Ženy, ženy, ach, ty ženy!

rady-pro-zeny
V dnešních tipech potěšíme zejména čtenářky, které mají v oblibě emotivní příběhy se silnými hrdinkami, poutavým dějem a někdy také s různými časovými rovinami.

Knížka Zapomeňte na neděli od Valérie Perrinové přináší dojemný propracovaný příběh o jednadvacetileté Justine, ošetřovatelce v domově důchodců zvaném Hortenzie, která postupně odhaluje rodinné tajemství.

Zapomeňte na neděli

Autorka: Valérie Perrinová
Přeložila: Jitka Řihánková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-275-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zapomeňte na neděli vydalo nakladatelství Jota.

Jedenadvacetiletá Justine a její bratranec Jules žijí u babičky a dědy, protože jejich rodiče společně zahynuli při autonehodě. Justine pracuje jako ošetřovatelka v domově důchodců Hortenzie a staré lidi nade všechno miluje. Učarovala jí zejména téměř stoletá Hélène, která vždycky snila o tom, že se naučí číst. Justine a Hélène se brzy spřátelí, svěřují si, co se jim v životě kdysi přihodilo i co se děje právě teď, a objevují věci, které by jedna bez druhé nikdy nespatřily. Justine díky Hélène začne také pátrat po tom, jaká tajemství skrývá její vlastní minulost. Podmanivě melancholický román o všech minulých, současných, utajených a nádherně prožitých láskách, oceněný třinácti literárními cenami, mimo jiné národní cenou Lions de littérature 2016, cenou Chronos 2016 nebo Lire Élire 2016.

 

Ukázka z knihy

Jmenuji se Justine Neigeová. Je mi dvacet jedna let. Už tři roky pracuji v domově důchodců Hortenzie. Jsem ošetřovatelka. Domovy důchodců se většinou jmenují podle stromů, jako třeba Lípy nebo Kaštany. Ale ten můj byl postaven u hustého porostu hortenzií. Nikdo tedy nehledal jméno podle stromu, přestože zařízení stojí na kraji lesa.
V životě mám ráda dvě věci: hudbu a stáří. Skoro každou třetí sobotu chodím tancovat do klubu Paradis, který je třicet kilometrů od Hortenzie. Můj klub je jakási železobetonová kostka postavená uprostřed louky, s improvizovaným parkovištěm, kde se někdy kolem páté hodiny ráno v opilosti líbám s osobami opačného pohlaví. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku na webu nakladatelství.

 

O autorce

Valérie Perrinová je známá francouzská spisovatelka, scenáristka a fotografka. Jejím životním partnerem je slavný francouzský režisér Claude Lelouch (Muž a žena, Žít a užít), s nímž spolupracuje na jeho projektech. Její první román Les oubliés du dimanche získal několik ocenění, například cenu Lire Élire 2016 a Prix de littérature du Lions Club. Přečtěte si autorčiny knihy Vyměnit vodu květinám a Tři.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Jak milovat svoji dceru je román o komplikovaném vztahu mezi matkou a dcerou a o problémech, které může mateřská láska způsobit. Autorkou je izraelská rodačka Hila Blumová.

Jak milovat svoji dceru

Autorka: Hila Blumová
Přeložila: Šárka Melanie Sedláčková

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-7407-613-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Jak milovat svoji dceru vydalo nakladatelství Garamond.

Srdcervoucí román o vztazích matek a dcer. Fascinující, citlivý a srdcervoucí román začíná odcizením matky a její dospělé dcery a postupně odhaluje způsoby, jakými může mateřská láska škrtit, ačkoli se snažila kolébat, a jak může bezohledně a nesprávně nasměrovat, i když chtěla chránit.

 

Ukázka z knihy

Než jsem se stala matkou, možná mi unikalo, jak jsou dívky milovány. Mám tím na mysli, jak je dovedeme milovat. Slyšela jsem o skrytých silách, které činí matky všemocnými, četla jsem v novinách o ženě, která nadzvedla
holýma rukama auto, aby zpod něj vytáhla svou dceru, četla jsem o ženě, která celé dva dny svírala svou malou dcerku v náručí na prkně ve vlnách oceánu, četla jsem o ženě, co zabila člověka, který ublížil její dceři, a věděla jsem, že mateřská láska může být divoká a nespoutaná, ale cestu každodenní lásky jsem nechápala. A pak jsem to pochopila. Narodila se mi Lea a já to pochopila. (str. 56)

Stáhněte si celou ukázku v PDF.

