Knižní mix pro ženy

tipy zeny(1)
Dnes vám nabídneme novinky zejména pro ženské čtenářské publikum. Vybrat si můžete z románů českých i zahraničních autorů a chybět nebude ani naučná literatura. Tentokrát se budeme věnovat vaření a šití, což jistě ocení nejedna čtenářka…

První román představí téma, kterému se v životě nikdy nelze vyhnout, a tím je rodina. Složité vztahy nejenom mezi partnery, ale také ve vztahu k dětem, okořeněné dávkou dějin 20. století.

Příběh Jany, narozené v Praze, která kvůli pronásledování komunistickým režimem opouští s manželem a dvěma dětmi svou zemi a začíná nový život ve Spojených státech. Monika Zgustová v novém bilančním románu literárně skvěle přetavuje těžká témata rodiny a emigrace na pozadí dějin dvacátého století. Ohlíží se jemným, nostalgickým jazykem, krystalicky čistým. Jako by vypravěčka se čtenářem zvolna upíjela čaj provoněný jasmínem, vedla ho zákrutami svého života a sdílela údiv nad světem. Sáhla do osobních dramat, popsala onu tragédii, kterou lidem škodolibě nachystala příroda a jmenuje se rodina. Příroda sváže vlákna citlivého srdce a napojí ho na lidi, kteří si jdou bytostně na nervy. Usadí lidi s rozdílným citem a smýšlením v rodinných hnízdech, kde se mísí intimní blízkost a nepřekonatelný odpor. Především vzorec vztahů matek a dcer je zrcadlo. Stojí si v cestě, vzduchem jiskří konkurenční boj; bojují o přízeň patriarchy rodinného krbu. Osud, který s námahou sotva unesou, ale unést musejí.

Překladatelka haiku

Autorka: Monika Zgustová

Počet stran: 276
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4154-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Překladatelka haiku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nesměla jsem však jemného a citlivého Dannyho urazit. Vytáhla jsem ruku zpod jeho, protože bylo třeba dolít čaj. Pak jsem si od něj nenápadně odsedla. Říkala jsem si, že musím předejít tomu, aby mi udělal nějaký návrh. Po manželčině smrti by určitě chtěl poslední část života strávit s nějakou ženou. A když i já jsem ovdověla, určitě myslí na to, že my dva jsme už celá léta kamarádi, spojenci, spiklenci… Jak jeho návrhu však zabránit? Mluvit a mluvit! napadlo mě. Ticho by mohlo vytvořit prostor a příležitost k důvěrnostem. Vyprávěním příběhů si Šeherezáda zachránila život. Já vedle sebe nemám tyranského krále, nýbrž nápadníka. A nezachraňuji svůj život, nýbrž naše přátelství.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Monika Zgustová (*1957) je původem česká spisovatelka a překladatelka do španělštiny a katalánštiny žijící od 80. let v Barceloně. V roce 1973 s rodiči emigrovala do USA, kde se zabývala studiem indologie a na Univerzitě v Illinois získala doktorát ze srovnávací literatury. Do španělštiny či katalánštiny převedla více než padesát děl významných českých autorů a stala se tak přední osobností v uvádění české literatury do španělsky mluvících zemí. Román Tichá žena se dostal mezi finalisty Národní ceny Španělska, Valjina noc získala ocenění Amat-Piniella za nejlepší knihu roku 2014. V letech 2014 a 2015 vyšly ještě její dvě knihy V rajské zahradě trpkých plodů a Růže od Stalina. Významná kniha svědectví žen, které přežily pobyt v gulagu – Oblečené k tanci na sněhu – obdržela v roce 2017 španělskou cenu Calamo. Autorčiny knihy byly přeloženy do více než deseti jazyků. Její poslední kniha vydaná v Čechách Potmě jsme se viděli lépe se setkala s obrovským čtenářským úspěchem.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Druhá kniha naplňuje představu spíše romantického čtení a čtenářky už se mohly setkat s předchozími díly ze série Kanadský Západ.

Elizabeth si konečně po boku svého manžela Wynna zvykla na drsný život na kanadském Severu. Navázala přátelské vztahy s manželkami místních osadníků a společně s kamarádkou Nimmií se jí podařilo zahájit školní vyučování pro jejich děti. Nenaplněná však zůstává její touha po vlastním dítěti. Wynn má být navíc, jako člen Královské severozápadní jízdní policie, přeložen na jiné působiště. Zvládnou společně a s Boží pomocí tuto velkou zkoušku?

