Šokující vyprávění o ženě umírající na rakovinu

Mámin seznam
Přečtěte si seznam rad ženy, která už není mezi námi. Ještě před smrtí všechny své myšlenky sepsala a nyní se dostávají až k vám. Jsou to důležitá životní ponaučení i maličkosti, jež zanechala umírající maminka těm nejbližším.

Kate byla neobyčejně silná žena. O jejím životě si můžete přečíst v publikaci Mámin seznam. Už název vyjadřuje, že se jedná o seznam, který napsala máma. Kate byla maminkou dvou malých chlapečků a milující manželkou. Bohužel jí byla zjištěna rakovina v pokročilém stadiu a ona věděla, že se bude muset brzy rozloučit se svými malými dětmi, manželem, milující rodinou i s přáteli. V této chvíli si určitě pomyslíte, jak je život nespravedlivý – proč musela umřít mladá aktivní žena, jež se chtěla věnovat svým chlapcům, kteří ji potřebují? Se svým nezvratným osudem se Kate pokusila vyrovnávat tak, že začala sepisovat seznam rad a pokynů, kterými se má rodina po jejím odchodu na onen svět řídit. Je v něm vyjmenováno, na co nemá táta Singe při výchově chlapců zapomenout. Přála si, aby se manžel po její smrti necítil na všechno sám a aby na ni kluci vzpomínali. O Mámině seznamu se dozvěděl místní tisk a měl velký ohlas v anglických médiích. Otec Singe se poté rozhodl, že smutný příběh své ženy převypráví.

St John Greene po smrti své ženy zasvětil život výchově svých synů, Reefa a Finna. Mámin seznam je jeho první kniha. Momentálně provozuje vlastní společnost Training Saints, která se zabývá výukou extrémních sportů pro mládež. Své syny se snaží naučit činnostem, jež naplňují celý jeho život a podnikal je i se svou ženou Kate. Jsou jimi plachtění, potápění, jízda na motorové lodi a na vodním skútru.

Mámin seznam je knihou o neuvěřitelně krásném vztahu mezi mužem a ženou, který překonal hranici smrti jednoho z nich. Kate se seznámila se svým budoucím mužem již ve čtrnácti letech. Už tehdy jí bylo jasné, že je ten pravý. Cesta osudu je skutečně svedla dohromady a netrvalo dlouho a milovali se „na celé lány“. Tento termín prostupuje celou knihou, jelikož se stal jejich tajným heslem, které znamenalo: „Miluji tě“. Daný výraz je uveden i v seznamu, jelikož Kate si přála, aby ho používali, i když už tu nebude. Dvěma zamilovaným lidem se narodili dvě děti. Až potud by byl příběh zcela obyčejný, ale rána osudu zasáhla jejich rodinu hned dvakrát. Nejprve zjistili rakovinu u staršího syna Reefa. V té době byla již Kate těhotná a pravděpodobně díky silnému stresu porodila předčasně druhého syna Finna. V daný moment měli tedy dva syny s minimálními šancemi na přežití… Zachvátila je hrůza, jakou si nedokáže nikdo z nás ani představit. Maličký Reef absolvoval desítky celkových anestezií, prošel procesem ozařování i chemoterapií, až se dostal z nejhoršího ven. Jakmile diagnostikovali rakovinu Kate, Singe byl stoprocentně přesvědčený, že ji také zvládne…

Dojemné vyprávění vychází převážně ze vzpomínek manžela. Ten čerpá ze zápisků uschovaných na památku i z kopie e-mailového deníku Katiny mámy. Minulost se prolíná se současností, celý život zesnulé Kate jsem si tedy poskládala jako skládanku.Tolik inspirace, kolik poskytuje tato smutná kniha, bych absolutně nečekala. Kate se svým manželem byli neuvěřitelně aktivní, cestovali po celém světě a měli spoustu přátel. Do poslední chvíle Kate chtěla svým chlapečkům ukázat svět a cestovala, dokud jí síly stačily.

Publikace je doplněna barevnými fotografiemi, na nichž uvidíte jak bezstarostnou mladičkou Kate, tak Kate s drobounkým Finnem, Kate na svých posledních výletech s dětmi a další fota z rodinného alba. Možná vám budou při čtení téci krokodýlí slzy jako mně, ale kniha určitě stojí za přečtení. Máma Kate je vzorem pro všechny lidi, kteří jsou nějakým způsobem zkoušeni osudem. Z publikace na mě přímo sálá její síla a odvaha, s jakou bojovala do posledního vydechnutí. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2012.

Některé úkoly z Mámina seznamu:

„Dávej klukům dvě pusy, až tu nebudu.

Nauč je prosím chodit včas.

Nauč je prosím říkat, co mají na mysli.

Nezaplň zahradu svými loďmi, nech klukům místo na hraní.“ (str. 68)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMámin seznam
Matčina životní ponaučení pro manžela a syny, kteří tu po ní zůstanou

Greene, St John

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář