Černobílé hvězdy stříbrného plátna potřetí!

či3
Máte-li rádi filmy pro pamětníky, pak vás určitě potěší již třetí výprava za jejich protagonisty. Perličky ze života malých i velkých hvězd pro vás opět vybíral Aleš Cibulka.

Pro zasvěcené není jméno Aleš Cibulka (*1977) neznámé. Mladý televizní (O češtině) a rozhlasový (Tobogán) moderátor je známý svojí láskou k filmům pro pamětníky a k jejich hvězdám. Mnozí mají doma jeho knihy věnované Nataše Gollové a Zdence Sulanové. Každý rok připravuje kalendáře pro televizní a filmové pamětníky, jejichž souhrn pak vždy s nějakým zajímavým bonusem vydává knižně. Tak vznikly Černobílé idoly i jiní 1 a 2, Televizní idoly a další a právě nyní na pulty knihkupectví dorazily Černobílé idoly 3 s douškou Rodinná alba a korespondence. Titul vydalo nakladatelství Edice  ČT.

Zběhlý čtenář již tedy ví, co od svého oblíbeného autora očekávat – hrst perliček ze života i natáčení hvězd a hvězdiček, které zářily především ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století, a hlavně veliké množství dokumentárních fotografií. Znáte jméno a nevybavíte si tvář, či obráceně? Žádný problém, stačí zalistovat v první obsáhlejší části, a když budete mít štěstí, najdete i nějakou zajímavou drobnost, která se k vámi hledané osobě vztahuje.

Aleš Cibulka ani tentokrát nevynechal První dámy, Milovníky a idoly, Maminky a matinky, Divadelní bardy, Tetičky a tetiny, Miláčky publika, Komiky a komindy, Krásné a svůdné, ale poznáte i Komorníky a služtičky a Hvězdy, které zářily jen krátce. Jejich fotografie zabírající půl stránky doplňují data narození a úmrtí, reprodukce vlastnoručních podpisů a krátké vzpomínky těch, kteří je znali.

Lída Baarová

Mezi herečky, které režisér Otakar Vávra obsazoval nejčastěji, patřily i hvězdy Lída Baarová a Adina Mandlová. Zajímavé je jeho srovnání obou kolegyň: „Obě byly ctižádostivé, a když viděly možnost se uplatnit, snažily se podat nejlepší výkon. Ve vypjatých scénách měly sice jejich mimické schopnosti své meze, ale jejich osobnost a protikladný charakter citově čisté Lídy a cynického moderního děvčete Adiny byly přesvědčivé. Když některá z nich přišla do restaurace nebo do baru, všichni se za ní otočili. Oblékaly se s velkým vkusem a uměly ve svých toaletách chodit. Naše dnešní herečky by vedle nich vypadaly jako popelky. “ Jedním z úspěšných Vávrových filmů byla Dívka v modrém: „Baarová se výtečně hodila na dívku, která vystoupí z barokního obrazu. Byla prostě prototypem ženské slovanské krásy.“

Druhou, menší část knihy tvoří bonus – tentokrát nás Aleš Cibulka zavedl do rodinných alb tří hvězd: Zdeňka Štěpánka (na něj vzpomínala a alby se probírala Jana Štěpánková), Svatopluka Beneše (totéž činil jeho syn Svatopluk Beneš) a Marie Glázrové (o mamince vyprávěla a fotografie ukazovala Marie Hakenová-Ulrichová). A jako pozoruhodnou tečku na závěr si můžeme přečíst dopisy Adiny Mandlové Ferdinandu Peroutkovi – asi jen ti zasvěcení ví, jak přátelské pouto je vázalo.

Pokud si myslíte, že o dávno zašlých hvězdách už víte všechno, budete překvapeni, že i léta po jejich smrti se objevují stále nová pozoruhodná fakta. Aleš Cibulka je totiž neúnavný badatel a snaží se, aby všechny tváře z černobílých fotografií měly svá jména. Ale nejen to. Hledá vzpomínky a doplňuje jejich životopisné údaje. Tak vypátral třeba dětskou hereckou hvězdičku Blanku Havelkovou a až ze zámoří se mu ozvala manželka režiséra Ladislava Broma. Zjistil i to, kde žije Nora Cífková, představitelka komtesy Hortenzie z Čápovy Babičky, jejíž současnou fotografii pro srovnání v knize také najdete. Zkrátka i velký znalec či milovník filmové historie najde v nejnovějším počinu Aleše Cibulky něco nového.

Nemáte-li právě náladu na hlubokomyslné čtení a patříte-li k milovníkům meziválečných českých filmů, rozhodně si knihu Černobílé idoly 3 pořiďte. A buďte si jistí, že jako doplněk příjemně stráveného času nad černobílými fotografiemi, budete nejspíše potřebovat i ještě nějaké to DVD s filmem pro pamětníky…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČernobílé idoly 3
Rodinná alba a korespondence

Cibulka, Aleš

Edice České televize, 2014

Napsat komentář