AIDS, lži a drogy

spina-perex
Milosrdná lež může někdy napáchat víc zla než pravda. Dokonce může vést až k vraždě. A tak nikdo není bez viny…

Po úspěšném debutovém románu Dívka v mlze slovenské autorky Barbory Bernátové (*1992) všichni jeho čtenáři netrpělivě vyhlíželi další případ kapitána Davida Meiznera. A konečně se dočkali! Koncem února v nakladatelství Metafora vyšla v českém překladu Ľubici Hricoviniové kniha s názvem Špína.

Přiznám se, že jsem se trošku lekla, když jsem v anotaci našla, že nový případ vyšetřují David Meizner a Dominik Tóth. Kam se ztratila Davidova parťačka (a životní láska) Ema? Snad ji autorka hned na začátku série nehodila přes palubu? Pokud máte stejné obavy, tak se nebojte, to jen autorka stvořila novou dvojici, aby do svého vyprávění mohla vložit jinou dynamiku, jiný vztahový vzorec. Mezi parťáky to tedy nejiskří sexuálním napětím, ale rozdílnými povahami, vyšetřovacími styly i pohledy na svět.

David Meizner je nadále neurvalý protiva, i když už je na něm trošku znát vliv „slušňačky“ Emy. Stále však bojuje s potřebou vše řešit alkoholem a v ženách vidí jen předmět sexuální touhy. Poručík Dominik Tóth je věkem mladší, nicméně životní zkušenosti má bohatší o dceru a rozvedené manželství. Své frustrace pak ventiluje v neoficiálních boxerských utkáních.

Společně se vydávají po stopě vraha oblíbeného učitele ze střední školy. Jeho mrtvolu našla patrička teenagerů, kteří si šli zabruslit na zamrzlé lomové jezírko. Aby David s Dominikem vypátrali pachatele, musí nejprve poznat oběť, a ani to není jednoduché. Pro jedny to byl milovaný učitel, pro druhé muž, který neměl žádné hranice a vyvolával jen nenávist. Jaký však byl doopravdy? A přišel o život kvůli svému sexappealu, neortodoxním vyučovacím metodám, či prodeji drog? Nebo snad jde o hrátky vysoké politiky? Podezřelých, kteří mají motiv, je příliš mnoho…

U tohoto velice zajímavého případu jsem sice pachatele vytušila už na začátku, ale postupně, jak se rozkrývalo pozadí učitelova života, jsem svůj názor měnila a tápala spolu s detektivy. Kniha se četla velmi snadno – po ponoření do příběhu jsem měla problém se od něj odpoutat. Žádné rušivé elementy jsem nezaregistrovala – text neskřípal ani po obsahové, ani po jazykové stránce – a četbu jsem si užívala. Už se těším na překlad třetí části série, která se v originále jmenuje Pod pohrebným mesiacom.

Pokud se k vám jméno Barbory Bernátové ještě nedostalo, tak vězte, že rozhodně stojí za povšimnutí a její tvorba za přečtení. A jak doufám, tak také za zfilmování – její talent vykreslit charakter svých hrdinů, ať již kriminalistů, jejich rodinných příslušníků či pachatelů a obětí, je totiž nepřehlédnutelný. A navíc lokalizace do Košic a okolí, to by opravdu stálo za to vidět i na televizní obrazovce či filmovém plátně…


Knihu Špína vydalo nakladatelství Metafora a zakoupit ji můžete na Grada.cz.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpína

Bernátová, Barbora

Metafora, 2024

Napsat komentář