné příklady uvádí scény z života nejznámějších komiksových superhrdinů. Zvolená strategie funguje velmi dobře – čtenář si díky těmto kazuistikám dokáže dobře představit, jak popisovaný fyzikální jev funguje. Coby „přidaná hodnota“ komiks obsahuje informace z dějin komiksu a fyziky. Text je pro názornost průběžně proložen černobílými komiksovými stripy.

Publikaci mohu doporučit nejen fanouškům komiksů nebo fyziky, ale i těm, kteří mají s fyzikou problém a potřebují nějaký podnět, který by jim tuto zajímavou vědu přiblížil. Užitečnou didaktickou pomůckou může být kniha pro učitele na středních školách – studenti se budou jistě učit fyzikálním zákonům raději, když jim budou vysvětleny na základě něčeho, co jim je blízké.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFyzika superhrdinů

Kakalios, James

Argo, 2018

Napsat komentář