Jak vychovat sebevědomé dítě?

rodina
Úspěšný český psycholog se snaží dobrat odpovědi na stále živou otázku rodičů, pedagogů a psychologů: Co lze u dítěte chápat jako zdravé sebevědomí?

V edici Pro rodiče, kterou najdete v produkci nakladatelství Grada, vyšla kniha, která by mohla a snad i měla zajímat všechny rodiče, kteří chtějí vychovat ze svého dítěte člověka, který nebude mít ve svém životě problémy se sebevědomím.

Hledání odpovědi přirozeně vede k tématu výchovy a jejího vlivu na osobnost dítěte. Jak tedy vychovat přiměřeně sebevědomé dítě, které nepochybuje o své vlastní hodnotě a vládně díky tomu důvěrou v sebe i ve své okolí?

 

Jak vychovat sebevědomé dítě

Vydalo nakladatelství Grada

Edice: Pro rodiče
Autor: Tomáš Novák
Počet stran: 136
Formát: 14×21 cm
ISBN: 978-80-247-4522-0
Vyšlo: 21.6.2013

Přečtěte si více o knize Jak vychovat sebevědomé dítě

 

Tomáš Novák na příkladech ze své poradenské praxe dokumentuje jak autoritativní, direktivní výchovu, tak ochranitelský, až rozmazlující výchovný styl, plodící na jedné straně úzkostné osobnosti deformované drilem, na druhé straně osobnosti zdánlivě silácké, s uměle nadsazeným sebevědomím. Ačkoliv autor uznává, že žádný výchovný postup neskýtá naprostou záruku úspěchu, přiklání se k trendu tzv. uvolněného rodičovství s nadhledem, podporuje demokratické výchovné postupy, „otužování“ samostatností a zdůrazňuje význam kladného přijetí dítěte.

 

O autorovi:

Tomáš Novák je poradenským psychologem.Vystudoval FF UJEP v Brně, obor psychologie. Dlouhodobě se zabýval problémy výchovných obtíží s dětmi, náhradní rodinnou péčí, manželským a rodinným poradenstvím.

Externě učí i na Masarykově univerzitě, na filosofické fakultě a na fakultě sociálních studií.
(Info a foto o autorovi: nakladatelství Grada)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vychovat sebevědomé dítě

Novák, Tomáš

Grada, 2013

Jak vychovat sebevědomé dítě? - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. JanaSop napsal:

    Jakákoliv kniha snažící se poskytnout univerzální návod, je podle mě nesmyslná. Nemůže totiž nikdy vycházet z reálné situace, v tomto případě individua konkrétního rodiče a jeho potomka. I kdyby kniha popsala sto reálných příběhů a dávala desítky postupů, stejně nemůže nabídnout opravdu fungující řešení pro sto první případ/konstelaci faktorů. Maximum co může udělat je donutit v tomto případě rodiče k zamyšlení se a případně ho inspirovat. Nevýhodou takového zamyšlení se, ale může být stres, který pak rodič prožívá, najednou si vědom toho, jak, podle moudré a zaručeně správné knihy z pera zkušeného odborníka, dělá věci špatně a není je schopen při nejlepší vůli změnit. Třeba jen proto, že v danou konfliktní chvíli prostě nemá na to, začít přemýšlet a chladně zvažovat možnosti řešení. Sebevědomá kniha zaručující rodičům dobře vychované děti, budou-li se řídit radami autora, tak paradoxně může způsobit výrazné zhoršení situace rodiče a tedy i jeho potomka.

  2. bokul bokul napsal:

    Velice zajímavý titul. I přes dobrou myšlenku autora se ale do jisté míry obávám toho, že rodiče, které někdo během dospívání shazovat a rozhodně nevedl k upevnění sebevědomí, dokáží „jen“ s pomocí knihy vychovat sebevědomé dítě. Pokud by to však opravdu fungovalo na všechny, pak by to měla být povinná publikace pro každého rodiče. Sebevědomí sice lze získat i jinak, ale mít jakousi průpravu už z dětství a dospívání není od věci.

Napsat komentář