Příběh jedné zvrácené rodiny

kk
O rodině Borgiů se toho v poslední době napsalo i natočilo mnoho. Další pohled přináší kniha s názvem Papežova dcera, a je zaměřená především na Lucrezii Borgiu.

nakladatelství Moba vyšla v letošním roce a její autorkou je Anna Březinová, známá jako autorka historických románů, která píše jak o českých, tak i zahraničních dějinách. Již její podtitul dává tušit, o co v tomto románě půjde: Lucrecia Borgia – život plný lásek, dramat a úkladů. A takový její život opravdu byl.

Rodina Borgiů se dostala do povědomí především díky Rodrigovi Borgiovi, papežovi Alexandrovi VI. Byl to jeden z nejkontroverznějších papežů v dějinách, a proto se o něm i jeho rodině napsalo již tolik knih. Příběh této se začíná odehrávat před jeho zvolením. Kardinálové jej vybrali zejména proto, že je podplatil a slíbil jim významné funkce. Po jmenování papežem se přiznal ke svým dětem, které měl se svou dlouholetou milenkou Vanozzou Cattanei. Jeho jediná dcera Lucrecia byla velmi krásná a papež s ní měl velké plány. Nejprve však musela do kláštera, aby získala pořádné vychování a uměla vše, co vznešené ženy té doby. Lucrecia se ale již těšila, až se vdá. Papež Alexandr VI. ji chtěl provdat tak, aby z toho měl sám co největší zisk. To se mu částečně povedlo, jenže její první manžel byl spíše na mladé chlapce, takže následoval brzký rozvod a pomsta rodu Borgiů. Lucrecia vlastně nikdy pořádně nežila vlastní život, ale určovaly jí ho zájmy jejího otce. Kniha tak nevypráví pouze o ní, ale o celé její rodině, protože je vše spolu úzce propojeno. Další důležitou postavou je její starší bratr Cesare. Ten, ač sice kardinál z vůle svého otce, žil dost nezřízený život (ostatně jako většina členů této rodiny). Údajně měl také poměr s Lucrecií. Ostatně zabil její dva manžely, protože znesvětili klan Borgiů.  Její život nebyl lehký, ale zároveň ona sama také nebyla nijak ctnostná. Více se dozvíte po přečtení této knihy.

Autorka knihu pojala jako vyprávění hlavně o láskách Lucrecie, ale neopomenula ani její příbuzné. V tomto historickém románu se čtenář nedozví nic nového, ale nelze říci, že by byl napsán špatně. Jen už je to zřejmě vyčerpané téma. Fascinuje nejen spisovatele, ale i filmaře.  Každý z nich dává důraz na něco jiného, ale vždy z toho vyplyne, že šlo o rodinu, která neměla téměř žádné hranice. Lucrecia je zde vykreslena jako naivní, možná trochu hloupá dívka, ale oproti svým příbuzným nedělá nic špatného. Charakter papeže i bratra Cesara si čtenář domyslí z jejich činů. Román Papežova dcera je vcelku zábavný a pro někoho, kdo toho o Borgiích moc neví, bude jistě i poučný.

Ukázka z knihy

Jak se po silnici blížili k Římu, zvolna se zaplňovala selskými povozy, pěšími poutníky i jezdci na koních. Kde kdo se ohlédl po dvojici pohledných mladých lidí a pomyslel si něco o milencích, kteří si vyšli za město. Dívka si zvědavé pohledy náležitě užívala, kdežto papežský komorník se cítil trochu nesvůj. Co kdyby ho někdo poznal? „Nebojíte se, že nás spolu uvidí někdo, kdo nás vidět němá?“ „Kdo by nás viděl? Myslíš, že mám na čele napsáno, že jsem Lucrecia Borgia, dcera Svatého otce?“ „To ne, ale…“ „Žádné ale, raději mi pověz, kam jsi mě chtěl zavést? Už jdeme dost dlouho a začínají mne bolet nohy.“ „To brzo, vždyť jdeme jen chvilku,“ namítl Pedro. „Hele nebuď drzý. Nezapomeň, kdo jsem.“ (s. 148)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePapežova dcera

Březinová, Anna

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář