Knihy ověnčené cenami

Cena
Po nějaké době opět přicházíme s knižními tipy věnovanými úspěšným knihám ještě úspěšnějších autorů. Jsme si jistí, že vás tyto tři zajímavé knihy, které si oblíbili čtenáři po celém světě, také nadchnou!

První dnes představená autorka se jmenuje Jojo Moyesová, vystudovala žurnalistiku v Londýně a pracovala také jako dopisovatelka britských novin z Hong Kongu. Je autorkou deseti románů (v Česku byly vydané zatím dva z nich) a jako jedna z mála získala dvakrát prestižní ocenění Romantic Novel of The Year Award (mimo jiné právě za román Poslední dopis od tvé lásky), které už má více než padesátiletou tradici.

Poslední dopis od tvé lásky

Autor: Jojo Moyesová

Překlad: Lucie Mikolajková
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 472

Přečtěte si víc o knize Poslední dopis od tvé lásky a prolistujte si ukázku z ní

Novinářka Ellie narazí na dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Ellie příběh okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat…

4. října 1960

Moje nejdražší, jediná lásko,
nemám takovou sílu jako Ty. Když jsme se poznali, zdálo se mi, že jsi křehký tvor, kterého musím chránit. To Ty jsi však silnější: dokážeš žít s možností takové lásky a čelit tomu, že nám nikdy nebude dopřána.
Vezmu tu práci. V pátek ve čtvrt na osm večer budu čekat na nástupišti číslo 4 v Paddingtonu a nic by mě nepotěšilo víc, než podaří-li se Ti najít odvahu a jet se mnou.
Jestli nepřijdeš, budu vědět, že ať k sobě cítíme cokoli, nestačí to. Vím, že uplynulé týdny pro Tebe byly nesnesitelně náročné, a moc dobře si tu tíhu uvědomuji.
Budu čekat na nástupišti od tři čtvrtě na sedm.
S láskou,
B.

 ———————————————

 

Simon Mawer je učitel zoologie a spisovatel žijící v Anglii. Svůj vůbec první román Chimera sice vydal neobvykle ve svých 39 letech, ale už ten sklidil spoustu pozitivních ohlasů. Titul Pád, jeho v pořadí sedmá kniha (u nás pátá), získala anglickou Boardman-Taskerovu cenu, která se každoročně uděluje nejlepším titulům s tématem horolezectví.

Pád

Autor: Simon Mawer

Překlad: Filip Hanzlík
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 480

Přečtěte si víc o knize Pád a prolistujte si ukázku z ní 

Rob se zrovna vrací autem domů, když uslyší zprávu o smrti svého starého kamaráda Jamieho. Ačkoli se tito dva muži již několik let neviděli, Rob okamžitě spěchá do Walesu, aby nabídl útěchu Ruth, vdově po Jamiem. Rob se ale také vydává na pomyslnou cestu do časů vlastní posedlosti horolezectvím, do dnů, kdy učinil určitá klíčová životní rozhodnutí, která jej nyní začínají pronásledovat. Při pátrání po příčinách Jamieho smrti je náhle nucen čelit desítky let starým a zdánlivě zapomenutým zradám a lžím…

„Kdo to vůbec je?“ všichni cítili, že ten odvážný neznámý horolezec musí být opravdu někdo.
„Nejspíš pitomec nebo frajírek.“
Postava se krátce zastavila – odpočívala? Je vůbec možné odpočívat na takhle příkré a nehostinné stěně? – Po chvíli se muž na skále dal opět do pohybu. Zbylá část skály se nad ním tyčila až k místu, které v podobě příčné terasy představovalo jakési bezpečí. Byl na ní vidět maličký trs trávy jako jemný zelený knírek narušující šedivou monotónnost okolí. Jeho tělo se kymácelo a stoupalo vzhůru, jeho nohy se dotýkaly skály s jistotou tanečníka kroužícího po parketu. Anonymní akrobat na jedné z velšských skalních stěn, krátce po poledni jednoho větrného, jasného dne. Kdo to je?
A pak spadl.

 ———————————————

 

Amélie Nothombová

Francouzsky píšící belgická spisovatelka Amélie Nothombová pochází z rodiny významných belgických politiků. Své dětství prožila v různých velkých městech po celém světě, než se poprvé v 17 letech stěhovala do Evropy. Od roku 1992 vydává každý rok jeden román a její kniha Strach a chvění si vysloužila ocenění francouzské akademie Grand Prix du Roman, které se pravidelně uděluje již od roku 1918.

Strach a chvění

Autor: Amélie Nothombová

Překlad: Jarmila Fialová
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 128

Přečtěte si víc o knize Strach a chvění a prolistujte si ukázku z ní 

Belgická dívka přijíždí do Japonska na jednoroční stáž a nastupuje na místo tlumočnice ve významné obchodní společnosti. Tady začíná chápat, jak složitá je cesta za slávou v hierarchii společnosti, kde každý má svého nadřízeného a kde se skutečně tvrdě pracuje. Navzdory všemu dostává ty nejhorší úkoly a postupně padá až na samé dno pracovního žebříčku. Dokáže se s tím vyrovnat?

Kdybych si byla ten večer řekla, že žádný z úkolů, který mi uložili, mně nebyl k užitku, musela bych být malicherná. Koneckonců jsem přece chtěla pracovat v nějakém japonském podniku. Měla jsem pocit skvěle prožitého dne. Následující dny ten pocit potvrdily.
Stále jsem nechápala, jakou funkci v podniku zastá­vám; bylo mi to lhostejné. Pana Saitó jsem podle všeho děsila; to mi bylo ještě lhostejnější. Nadchla mě moje kolegyně. Její přátelství mi připadalo jako víc než dosta­čující důvod, proč trávit deset hodin denně v lůně spo­lečnosti Jumimoto.
Až na svou ohromující výšku ztělesňo­vala Fubuki japonskou krásu. Její obličej byl symbolem urozené dívky někdejších časů: na vrcholu té vysoké postavy byl před­určen vládnout světu.

(Zdroje fotografií: wikipedie, nakladatelství Kniha Zlín)


Jste fanoušky těchto úspěšných autorů? Znáte nějaká ocenění? Vybíráte si knihy podle toho, jak jsou hodnoceny? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2013

zobrazit info o knizePoslední dopis od tvé lásky

Moyesová, Jojo

Ikar, 2013

zobrazit info o knizeStrach a chvění

Nothombová, Amélie

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář