Průvodce světem hororu

danse_macabre
Stephen King je známý jako král hororu. Kdo jiný je tedy povolanější filosofovat o tomto žánru? V knize Danse Macabre provede King čtenáře světem hororu a představí jim filmy a knihy, které ovlivnily horor navždy.

Autorem titulu Danse Macabre (toto slovní spojení lze přeložit do češtiny jako „tanec smrti“), který vydalo roku 2017 nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta, je slavný americký spisovatel Stephen King. Stephen King je autorem velmi dlouhého seznamu titulů, na kterém figurují především horory a thrillery. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na jeho detektivní příběh Colorado Kid, kultovní román To, knihu pro začínající spisovatele O psaní a na sbírky hororových povídek Čtyři po půlnoci I, Čtyři po půlnoci II a Bazar zlých snů. Rozhodně nevynechejte recenze románů Pan Mercedes, Právo nálezce a Konec hlídky. Tyto tři romány dohromady tvoří velmi úspěšnou trilogii.

Ve Spojených státech vyšla kniha Danse Macabre již roku 1981, českého překladu se tedy dočkala s větším zpožděním. Čtenář se však nemusí bát, že by kniha kvůli tomu byla neaktuální, Stephen King totiž své poznatky o hororu aktualizoval ve velmi obsáhlé předmluvě k vydání z roku 2010.

Stephen King horory nejen velmi rád píše, ale také o nich často přemýšlí. Bylo by však chybou předpokládat, že jeho de facto naučná kniha je suchopárným výkladem o dějinách jednoho z literárních a filmových žánrů. King umně zúročil svůj spisovatelský talent, vypilovaný mnohaletou praxí, a vytvořil tak čtivý a zajímavý text, který čtenáře provede jeho pohledem na horor.

Pozorný čtenář si jistě povšimne, že za jistou Kingovu autorskou libůstku by se dal označit častý pokus o kontakt se čtenářem. King očividně velmi rád své čtenáře aktivizuje – často k nim v textu promlouvá, nabádá je k přemýšlení a k aktivitě (pro příklad uveďme filmový kvíz v kapitole o moderním americkém filmovém hororu). Tento prvek je pro čtenáře zajímavým zpestřením, díky kterému si připadá být v centru dění.

Kniha je členěna na kapitoly, které rozebírají různé aspekty hororového žánru. Autor se věnuje nejen hororovým knihám, ale i hororu v rozhlasovém vysílání, hororovým filmům nebo různým prvkům, které jsou pro tento žánr typické (například hledání nesmrtelnosti). Z širokého záběru textu je jasné, že King je nejen schopným autorem hororových knih, ale že jde o erudovaného člověka i co se historie či filosofie hororu týče.

Titul doporučuji především fanouškům hororu, kteří díky němu získají široký přehled o dějinách a důležitých aspektech žánru, ale ocení jej i ti čtenáři, kteří se hlouběji zajímají o literaturu obecně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDanse Macabre
Svět hororu

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

Napsat komentář