Po stopách české archeologie

archeologicky-atlas-nahledovy
Za archeologickými památkami není třeba cestovat příliš daleko. Území České republiky skýtá mnoho lokalit, kam se člověk může vydat po stopách dávné historie. Kam přesně zamířit a co očekávat, příznivcům nalezišť souhrnně představuje publikace Archeologický atlas Čech.

Atlas Martina Kuny a kolektivu vychází v nakladatelství Academia a za svůj cíl si klade především porozumění ze strany čtenáře. Nejedná se tedy pouze o průvodce či encyklopedii, ale spíše o hybrida předešle zmíněných.

Čtenář tak zde nalezne tipy na průzkum v kraji Jihočeském či Středočeském, kde ho Archeologický atlas Čech dovede například k nymburské pravěké mohyle či pravěkému hradišti, tzv. oppidu. Veškeré příspěvky jsou doplněny podrobnými mapami a leteckými fotografiemi, které velmi přesně a srozumitelně určují polohu daného cíle.

Archeologický atlas je pokusem o publikaci, jaká zájemci o českou archeologii stále schází. I v České republice sice existuje řada archeologických encyklopedií a průvodců; tato kniha se ale od nich liší. Jejím cílem není pouze sdělit čtenáři určitý soubor informací o archeologických nalezištích, nálezech a výzkumech, ale především naučit jej archeologické lokality vnímat, nalézt a pochopit logiku jejich výpovědi. K tomu směřují především nové podrobné mapy, údaje o poloze v zeměpisných souřadnicích a většinou nové, profesionálně zpracované terénní fotografie.

 Šíji oppida přehrazovaly dva valy s příkopy (D); v terénu je ale zachována pouze vnitřní dvojice fortifikací (val a příkop). Vnější val, pravděpodobně konstruovaný pouze jako hliněný násep, byl v minulosti rozorán a vnější příkop zavezen. Na relativně přístupné jižní a západní straně oppida byl před valem vyhlouben příkop, dnes viditelný v terénu zhruba 5 m od úrovně koruny valu. (str. 241)

archeologicky-atlas-ukazka

Plán lokality (str. 241)

Pro publikaci bylo vybráno 105 archeologických lokalit z území Čech. S výjimkou několika málo míst s významnými archeologickými výzkumy a muzei jde vždy o lokality, na kterých jsou archeologické památky vidět na povrchu, ať už v reliéfu terénu, nebo ruinách staveb. Předložený výběr zahrnuje většinu známých a opravdu významných v terénu viditelných archeologických lokalit na území Čech, nicméně celý soubor byl sestaven především tak, aby zachycoval lokality typické v širokém spektru jejich podob, funkcí a stáří. Archeologické památky jsou v tomto svazku chápány v dosud neobvyklé šíři, a to od jeskyň osídlených v paleolitu po vesnice vysídlené po 2. světové válce.

Hrobku, původně nejspíše překrytou mohylovým náspem, objevil záchranný archeologický výzkum, vedený v l. 1994–1995 K. Motykovou, který předcházel plánované stavbě velkého domovního komplexu. Díky objevu pohřební komory k výstavbě komplexu naštěstí již nedošlo. V historickém jádru města zůstala mohyla do dnešní doby zachována pravděpodobně jen díky tomu, že se nacházela v zadní, hospodářské části městské parcely, kde zůstala po celý středověk a novověk uchráněna před výraznějšími stavebními zásahy. (str. 243)

archeologicky-atlas-ukazka-2

Muzeum nad pravěkou mohylou v historickém jádru města Nymburka. (str. 243)

Zaujala vás ukázka? Prolistujte si ji celou.

 

Archeologický atlas Čech

Vybrané památky od pravěku do 20. století

Autor: Martin Kuna a kol.

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 215×215 mm
ISBN: 978-80-200-2526-5
Doporučená cena: 569 Kč

 

Knihu Archeologický atlas Čech vydalo nakladatelství Academia.


academiaNakladatelství Academia zaujímá v současné době svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. Zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů a to především na vědecké monografie a práce českých vědců, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArcheologický atlas Čech
Vybrané památky od pravěku do 20. století

Kuna, Martin a kol.

Academia, 2015

Napsat komentář