Má Zlatá kniha pohádek opravdu tak zlatý obsah?

zlatakniha
Věřím, že v každé rodině lze najít alespoň jednu pohádkovou knihu. A snad každé dítě se už odmala seznamuje s pohádkami, jako jsou například Červená Karkulka, Perníková chaloupka, Budulínek a další. Protože se jedná o stále oblíbené pohádky, rozhodli se v nakladatelství XYZ vydat velkou sbírku klasických pohádek – Zlatou knihu pohádek.

Na první pohled vypadá kniha opravdu lákavě. Sbírka je plná nejen těch nejznámějších, ale i již téměř zapomenutých pohádek od tří významných spisovatelů a sběratelů pohádek – Boženy Němcové, Elišky Krásnohorské a Karla Jaromíra Erbena. Naleznete zde například pohádky jako Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Jak se pyšná princezna stala žebrákovou ženou, Kocour v botách Princ Bajaja, … Dohromady je tu 88 pohádek, z toho 32 od Karla Jaromíra Erbena, 29 od Elišky Krásnohorské a 27 od Boženy Němcové. Navíc jsou pohádky doprovázeny krásnými ilustracemi od Artuše Scheinera, malíře, kreslíře a ilustrátora, který žil na přelomu 19. a 20. století. A text na každé stránce je umístěn do ozdobného rámečku. Po grafické stránce opravdu zdařilé.

Pokud chcete najít konkrétní pohádku, je to poměrně snadné, protože pohádky jsou řazeny abecedně. V obsahu navíc můžete vyhledávat i podle autora, a to díky třem symbolům. Vedle každého názvu pohádky je totiž malý symbol, který odkazuje na toho či onoho autora.

I přesto má kniha bohužel svá „ale“.

Vzhledem k počtu pohádek je kniha (formátu cca A3) veliká, objemná a těžká (váží cca 3kg), a je tudíž problém s ní manipulovat. Kniha má téměř 900 stránek, z toho na samotné pohádky a ilustrace připadá přibližně 860 stránek. Svou velikostí tudíž není příliš vhodná jako kniha do postýlky před spaním, spíše si ji položit na stůl. Možná by pomohlo, kdyby text nebyl umístěn v tak velkém ozdobném rámečku, vešlo by se jej potom na stránku víc a kniha by trochu ztratila na objemu. Také rozestup mezi řádky je velký. Pro začínající čtenáře to sice může být výhodou, ovšem jak jsem již zmínila – kniha je příliš velká a těžká, děti tudíž mohou mít problém s knihou manipulovat. Při normálním řádkování textu by kniha opět trochu ztratila na objemu, a tudíž i na váze a zacházelo by se s ní snadněji. Zřejmě má však hmotnost a objem knihy zdůraznit její hodnotu, její cennost, a tudíž obhájit její poměrně vysokou cenu.

Nemilým překvapením se mohou stát i samotné pohádky. Některé pohádky mají více verzí, a jsou to verze, které vesměs známe. U jiných pohádek jsme zvyklí na jejich zfilmovanou podobu. „Klasická verze“ pohádky tak může hodně překvapit. Například Popelka od Boženy Němcové má dvě vlastní, ne nevlastní, sestry. Obě sestry jsou líné a rodiče je nezvládají živit. Otec se proto rozhodne zavést všechny tři (proč i s pracovitou Popelkou?) do lesa a opustit je. Všechny tři sestry přijdou do domu lidožroutů, kterým nejprve slouží, ale poté se jich jako zločinci zbaví (bábě setnou hlavu). Žádná zlá macecha, žádné tři lískové oříšky, a ještě ke všemu se sestry nezdráhají vraždit.

Nebo pohádka O princezně se zlatou hvězdou na čele. Kdo by neznal nádhernou filmovanou pohádku, kde krásná princezna Lada prchá před zlým králem Kazisvětem VI.? Ovšem Božena Němcová nám předkládá Ladu, která prchá před svým vlastním vilným otcem.

Některé pohádky nejsou podle mne vůbec vhodné pro malé děti. Spíše než k pohádce nemají daleko k hororu. Nejen již výše zmíněné vraždící sestry či král, který se chce oženit s vlastní dcerou, ale i jezinky, které vydloubávají oči, v mnoha pohádkách teče krev proudem, … Takovou nepohádkovou pohádkou je i Had a carevna od Karla Jaromíra Erbena. Car potřebuje vodu ze studánky, ale tu brání had a vodu nevydá, pokud si ho nevezme některá ze tří carových dcer. Nakonec se svatbou svolí až ta nejmladší. Pokud čekáte, že se had po svatbě změní v prince a nastane obvyklé „a žili spolu šťastně až do smrti“, mýlíte se. Pohádka má poměrně drsné pokračování:

I jeli s ní až do hadova příbytku. Tam byla s ním živa, až i děťátko dostali. I vzali si kmotru, ale byla zlá. Děťátko brzy potom umřelo a matka také umřela brzy po něm. A ta kmotra potom v noci šla tam, kde ji pochovali, a ruce jí odřezala. A když přišla domů, svařila vodu a začala ty ruce pařit a zlaté prsteny stahovat. (str. 140)

Naštěstí ne všechny pohádky mohou dětem přivodit ošklivé sny. Kniha obsahuje i pěkné pohádky, které  jsou vtipné a veselé, nebo obsahují poučení (např. Boháč a chudák). (I když i pohádky typu Had a carevna mohou dětem ukázat, že jsou na světě lidé, kteří se nebojí jít za svým cílem i přes mrtvoly.) Mezi 88 pohádkami je rozhodně z čeho vybírat. Možná by ale bylo vhodnější, kdyby se rodiče s pohádkami nejprve seznámili a dětem četli jen ty, které projdou jejich výběrem.

Kniha jako taková je jistě velmi zajímavou sbírkou pohádek. Sama za sebe bych ji ale spíš viděla jako vhodný, krásný a jistě cenný dárek pro nějakého dospělého milovníka a sběratele pohádek, než jako ideální dárek pro (malé) dítě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatá kniha pohádek

Božena Němcová, Karel Jaromír Erben, Eliška Krásnohorská

XYZ

Napsat komentář