Volání nového dne

Zažili spolu už hodně. Čekají je však další výzvy…
Autorka: Janette Okeová
Přeložila: Wanda Dobrovská

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7684-185-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Volání nového dne vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Ale Wynn ji to nenechal dokončit. Došlo mu dřív než mně, že ho Susie provokuje. Odhodil jednu těžkou botu a s jednou nohou ještě obutou, druhou zutou se jal dítě honit. Susie se rozběhla a při tom ječela, a protože se zároveň i smála, nemohla pořádně uhýbat. V našem malém srubu stejně nebylo dost místa, aby se dalo někam doopravdy utéct, a tak ji Wynn po jednom kolečku kolem stolu chytil. Kip neodolal a s gustem se do tahanice zapojil. Stála jsem na svém malém prostůrku před kamny, sledovala ten mumraj a doufala, že se štěkot a rozdivočelé ňafání nedonesou až do vesnice. Sousedé by se určitě divili, co se to u nás pro všechno na světě děje. „Tak dost,“ řekla jsem nakonec a ukázala jsem Kipovi, ať se vrátí na své místo. „Radši toho nechme,“ mrkl Wynn na Susii, „než nás Elizabeth pošle taky do kouta.“ Susie se z té námahy maličko zadýchala. Několik minut byla zticha a Wynn jí pomohl vstát a přenesl ji na lehátko.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorce

Janette Okeová (*18. února 1935) v Championu v Albertě kanadským farmářům. Absolvovala Mountain View Bible College v Didsbury v Albertě, kde se setkala se svým manželem Edwardem Okem, který se později stal rektorem této vysoké školy. Mají čtyři děti, včetně dvojčat. Její knihy se často věnují průkopnické éře v Americe a zaměřují se na ženské hrdinky. Její první román Láska přichází po špičkách vyšel v nakladatelství Bethany House v roce 1979. Od té doby následovalo více než 75 dalších. Je také autorkou scénářů televizních seriálů. Dalšími díly rozsáhlé romantické série jsou Věčný slib lásky, Dlouhá cesta lásky, Štěstí lásky, Věčný odkaz lásky, Sen lásky, Láska dostává křídla a Láska nalézá přístav. Knižní novinka Volání nového dne je součástí série Kanadský Západ, ke které patří díly Volání srdce a Volání jara.

Zdroj informací: denik-knihy.cz

————————————————

Poslední román v dnešním výběru je poměrně malého formátu, avšak nechybí hluboké životní myšlenky. Vždyť kdo z nás čas od času nebilancuje nad tím, jak by jeho život vypadal, kdyby…

Anna strávila víc než padesát let po Severinově boku. Jednoho dne se ale bez vysvětlení sebrala a odešla z domova. Po roce čekání Severino opouští ostrov Stromboli a vydává se svou ženu hledat. Tak začíná jeho putování po Sicílii, nostalgická návštěva míst, kde spolu s Annou bydleli, ale také cesta v čase, do vzpomínek na klíčové okamžiky jejich společného soužití. Během ní se Severino bude muset vypořádat nejen s mnoha překvapivými skutečnostmi o své nečitelné manželce, jež postupně vyplynou na povrch, ale i s přízraky mužů a žen, kterými se on a Anna mohli stát, kdyby jim okolnosti umožnily rozhodnout se v životě jinak. Mattia Corrente vystavěl na malém prostoru hluboký autentický příběh, který se díky vícehlasému vyprávění v několika časových rovinách postupně skládá jako mozaika a zanechává dojem, že přes všechny složitosti má každý doušek života svou jedinečnost a krásu.

Annin útěk

Autor: Mattia Corrente
Přeložila: Sára Rodová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 125×198 mm
ISBN: 978-80-7625-287-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Annin útěk vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Uvázala sis kolem pasu červenou zástěru, kterou ti Antonio daroval ke Dni matek. „Maminčina kuchyně je vždy ta nejlepší,“ hlásal černý nápis na prsou. Když jsi pustila kohoutek u dřezu, lehl jsem si na pohovku – moje tělo už vyžaduje spánek, kterému se nedá vzdorovat. Posadila ses vedle mě, pohladila jsi mě po čele a chlad dosud vlhké ruky mě probral. Pak se tvé rty přitiskly na mou tvář, svraštělou, ale oholenou, tak jak to máš ráda. „Zůstaň tady,“ pošeptal jsem ti. „Nemůžu, musím domýt nádobí,“ řekla jsi mi tichounce. Sledoval jsem tě až do kuchyně očima zúženýma únavou. Poslední pohled na tebe, to jsem tehdy nevěděl.

Můžete si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Mattia Corrente (*1987) žije poblíž Messiny na ostrově Sicílie. Má doktorát z filozofie a humanitních věd. Často pracoval jako ghostwriter pro velká italská nakladatelství, kniha Annin útěk je jeho debut.

