Láska – toť věc složitá

Smlouva_na_lasku-nahled
Je úspěšná ve své profesi a svou práci staví vždy na první místo. Razantně zamete s každým, kdo se jí postaví. Nikdo ale nezná její skutečné já.

Zamilovaných příběhů není nikdy dost. Dokonce existují i samostatné televizní kanály, na nichž běží nepřetržitá dávka romantiky. A tak není divu, že snad třetinu vydávaných knih tvoří love story pro různé věkové kategorie. S láskou se setkávají teenageři, mladí dospělí, zralí lidé i senioři. Každý totiž potřebuje milovat a být milován. I když hrdinka románu Smlouva na lásku si myslí, že nejlépe obstojí sama. Zřejmě jde o alter ego autorky Cassie Connor, která, jak sama uvádí, od skutečné lásky utíká k láskám literárních hrdinů.

A na to, že jde o prvotinu, si autorka nepočíná vůbec špatně. V podstatě hned na začátku nápadu přiznává, že jde o filmovou inspiraci, ale upravila si ji po svém. Hlavní hrdinkou je právnička Rebecca, která přesně ví, co od ní její profese vyžaduje, a rozhodla se v ní být nejlepší. I když to bude znamenat, že každý její vztah s mužem ztroskotá na jejím workholismu. Přitom ale někde hluboko uvnitř ní dřímá romantička, která touží být rozmazlována a milována.

Když dostane pozvánku na zásnuby své sestry, která se chystá vdát za jejího bývalého, tuší, že bude potřebovat podporu a pomoc s odrážením nejapných poznámek členů rodiny na to, že je stále single. Vzpomene si na Hudsona Stronga, muže, s nímž strávila pár nečekaně žhavých chvil, a sepíše smlouvu, kterou nemůže odmítnout: zaplatí mu takový obnos peněz, který mu vytrhne trn z paty, za to, že bude hrát jejího zamilovaného přítele.

Samozřejmě tušíte, co se stane a kam má celý tento fingovaný vztah dospět. Ale pozor, rozhodně knihu neodmítejte jen proto, že podobnou zápletku znáte v mnoha podobách. Stačí vzpomenout na předstíraný vztah ve filmu Zelená karta, či v knize zmiňované Dokonalé partii. Každý autor totiž se svými dvěma šachovými figurkami hraje trošku odlišnou partii, přestože dospěje je stejnému výsledku: výhře happy endu. Ale tak to přece má být! Od romantických komedií (ať již filmových či knižních) nic jiného nečekáte.

Připadám si jako horkovzdušný balón a Hudson uvolňuje kotvicí lana. Hrozí mi nebezpečí, že se vznesu pryč ze svého srovnaného života, kde panuje řád, kde vím, co chci, jak to získám a jak všechno kolem mě funguje.  (str. 120)

Musím říct, že jsem se s Rebeccou a Hudsonem od srdce zasmála, začervenala se u jejich žhavých scén a dojala se k slzám u odhalení rodinného tajemství. Prostě všechno, jak má být. Samozřejmě knihy tohoto typu nejsou pro všechny čtenáře – i ve filmové podobě je muži nejspíš přetrpí, ale cílové publikum, tedy ženy, určitě tento titul uspokojí.

Máte-li těžkou chvilku, nebo se nudíte, sáhněte po románu Smlouva na lásku, kterou v českém překladu Marie Frydrychové vydalo nakladatelství Cosmopolis. Připravte se na hluboký ponor mimo realitu, ze kterého se vám nebude chtít vynořit, ani když knihu dočtete…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmlouva na lásku

Connor, Cassie

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář