František Josef I. a jeho milované ženy

ženy v životě
Ve většině učebnic dějepisu se dočtete, že František Josef I. byl pořádkumilovný pedant, který miloval svou přenádhernou manželku Sisi a bral své „zaměstnání“ nadmíru vážně. Jaký byl však v životě soukromém?


Rakouský autor Friedrich Weissensteiner se narodil roku 1927 v Groβpertholzu. Na Vídeňské univerzitě vystudoval dějiny a anglistiku, v letech 1974–1987 byl ředitelem Spolkového gymnázia ve Vídni. Jakožto spisovatel a vydavatel se zaměřuje na rakouské dějiny a biografie četných osobností habsbursko-lotrinského rodu. Napsal více než třicet knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Za pedagogickou a literární činnost mu bylo propůjčeno Čestné vyznamenání za zásluhy o Rakouskou republiku a Čestné vyznamenání za vědu a umění 1. třídy.

V knize Ženy v životě císaře Františka Josefa, již vydalo roku 2014 nakladatelství Ikar, se věnuje už mnohokrát zpracovanému tématu, životu Františka Josefa I. Neomezuje se však na prosté vylíčení císařova životopisu, jak to už udělali mnozí před ním, nýbrž staví Františkův soukromý i veřejný život do kontextu s životy žen, jež mu byly nějakým způsobem nejbližší. V prvé řadě šlo samozřejmě o jeho matku, bavorskou princeznu Žofii, která se 4. listopadu 1824 provdala za rakouského arcivévodu Františka Karla. Ta po celý svůj život ovlivňovala nejen život samotného Františka Josefa, ale i jeho manželky a dětí. A to ne vždy jen pozitivním způsobem.

Pokud se mluví o ženách ovlivňujících život nejvyššího muže rakouské monarchie, nelze opomenout bavorskou princeznu Alžbětu Bavorskou, přezdívanou Sisi, s níž se císař roku 1854 oženil. Z jeho strany šlo rozhodně o sňatek z lásky, po celý život Sisi hluboce miloval a podporoval ji v každé z jejích podivností. A že jich bylo mnoho. Císařovna měla vlasy dlouhé až po kotníky a kvůli péči o ně zaměstnávala kadeřnici placenou přímo královskou mzdou. Byla posedlá hubnutím, a jakmile její váha překročila padesát kilo, začala držet drastické diety. Kromě toho byla hluboce zaujata vším maďarským, a kdykoli jen mohla, snažila se zasahovat ve prospěch tohoto národa. Sisi je paradoxně známá i pro svou tragickou smrt, ta Františka Josefa hluboce poznamenala.

Autor se dále ve své publikaci věnuje milenkám, dcerám a vnučce Františka Josefa I. Dokazuje, jak císařovy vztahy k těmto ženám formovaly jeho osobnost a do jaké míry ovlivňovaly státní záležitosti. Tyto informace Weissensteiner podává velmi čtivým stylem, doplňovaným o četné citace z korespondence dotyčných osob. Kromě úryvků z historických pramenů text knihy oživují mnohé dobové fotografie a kresby, mající správným směrem navést čtenářovu představivost.

Kniha poskytuje zajímavý náhled na život nejdůležitějšího muže v rakouské monarchii, který svému národnostně velmi rozličnému státnímu útvaru vládl téměř sedmdesát let. Boří četné mýty o jeho chladnosti a necitelnosti, naopak potvrzuje to, že císař byl silně ovlivňován nejen svou sebevědomou a cílevědomou matkou, ale i psychicky nevyrovnanou a pro svou krásu obdivovanou manželkou. Díky vylíčení mnohých tragédií, jako byla například sebevražda korunního prince Rudolfa nebo smrt jedné z Františkových dcer, získává František Josef I. v očích čtenáře o mnoho lidštější vzezření.

Titul Ženy v životě císaře Františka Josefa doporučuji čtenářům, jež zajímá soukromý život slavných historických osobností. Jde o velmi zajímavou a na informace bohatou knihu, obsahující pro lepší orientaci v dějinách i stručné vylíčení historických souvislostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽeny v životě císaře Františka Josefa

Weissensteiner, Friedrich

Ikar, 2014

Napsat komentář