Zdroj informací: catalog.2seasagency.com

————————————————

A od úvah nad životem si teď trochu odpočineme. Třeba vařením vietnamských jídel. Máte-li rádi právě vietnamskou kuchyni nebo byste ji chtěli vyzkoušet, tato kuchařka plná jednoduchých receptů bude pro vás jistě to pravé!

Udělejte si doma jednoduché vietnamské jídlo!
Když začnete vařit podle této vietnamské kuchařky, zjistíte, že potřebujete jen hrstku surovin a pak se budete snažit vyvážit sladkou, kyselou, slanou, hořkou, ostrou a umami chuť. Mnoho receptů je pro každodenní vaření – od rychlých polévek po pokrmy sdílené členy rodiny z jedné mísy a zázraky z jednoho hrnce. V knize jsou jídla i na víkendy a svátky, kdy máte o něco více času na vaření. Říká se tomu jídlo pro zábavu. Pokrmy můžete upravovat podle toho, jaké suroviny máte po ruce, a pokud něco neseženete, nahradíte to, recepty slouží jako kostra z přísad a postupů. Přizpůsobujte recepty, spotřebovávejte všechno beze zbytků a vystačte si s tím, co máte. Snadno poznáte, jak lze dát jídlu pravou vietnamskou chuť. Čeká vás třeba tofu s rajčaty a výhonkovou brokolicí v rybí omáčce, houby a topinambury prudce opékané v pánvi, horká a ohnivá zelenina s ančovičkami, kuřecí salát s cukrovým hráškem, vietnamským koriandrem a šalotkami nebo čerstvé závitky se salátem.

Chuť Vietnamu

Udělejte si doma jednoduché vietnamské jídlo
Autor: Uyen Luu
Přeložila: Dagmar Eisenmannová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 197×255 mm
ISBN: 978-80-276-0612-2
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Chuť Vietnamu vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

vietnamska kuchyne ukazka(1)K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorce

Uyen Luu je autorka kuchařek a food fotografkou. Pořádá večerní kluby a kurzy vaření ve svém studiu, kde se věnuje zejména vietnamskému menu. Sledovat ji můžete také na jejím instagramovém progilu @loveleluu

Zdroj informací: web autorky

————————————————

A kdo si nepotrpí na vaření, může se zaměstnat při výrobě šitých výrobků. Ty z knihy Debbie Shore jsou navíc šetrné k přírodě a zhotovit je není zdaleka tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Šijte s láskou k přírodě a pomozte snížit množství odpadu! V této srozumitelné a zábavné příručce vás čeká 25 výrobků, které šetří planetu.
Světoznámá autorka
Debbie Shore přichází s knihou EKO šití (Sew Eco-Friendly), která je plná jednoduchých a srozumitelných návodů. Najdete v ní nejrůznější vychytávky od opakovaně použitelných odličovacích tampónků přes vynalézavou tašku na oběd až po roztomilé dárkové balíčky a obaly na květináče. Hned zkraje se také dozvíte několik tipů, které vám v tvorbě pomůžou, ať jste začátečník, anebo někdo, kdo se šití věnuje pravidelně. Debbie Shore s vámi nezapomene probrat ani jednotlivé materiály, stehy a aplikaci různých prvků – věděli jste, jak správně připevnit magnetické zapínání? Celá kniha je sestavená tak, abyste v ní našli jednoduché i složitější projekty. Pokud nemáte s šitím velké zkušenosti, určitě pro vás bude nejlepší začít například šitím zástěry či obalů na jídlo než se rovnou vrhnout na tašku s kapsami. Součástí vybraných kapitol jsou i autorčiny tipy na různé vychytávky pro vaši pokožku, jako je například přírodní pleťová maska anebo sůl do koupele!

EKO šití

25 výrobků šetrných k přírodě
Autor: Debbie Shore
Přeložila: Veronika Nohavicová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 204×260 mm
ISBN: 978-80-7413-562-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu EKO šití vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

ekositi ukazka 111(1)Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorce

Debbie Shore začala svou kariéru jako dětská televizní moderátorka a od té doby se pravidelně objevuje v televizi. Napsala také několik knih především o šití. Kromě této novinky mohou znát čeští čtenáři také knihy Šijeme kabelky ze zbytků látek, Dárky ze zbytků látek a Šijeme ze zbytků látek.

Zdroj informací: www.craftbusiness.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

A kterou knihu byste si vybrali vy? Román nebo raději inspiraci pro volný čas?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřekladatelka haiku

Zgustová, Monika

Argo, 2023

zobrazit info o knizeVolání nového dne

Okeová, Janette

Triton, 2023

zobrazit info o knizeAnnin útěk

Corrente, Mattia

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeChuť Vietnamu

Luu, Uyen

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeEKO šití
25 výrobků šetrných k přírodě

Shore, Debbie

Zoner Press, 2023

Napsat komentář