Historie jako nekonečný řetěz historek

na_hradechjpg
Středověk – doba, kterou si snad všichni představíme jako krutou a nelítostnou, kdy na každém kroku hrozilo nebezpečí ve formě zabití, znásilnění nebo smrtelné nemoci…

Je pravda, že to byl věk násilí. Nelítostný ke všem, co se nedokázali poprat o své místo pod sluncem. Ale zároveň to byla doba rozkvětu stavitelství, jehož umění nám dodnes bere dech. Chrámy a hrady, které tehdy vznikly, můžeme bez nadsázky zařadit mezi geniální stavby. A snad i proto se za jejich navštívením každoročně rozjíždíme po celé Evropě.

Středověk byl časem svým způsobem i vzrušujícím. Stalo se nepřeberné množství historických událostí. Jednu část z tohoto věku, konkrétně od dob vlády Karla Velikého do konce 13. století, se pokusil přiblížit, a to zcela netradičním způsobem, německý historik Dieter Breuers ve své knize Na hradech, v klášterech, v podhradí, již vydalo koncem minulého roku nakladatelství Brána.

A že jde o skutečně zajímavou úpravu dějin, se dozvíte ihned, jakmile se začtete do prvních řádek. Autor sice uvádí i historické souvislosti, ale v textech se zaměřuje hlavně na líčení příběhů. A to jak panovníků, šlechty a mnichů, tak i zcela obyčejných lidí, jakými byli například rolníci a další, kterým osud nadělil narození v této „temné době“. Dieter Breuers přibližuje každodenní život a srovnává společnost chudých a bohatých. Vše pod obrazem dějin…

Středověký svět samozřejmě nebyly jen bitvy, královské hrady a turnaje. Všichni lidé, bez rozdílu postavení ve společnosti, měli své potřeby – zábavu, rodinný život, lásku, manželství… I tato témata autor zmiňuje, a to velmi obšírně, a snaží se přiblížit tehdejší život i ze stránky, o které nás učebnice dějepisu moc neinformují. Textům nechybí nadhled, odlehčenost ani špetka ironie, protože tehdejší zákony, vyhlášky a vůbec jakási morální pravidla, třeba týkající se sexu a manželského života, byla s těmi našimi neporovnatelně přísnější. A nám se zase nyní mohou zdát až směšná (například trest za onanii)…

Jde o úsměvné příběhy, které bychom ale neměli brát na lehkou váhu, protože se skutečně jedná o historická fakta, doplněná informacemi a dějinnými souvislostmi. Dá se říci, že nám autor předkládá jakýsi pohled do středověkého kalendáře.

Autor se zabývá mnoha tématy. Kromě již zmiňovaných je to například i vývoj hodin nebo kapitola pojednávají o vzniku a vývoji jmen a příjmení s pohledem do současnosti.

Publikace nadchne všechny milovníky historie, ale i ty, kteří mají zájem dozvědět se toho z této oblasti trochu více, než co nabízí mnoho dalších děl spíše encyklopedického žánru. A mohu potvrdit, že uvedená kniha za přečtení opravdu stojí!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa hradech, v klášterech, v podhradí

Breuers, Dieter

Brána, 2012

Napsat komentář