 

O autorce

Hila Blumová se narodila v Jeruzalémě v roce 1969, část dětství a mládí prožila na Havaji, v Paříži a New Yorku. Nejprve působila jako novinářka, později se stala redaktorkou prestižního izraelského nakladatelství. V roce 2011 vydala román Návštěva, který se v Izraeli stal bestsellerem. Garamond českým čtenářům přinesl její druhý, prestižní izraelskou literární cenou vyznamenaný román Jak milovat svou dceru.

Zdroj informací: Albatrosmedia.cz

————————————————

Děj Nedokončeného příběhu od Rebeccy Yarros je zasazen do dvou časových rovin. Zčásti se odehrává v Anglii za druhé světové války, zčásti pak v současném Coloradu. Vypráví o Georgii, která si není jistá, zda ambiciózní spisovatel Noah zvládne dopsat knížku její babičky.

Nedokončený příběh

Autorka: Rebecca Yarros
Přeložila: Dina Podzimková

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-7625-282-0
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Nedokončený příběh vydalo nakladatelství Metafora.

Osmadvacetiletá Georgia Stantonová se po těžkém rozvodu vrací domů do Colorada, aby převzala dědictví po své prababičce, legendární autorce romantických příběhů. Ocitá se tváří v tvář Noahu Harrisonovi, mladému úspěšnému spisovateli, který má dokončit jediný prababiččin nedopsaný rukopis, příběh její životní lásky s Jamesonem Stantonem, pilotem z druhé světové války. Přestože Noah je velmi přitažlivý a vzájemná chemie mezi ním a Georgiou je od první chvíle nepřehlédnutelná, zatrpklá Georgia mu nedůvěřuje a není si jistá, zda závěrečnou část babiččiny knihy dokáže napsat pravdivě a bez vlastních ambic. Jenže o překvapení v těchhle dvou osudových příbězích mnoha konců není nouze… Kniha Nedokončený příběh umně proplétá dvě časové linie, zkoumá rizika, která podstupujeme kvůli lásce, jizvy příliš hluboké na to, aby se zahojily, a konce, které nedokážeme předvídat.

 

Ukázka z knihy

Vyšla jsem ven do odpoledního světla, které halilo hlavní ulici do útěšné nostalgické záře ve stylu obrazů Normana Rockwella, a úlevně si povzdechla. Své jméno jsem měla zpátky a město vypadalo přesně tak, jak jsem si ho pamatovala. Kolem mě se procházely rodiny a užívaly si letního počasí a přátelé se zastavovali na kus řeči na malebném pozadí skalnatých hor. Počet obyvatel Poplar Grove nedosahoval ani jeho nadmořské výšky. Byl právě takový, že vyžadoval půl tuctu zastávek, a lidé tu drželi při sobě natolik, že soukromí bylo vzácným zbožím. A taky jsme tu měli výborné knihkupectví.
O to se postarala babička.
Hodila jsem své dokumenty na přední sedadlo vypůjčeného auta a pak jsem se zarazila. Máma je právě teď nejspíš v domě – po pohřbu jsem si od ní nevyžádala klíče. Najednou se mi už domů tolik nechtělo. Posledních pár měsíců ze mě vysálo veškerý soucit, sílu, a dokonce i naději. Nebyla jsem si jistá, jak se s mámou vypořádám, když jediné, co mi zbývá, je vztek. (str. 12)

Stáhněte si celou ukázku v PDF.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám příběhy se ženami v hlavních rolích? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZapomeňte na neděli

Perrinová, Valérie

Jota, 2023

zobrazit info o knizeJak milovat svoji dceru

Blumová, Hila

Garamond, 2023

zobrazit info o knizeNedokončený příběh

Yarros, Rebecca

Metafora, 2023

Napsat komentář