Výlet po hradech s cestovatelskými tipy

perexHrady
Další pokračování cestovatelských tipů nás zavede na několik hradů, a to nejen v České republice. Vydejte se společně s námi je prozkoumat.

Od nejstarších dob stavěli lidé opevněné stavby, aby se tak chránili před nepřáteli. Z těch se později vyvinuly masivní a úctyhodné hrady, z nichž byly vedeny nejvýznamnější bitvy v historii.

Společně s knihou autorů Kate Naqvi a George Lewise, Hrady, můžete projít  75 unikátními hrady, zámky, pevnostmi a paláci světa, od těch nejmenších až po ty nejimpozantnější.

Některé z nich můžete obdivovat již nyní.

 

Hrad Edinburgh

(Edinburgh, Skotsko, Spojené království)

Skála, na které stojí edinburský hrad, vznikla asi před 70 miliony let sopečnou činností a od počátku lidské historie na ní byla stavěna opevnění.

Je to sice královský palác, ale posledním monarchou, který zde nocoval, byl v roce 1633 Karel I.

Dodnes slouží hrad jako vojenská kasárna, ale povinnosti zdejších vojáků jsou v současnosti téměř výlučně ceremoniální.

V korunovační komnatě královského paláce se ukrývá mnoho vzácností. Nejznámější z nich je Kámen osudu (nebo také Kámen ze Scone). Tento pískovcový kvádr byl tradičním trůnem, na kterém byli korunováni skotští králové do té doby, než se kamene zmocnil Edvard I., který jej v roce 1296 odvezl do Londýna. Skotové Angličanům vždy zazlívali odvoz kamene, který byl předmětem vlasteneckých sporů až do roku 1996, kdy se vrátil ke svým právoplatným majitelům s dohodou, že si jej Angličané budou smět vypůjčit pro další korunovace.

 

Hrad Windsor

(Windsor, Berkshire, Anglie)

Hrad Windsor je jednou ze dvou hlavních rezidencí britské královské rodiny. Druhým sídlem je Buckinghamský palác v centru Londýna.

Hrad zabírá 5 hektarový pozemek 35 kilometrů západně od Londýna.

Hlavní věž stojí na uměle navršeném náspu, ze kterého shlíží na kilometry se táhnoucí okolní krajinu. Windsorský hrad je často první identifikovatelná britská památka, kterou vidí letečtí pasažéři při konečném sestupu na nedaleké letiště Heathrow.

Na Horním dvoře se nacházejí pokoje panovníka a komnaty pro státní návštěvy. Jsou zde také státní komnaty, jejichž součástí je velkolepý přijímací pokoj a nádherná královská knihovna, kde je uložena nedocenitelná sbírka kreseb nejvýznamnějších světových malířů včetně Leonarda da Vinci, Michelangela a Rafaela.

V roce 1992 zachvátil Horní dvůr požár, který těžce poničil více než 100 místností. Většina cenností byla zachráněna, ale renovace trvala pět let a její dokončení stálo mnoho milionů liber.

 

Castel Sant´Angelo

(Řím, Itálie)

Tuto překrásnou stavbu na březích řeky Tibery v Římě nechal ve 2. století n. l. postavit římský císař Hadrianus jako své vlastní mauzoleum. Později se z něho stalo pohřební místo několika jeho následovníků.

Castel Sant´Angelo byl pojmenován na počest zjevení archanděla Michaela papežovi Řehořovi I. Velikému v roce 590 n. l., když vedl procesí k modlitbě za ukončení moru, který pustošil Řím.

Na vrcholu stavby se dnes tyčí velká bronzová socha Michaela.

Castel Sant´Angelo je dějištěm známé poslední scény Pucciniho opery Tosca z roku 1900, ve které se hrdinka rozrušená z popravy svého milence Cavaradossiho vrhá vstříc smrti na hradbách.

 

Hrad Lindos

(Rhodos, Řecko)

Tento hrad je postaven na skále ve výšce asi 116 metrů nad městem Lindos na východním pobřeží ostrova Rhodos, který je největší  z řeckého souostroví Dodekanésu.

Na tomto vrcholku existovaly  stavby již odpradávna, ale nejstarší monumentální akropolí byl Athénin chrám, který byl postaven za vlády Kleobúla, benevolentního vládce z 6. století př. n. l.

V roce 1309 ostrov obsadil  řád rytířů johanitů (špitálníků), což byli křižáci donucení stáhnout se z řecké pevniny. Přejmenovali se na rhodské rytíře  a začali přestavovat starobylou akropoli v Lindu na současný hrad.

V letech 1902-1924 zde prováděli rozsáhlé archeologické výkopy Dánové, kteří učinili mnoho cenných objevů a obnovili mnohé další z téměř každého období pestré historie výběžku.

 

Proč zakoupit knihu Hrady?

obálka knihy HradyKromě zmíněných staveb najdete na stovkách překrásných, plnobarevných fotografií mimo jiné i úchvatné španělské alcázary, precizně symetrické japonské hrady širo, téměř nedobytné pevnosti v britském Walesu, elegantní zámky na Loiře ve Francii, hrady na Středním východě z dob křížových výprav, které jsou nyní ponechány pouštnímu větru a písku, nebo také náš pohádkový hrad Karlštejn. Doprovodný text přináší fascinující údaje, které přibližují nejen historii hradu – kdy a proč byl postaven, jak dlouho výstavba trvala či kdo byl jeho stavitelem, ale také jeho vzhled a rozměry.

Knihu vydalo nakladatelství CPress.

 

Zdroj informací a obrázků: Kate Naqvi, George Lewis: Hrady, nakladatelství CPress.

 

Anketní otázka cestovatelských tipů:

Sledujete naše cestovatelské tipy pravidelně? Kam byste se s námi chtěli ještě podívat?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrady
75 nejkrásnějších hradů, zámků a pevností světa

Naqvi, Kate - Lewis, George

CPress, 2009

Výlet po hradech s cestovatelskými tipy - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Iveta Pešková Iveta Pešková napsal:

    Jako vášnivý turista sleduju všechny články:-)Tenhle mě hodně zaujal, hrady patří mezi mnou nejvyhledávanější místa, i když zatím jen po Čechách. Ráda si přečtu o nejrůznějších tipech na výlet, i když jsou trochu dál, než kam se chystáme s rodinou. Člověk by měl být přehled:-)
    A k anketní otázce – podívala bych se zase po Čechách…

Napsat komentář