Vesele o zákeřných nemocech

virus
V „morové laboratoři“ této knihy naleznete dějiny nejhorších nemocí, které se na světě kdy vyskytly. Na většinu z nich lidé umírali. Navíc se řada z nich rychle šířila…Přijměte pozvání na exkurzi po laboratoři, ve které jsou tyto zákeřné choroby zkoumány.

Pokud se vůbec dá o nemocech hovořit vesele, tak autor knihy Richard Platt ve spolupráci s ilustrátorem Johnem Kellym to dokázali. Jejich kniha Neštovice, mor a jiné pohromy provází čtenáře těmi nejzákeřnějšími nemocemi, které kdy lidstvo postihly. Vydalo ji nakladatelství Mladá Fronta letos v Praze.

Na čtyřiceti osmi stranách se dočtete o nejhorších světových epidemiích, příznacích nemocí, bacilech, které je způsobují, i o léčbě, která mnohdy nemocným spíš ublížila, než aby jim pomohla. Mezi nepříjemné nemoci, o nichž se tato publikace zmiňuje, patří: žlutá zimnice, skvrnitý tyfus, břišní tyfus, dýmějový mor, lepra (malomocenství), obrna, horečka dengue, spavá nemoc, HIV, cholera, malárie, spalničky, černý kašel, záškrt, pravé neštovice, různé typy chřipky, salmonela, otravy námelem, souchotiny a tuberkulóza. Upozorňuje na nová nebezpečí spojená s cestováním lidí (a s nimi i mikrobů) letadly. Válka s bacily tedy rozhodně není u konce…

Na názorných mapách s vyobrazením celých kontinentů jsou barevně ukázány cesty, kudy a kdy bacily putovaly. Nechybí ani informace a fotografie významných osobností, které se studiem nemocí zabývaly, jako byl Louis Pasteur, Robert Koch, Ferdinand Cohn, John Snow a další. Celá kniha je doslova „protkána“ ilustracemi z „morové laboratoře“. Jsou natolik dokonalé a vtipné, že naprosto zmírňují nepříjemnou problematiku, která je na stránkách probírána. Přesto ji v žádném případě nezlehčují. Bacil válečník má v rukou meč, bacil špion zase klobouk a černý obličej. V rámečcích je pak srozumitelně vysvětleno, jak se tyto bacily ve skutečnosti chovají a za jakých podmínek mohou šířit kolem sebe nákazu.

Každá informace je doprovázena vtipnou ilustrací, fotografií nebo dobovou kresbou. V publikaci je také zařazen rentgenový snímek plic napadených tuberkulózou. Díky těmto názorným ukázkám si čtenář informace snáze zapamatuje a spousta z nich se mu po shlédnutí obrázků vryje do paměti. V závěru knihy je „Morový slovníček“ s nejdůležitějšími pojmy a na poslední straně abecedně seřazený rejstřík.

Kniha je doporučena dětem od 10 let. Myslím, že to úplně odpovídá, také bych ji doporučila dětem na druhém stupni základních škol i všem dospělým, kteří mají zájem o danou problematiku a chtějí se dozvědět o zákeřných nemocech zajímavé informace.

Ukázka z knihy

MOČÁLY A BAŽINY

Lidé dříve malárii říkali „močálová horečka“, protože ji nejčastěji dostávali lidé žijící v bažinatých oblastech. Netušili, že ve stojaté vodě se daří komárům, a byli přesvědčeni, že malárii způsobuje zápach stoupající z bahna. Moderní název nemoci pochází z italštiny a znamená „špatný vzduch“. (str. 26)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeštovice, mor a jiné pohromy

Platt, Richard

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář