O hororu se Stephenem Kingem

danse_macabre
Danse Macabre je kniha Stephena Kinga, která vás provede světem hororu a zodpoví nejpodivuhodnější otázky, například proč se vlastně chceme bát a čeho se bojíme? Proč některé horory fungují a jiné nikoli?

Knihu o hororu jako kulturním fenoménu napsal Stephen King s velkou láskou k tématu. Do podmanivého průvodce specifickým žánrem vložil pronikavé postřehy i upřímná vyznání, odhalil své zdroje inspirace a nabídl zasvěcené komentáře ke slavným i obskurnějším dílům. Kdo jsou lidé, kteří horor vyhledávají? Čeho se rádi bojíme? O Draculovi či Frankensteinovi hovořil Stephen King už v původním vydání z roku 1981 a nyní se v dodatku z roku 2010 vyjadřuje i k novějším příběhům, jako je Záhada Blair Witch. Proč jsou lidé ochotni utrácet tolik peněz, jen aby se dostali do stavu, který je jim mimořádně nepříjemný? Kdo jsou lidé, kteří horor vyhledávají? Čeho se vlastně bojíme? Proč tolik takzvaných hororových filmů prostě nefunguje? Stephen King si klade řadu otázek a nebojí se na ně odpovědět.

 

Danse Macabre

Svět hororu
Autor: Stephen King
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7306-928-5
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Danse Macabre vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Na našich stránkách si můžete přečíst její recenzi.

 

Ukázka z knihy

Pokud je na danse macabre, tanci smrti, něco pravdivého nebo cenného, pak prostý fakt, že romány, filmy, televizní a rozhlasové programy – ba dokonce komiksové knihy –, které se zabývají hororem, svou práci vždy odvádějí na dvou úrovních.
Jednou jsou „nechuťárny“ – to, jak Regan ve Vymítači ďábla zvrací knězi do tváře nebo masturbuje krucifixem, nebo to, jak syrová, příšerně zpotvořená nestvůra ve Frankenheimerově Proroctví rozkousne hlavu pilotovi vrtulníku, jako by to bylo lízátko. Nechuťárny se dají vytvořit s různou mírou umělecké vytříbenosti, ale jsou vždycky přítomny.
Ovšem na druhé, silnější úrovni je hororové dílo opravdu tanec – pohyblivé, rytmické hledání. A toto hledání se snaží dobrat k místu, kde vy coby čtenář nebo divák žijete na své nejprimitivnější úrovni. (str. 39)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stephen King

Stephen King BETAStephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Většina jeho děl vyšla také v českém překladu, o což se velkou měrou zasloužilo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl byly natočeny snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob. Knihy Stephena Kinga plné odkazů na americké reálie, populární kulturu a zejména rockovou hudbu, úspěšně propojují fiktivní svět se světem reálným. Do atmosféry obyčejného života, kterou autor umí mistrně navodit, postupně zasazuje prvky nadpřirozené, nezřídka gradující v naprosté inferno. Píše o umělcích potýkajících se s tvůrčími problémy a pronásledovaných nadpřirozenými silami, o zlu na malém městě, o násilí páchaném na ženách nebo o dětském vidění světa. Mezi jeho knihy patří například: Čtyři po půlnoci I.Pan MercedesPrávo nálezceKonec hlídkyToPistolníkRevivalVšechno je definitivníBazar zlých snůLunaparkO psaní aj. Podívejte se také na náš článek, plný Kingových knih.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.


Nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnuje se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydává ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydává, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDanse Macabre
Svět hororu

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

Napsat komentář