Odložila dítě do sirotčince, aby je zachránila …

Tajná dcera
Strhující příběh o dívence z Indie adoptované rodiči žijícími ve Spojených Státech. Neuvěřitelně smutné postavení žen v indické společnosti vám odhalí tento mezinárodní bestseller.

Chudé matce Kavitě se v Indii narodí holčička. Otec ji ihned po porodu „odnese“. Jakmile porodí podruhé a opět drží v rukou dceru, přemluví manžela, aby si ji mohla ponechat na jedinou noc, než mu ji „vydá“. Osud této dívenky se rozhodne změnit. Pojmenuje ji Uša. Život Kavatiny tajné dcery budete moci sledovat od prvních porodních bolestí její matky. Uchvacující pravdivý příběh vás strhne svou autentičností. Třísetstránkový román jsem přečetla jedním dechem.

Ještě před rozedněním Kavita se svou sestrou Rupou vyjíždějí z vesnice volským spřežením do sirotčince ve městě. Kavita se pro takovéto řešení rozhodne tajně, aby uchránila svou druhorozenou dceru před jistou smrtí. Po porodu je zesláblá a ještě krvácí. Krev stékající po nohou si utírá cípy sárí (tradiční indický ženský oděv). Podle mě je tento úsek knihy nejdojemnější. Mladé indické ženě i čtenářům se jistě svírá srdce lítostí nad těmito řádky:

„ A náhle Kavita neslyší nic než vlastní křik, protože jí Ušu vypáčili ze zaťatých rukou, vnímá jen křik ve své hlavě a pak vřískání, které jí vychází z úst. Slyší Ušin teninký nářek…Nakonec ji Rupa popadne za ramena, přiměje ji vstát a postrkuje ji chodbou až k domovním dveřím. Kavita má paže pořád vztažené před sebe, ale nedrží v nich nic. A i poté, co se za nimi plechové dveře hlučně zabouchnou, ke Kavitě stále doléhá Ušin pronikavý pláč.“ (str. 32)

Co mohla jiného ve svém postavení pro dceru udělat? Na tomto příkladu si můžete uvědomit, jak krutý osud postihl v Indii nejedno novorozeně ženského pohlaví. Pozastavuji se také nad názory tamní společnosti, preferující jednoznačně chlapce.

Na opačném konci světa, ve Spojených Státech, žije žena Somer. Život této doktorky se odvíjí takřka ideálně: Vdala se a zahájila lékařskou kariéru v San Francisku. Poté se jí život obrátil o sto osmdesát stupňů. Několikrát potratila a dozvěděla se krutou pravdu, že nebude moci mít vlastní děti. Zrovna v tomto roce Kavita zachraňuje svou dceru tím, že ji odkládá do bombajského sirotčince. Tím ovlivní nejen osud své holčičky, ale také osud ženy z opačné strany zeměkoule.

Životní příběhy těchto dvou dospělých žen se v knize střídají. V jedné kapitole se dočtete o Kavitě, v následující o Somer, a takovéto schéma se stále střídá. Jak je možné, že se indické děvčátko dostalo až do Ameriky? Jak probíhal proces schvalování adopce? Bude chtít indická dívka poznat své biologické rodiče? To vše je náplní úchvatné knihy s příznačným názvem Tajná dcera. Pravdivý příběh v ní popsala Shilpi Somaya Gowda. Román vydalo nakladatelství Práh v roce 2012.

Publikace obsahuje v závěru slovníček nejčastějších indických slov. Je velmi užitečný, jelikož slova jsou používána v textu. Několikrát jsem v něm během četby listovala.

Pravdivý příběh mi zůstane vryt v paměti. Knihu určitě doporučuji, jen upozorňuji citlivé povahy, že se možné neobejde bez slz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajná dcera - Pravdivý příběh

Gowda, Shilpi Somaya

Práh, 2012

Odložila dítě do sirotčince, aby je zachránila … - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Veronika napsal:

    Údaj na obálce knihy i v této recenzi není správný. Nejedná se o pravdivý příběh, nýbrž o fikci.

Napsat komentář