Někdy se sny a pohádky stanou skutečností…

1121884_couple_in_love_with_heads_together_3
Která mladá dívka by netoužila po velké lásce a splnění snu, který by ji dostal do světa slávy. Samanta má k vyplnění už jen krůček…

Možná by bylo vhodnější napsat, že ten zdánlivě malý krok je nesmírně důležitý a dokáže ovlivnit i celý další život. A to nejen ten, který v příběhu Nikdy nepřestávej věřit vypráví všem dospívajícím dívkám spisovatelka Barbora Tuzarová. Knihu vydalo nakladatelství CooBoo, které se specializuje na knihy pro teenagery. Věřím, že se nikdo nebude zlobit, když hned na začátku prozradím, že se jedná o knihu nejen poutavou a čtivou, ale především i výchovnou. Takové by totiž měly knihy pro tuto skupinu čtenářů být. Zábavné, aby se děti nenudily, ale zároveň by v nich měl být vhodnou formou zakomponován podtext, který je pobídne zamyšlení. Zcela spontánně, bez nucení. Třeba nad svým dosavadním životem. Nebo  k přehodnocení svých snů, pro které jsou dnes mladí lidé ochotni obětovat téměř vše, mnohdy bez toho, aby se zamysleli nad důsledky svého jednání.

Hrdinkou knihy je sedmnáctiletá Samanta, která je velkým nadšencem basketbalu. Tady je určitě vhodné upozornit, že sama autorka je hráčkou tohoto sportu, čemuž odpovídá i například líčení soubojů při utkání či specifičtější pojmy, se kterými se v knize setkáte. Rozhodně se ale nemusíte bát, že budete zahlceni příliš odborným „výkladem“. Barbora Tuzarová začlenila vše do příběhu spontánně, čtivě, takže vám nebude činit žádné problémy zorientovat se v této oblasti.

Samanta se ze zdravotních důvodů nemůže věnovat profesionální kariéře, a tak tráví čas fanděním na stadionu. Kromě toho se také věnuje modelingu, který nazývá pouhým obohacením či zpestřením života. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se zamiluje do spoluhráče svého mladšího bratra, Vikyho. Její cit je opětován a vypadá to, že jejich lásce nestojí nic v cestě. Viki je ale natolik dobrým hráčem, že je mu umožněno odjet studovat a věnovat se basketbalu na jih Evropy. Samanta toto období, kdy ví, že jí její nedávno získaná láska brzy opustí, prožívá velice těžce. Nedokáže se na nic soustředit a touží být co nejblíže u Vikiho. Spřádá plány, jak se za ním do daleké země dostat. Svět modelingu je tu určitou možností…

Autorka líčí v knize dva zcela odlišné světy. Jeden sportovní, plný obyčejných lidí, kde se hraje na čest a nikomu nevadí vytahané a zpocené tričko. A pak ten druhý, kde každá chybička v make-upu nebo kilo navíc může znamenat konec oslnivé kariéry. Na příkladu Samanty ukazuje tyto rozdílnosti svým čtenářkám a formou vhodnou k jejich věku poukazuje, kam až může zajít neznalost, pokušení a sladké řeči, jež dokáží okouzlit mnoho mladých dívek. Rozum v té chvíli zůstává stát někde vzadu. Je ale pravá láska taková, která vyžaduje oběť? Takové omezení, které může ohrozit lidský život?

Jistě už tušíte, kam mířím, zmiňuji-li se o modelingu. Ano, i Samanta se bude muset utkat se vším, čím jsou dnes „pronásledovány“ dívky, které se věnují této kariéře. Je jen otázkou, zda pochopí včas, co je správné a zda její vyvolený za tyto oběti stojí.

Velice působivě je zpracovaný i samotný závěr knihy, kdy autorka vlastně neskončila klasickým uzavřením příběhu, ale nechala malinko pootevřená dvířka. Jestli k budoucímu pokračování, netuším, nicméně je to závěr velice zdařilý. Právě v něm najdou dívky-čtenářky tu pravou možnost k zamyšlení nad smyslem celého příběhu. A nebude třeba je ani nijak upozorňovat. Z textu přímo čiší atmosféra nutící přemýšlet o tom, co se odehrává v knize. A nejen v ní…

Jediné, co mě trochu „nudilo“, byly někdy až příliš zdlouhavé dialogy, které na mě působily dojmem jakéhosi doplňku textu, bez většího významu pro děj. Naštěstí musím zkonstatovat, že jich v knize byla jen malá hrstka, takže celkový dojem mi nijak nezkazily. A tak mohu tuto knihu jen doporučit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdy nepřestávej věřit

Tuzarová, Barbora

CooBoo, 2012

Někdy se sny a pohádky stanou skutečností… - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. liki napsal:

    A mně se zas kniha moc líbila. Na to, jak je autorka mladá se s textem dobře poprala, nikde jí vyloženě nespadl řetěz a osa příběhu je dobře vystavěná. Uvidíme, co ukáže dál!

  2. Pupowski napsal:

    Knihu jsem s vypětím sil dočetl. Po prvních stranách je zřejmá nezkušenost autorky a jasné cílení knihy na předpubertální dívky, jejichž sny a představy o životě zjevně ztělesňuje.
    Nikdy nepřestávej věřit je tak pro mě analogií úspěšných soutěžících z Česko – Slovensko hledá superstar – zaleží na jejich umu, jak se po prvním roku uchytí. Tedy zda se budou svým produkcím věnovat profesionálně nebo se stanou pouze profesionálními návštěvníky večírků.

Napsat komentář