Ukázka z knihy Archeologický atlas Čech

archeologicky-atlas-nahledovy
Zajímáte se o archeologické nálezy? Rádi byste se vydali po stopách pravěkých hradišť a civilizací, ale nejste si jistí, kde s putováním začít? Právě pro vás je určena dnešní publikace, která čtenáři nabízí ucelený souhrn a popis českých nalezišť.

Přinášíme vám ukázku z knihy Archeologický atlas Čech,
kterou vydalo nakladatelství Academia.

 

NETOLICE, okr. Prachatice, Jihočeský kraj

Raně středověké hradiště, archeologický park

10.–12. století

netolice-1

Pohled na rekonstruovanou hradbu raně středověkého hradiště v Netolicích od jihozápadu. (str. 236)

Význam: Raně středověké přemyslovské správní centrum, na jehož místě je budován archeologický park.

Historie: Netolické hradiště se v písemných pramenech objevilo poprvé v Kosmově kronice, která jej k r. 981 uvádí jako součást panství rodu Slavníkovců. S ohledem na stav dnešního poznání se však líčení kronikáře, který své dílo sepsal až na počátku 12. století, jeví jako velmi nepravděpodobné. Přestože nejstarší archeologické nálezy jsou datovány již do 10. století, jednoznačný doklad o existenci hradiště přináší až písemná zmínka z r. 1088, kdy byly Netolice součástí systému knížecích správních „hradů“ (v dnešní terminologii hradišť), tzv. hradské soustavy.

netolice-2

str. 237

Tyto hrady představovaly centra knížecí moci, kterou zastupoval kastelán. K jeho povinnostem patřil pravidelný výběr dávek, vymáhání povinností poddaných a rozhodování soudních sporů. K r. 1167 se v písemných pramenech objevuje jméno kastelána, správce netolického hradiště, Nemoje. Postavení správního centra si hradiště udrželo patrně až do r. 1256, kdy se Netolice dostaly do správy kláštera ve Zlaté Koruně.

Popis: Hradiště se nachází na východním okraji města Netolice v poloze Na Jánu, na široké ostrožně nad potokem Rapačov. Stopy raně středověkého opevnění jsou viditelné především na východní a částečně i na severní a jižní straně akropole hradiště. Půl hektaru velkou akropoli chránila hradba, dochovaná v podobě podkovovitého valu, vysokého 1,5–2 m a širokého 10–15 m. Na jihovýchodě prochází opevněním jedna z novodobých přístupových cest (A).Na severním okraji akropole se do terénu zařezává hluboký úvoz (B), o němž se uvažuje jako o původním vstupu do hradiště.

str. 237

Plán lokality (str. 237)

Pozůstatky opevnění předhradí, které jsou zmiňovány ve starší literatuře, patrně podlehly mladším terénním úpravám; přesnou polohu a rozlohu předhradí lze proto pouze odhadovat. V odborné literatuře se uvažuje o dvou předhradích sledujících tvar terénu nad Bezdrevským potokem směrem severovýchodně a jihovýchodně od akropole. Na druhém břehu potoka, naproti hradišti, lze předpokládat podhradní osadu, v níž se mohl soustřeďovat obchod a řemesla. Další část ohrazení, která však není na dnešním povrchu patrná, objevilo geofyzikální měření na východní straně akropole, pod dnešním valem. Výsledky tohoto měření je možné interpretovat jako trojitý příkop a zřejmě jde o zbytky staršího opevnění.

Do r. 1789 stál ve středu akropole kostel sv. Jana Křtitele, jehož základy jsou v posledních několika letech postupně odkrývány při archeologickém výzkumu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Přestože se stáří této církevní stavby zatím nepodařilo jednoznačně určit, jistou oporu pro datování představuje pohřebiště v jejím blízkém okolí, jehož počátky jsou kladeny do 12. století.

netolice-3

Výstavba rekonstrukce raně středověké hradby v archeoskanzenu Netolice. (str. 238)

Na akropoli hradiště je od r. 2004 postupně budován archeologický park, v němž návštěvníci najdou repliku opevnění z 10. století (C), tvořenou čelní kamennou plentou (opěrnou zdí), dřevohlinitou komorovou hradbou (srov. opevnění dřevohlinité) a dubovou palisádou. Vyhlídková věž, která je součástí rekonstruovaného opevnění, nabízí krásný pohled na dnešní město. Při stavbě byly v maximální možné míře využívány dobové nástroje a materiály s cílem ověřit původní technologické postupy. Občanské sdružení Archeopark Netolice zde pravidelně pořádá programy pro veřejnost, jejichž cílem je přiblížit každodenní život středověkého člověka. V budoucnosti je plánována stavba návštěvnického centra a několika srubů s řemeslnickými dílnami.

 ——————————————

Nestačila vám tato ukázka? Pokračujte v jejím čtení.

Můžete také nahlédnout do článku, který na našich stránkách o publikaci již vyšel.


academiaNakladatelství Academia zaujímá v současné době svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. Zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů a to především na vědecké monografie a práce českých vědců, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArcheologický atlas Čech
Vybrané památky od pravěku do 20. století

Kuna, Martin a kol.

Academia, 2015

Napsat komentář