Westernový Forrest Gump k poslechu

maly velky muz uvod(1)
Kdo by neznal Forresta Gumpa! Ruku by si s ním snadno mohl podat hlavní protagonista příběhu Malý velký muž, který vám nyní přinášíme v podobě audioknihy. Pokud se chcete zasmát a dáte občas přednost poslechu před čtením, bude tento kousek to pravé.

„Jako obvykle jsem měl největší problém rozhodnout se, jestli jsem běloch, nebo indián…“
Když jejich karavanu na cestě do žírné Kalifornie roku 1852 přepadnou Čejeni a zmasakrují ji, nezbývá malému Jacku Crabbovi než přidružit se k jejich kmeni. Adoptivní rodiče, náčelník Stará stanová kůže a jeho squaw Bizoní bahniště, se div nepřetrhnou, aby mu vštípili světonázor jediných Lidských bytostí v slzavém údolí jménem Amerika. Leč krize identity si už na chlapci vybrala daň. Jack nejenže neví, na čí straně má v řežbě o podobu západní hranice své vlasti stát (a proč by taky měl vůbec někomu stranit), ale navíc mu osudy zkříží sladké městské dámičky i roztoužené dívky z týpí, sveřepí pistolníci, maniakální vojevůdci, vykukové, náfukové i notně vypečená porce dilemat daných tím, že v osidlech doby neuvázl sám. Na sklonku pohnutého žití, v němž se přichomýtl k bitvě u Wachity i ke Custerovu debaklu u Little Bighornu, rekapituluje své antihrdinské zážitky, až z toho přizvanému reportérovi oči přecházejí. Je to celé pravda pravdoucí, anebo nás ten sedmilhář tahá na vařené nudli? A co chcete od příběhu, který trumfne i spaghetti western? Podměrečný vzrůst, napáchané kulišárny i skvělá vyřídilka ve filmové adaptaci románu (1970) ideálně sedly na tělo Dustinu Hoffmanovi. Popřejte sluchu malému velkému světákovi, jenž strčí do kapsy Forresta Gumpa i s baronem Prášilem!

Malý velký muž (audiokniha)

Dobrodružství Forresta Gumpa Divokého západu
Autor: Thomas Berger
Přeložil: Tomáš Jeník
Interpreti: Kamil Halbich, Jan Hofman

Počet stran: 21 hodin 54 minut
Doporučená cena: 549 Kč

Audioknihu Malý velký muž vydalo nakladatelství OneHotBook.

Můžete si poslechnout ukázku.

Autor

Thomas Berger (1924–2014)přímo z akademické posluchárny v rodném Cincinnati tak jako mnozí další američtí mládenci narukoval na evropské bojiště druhé světové války. Poté sloužil jako lapiduch v okupovaném Německu a tyto zážitky zpracoval v prvotině Šílenec v Berlíně – úvodním díle eskapád svého alter ega Reinharta. Po návratu do vlasti vystudoval Kolumbijskou univerzitu, stal se přesvědčeným pacifistou a ještě vášnivějším knihovníkem a publicistou, jenž své názory přetavoval do satirických šlehů v řadě literárních žánrů. Jejich podobu navíc i skvěle parodoval. V prášilovské epopeji Malý velký muž rozstřílel kolonizační patos Divokého západu s vervou pohrdavého pistolníka. Tento pitoreskně pikareskní román, který se dočkal ještě pokračování Návrat Malého velkého muže, roku 1970 zfilmoval Arthur Penn s Dustinem Hoffmanem v titulní úloze. Neméně slavná byla v USA i autorova rozhlasová fraška U zubaře. Filmových adaptací se dočkaly též jeho bestiálně černá komedie Sousedé, do let hospodářské krize zasazený a na Pulitzerovu cenu nominovaný Svár a mysteriózní gangsterka Schůzka se zlem. Amerika v něm ztratila humoristu gogolovské ráže.

Zdroj informací: OneHotBook

Interpreti

Kamil Halbich (*1966) je český herec. U rodáka z Liberce se zájem o herectví zprvu utkával s lehkou atletikou na závodní úrovni – dodnes aktivně pěstuje golf. Už za studií DAMU na sebe upozornil v seriálech coby mladičký důstojník Bílek (Chlapci a chlapi) a zapálený policejní novic Igor (Dobrodružství kriminalistiky). Po absolutoriu hostoval na metropolitních scénách a roku 1992 se stal členem souboru Divadla Labyrint (po obnovení opět Švandovo divadlo). Výrazný projev ho zde předurčil nejen k hlavním rolím v Shakespearově Hamletovi, Dostojevského Idiotovi či Gogolově Ženitbě, ale i v osvědčených titulech moderního repertoáru (Kurs negativního myšlení, Kdo je tady ředitel?). Vedle role souchotináře Pepy z Učitele tance a mimozemšťana Hmoty z TV přepisu Falletovy frašky Zelňačka mu další příležitosti poskytly snímky Grandhotel, Modelář a seriály Zdivočelá země, Hotel Herbich, Útěk do Budína, Gympl s (r)učením omezeným, Nemocnice na kraji města – nové osudy a Modrý kód. V dabingu exceluje především v seriálu Červený trpaslík, v jehož české verzi promlouvá za neurotického mimoně Rimmera (Chrise Barrieho), a bývá proto žádaným hostem pravidelného fanouškovského setkání Trpaslicon. Ve vážnějších polohách propůjčuje hlas třeba herci Edwardu Nortonovi.

Zdroj informací: OneHotBook

Jan Hofman (*1986) je rodák z Třeboně. Obdržel k diplomu z Pražské konzervatoře i Cenu Zuzany Navarové 2009, kterou Nadace Život umělce každoročně uděluje nejnadanějším studentům této školy. Pohostinsky vystupuje na jevišti Švandova divadla a Divadla na Vinohradech, ve hrách Divadla Na Prádle i na scéně ABC. V televizi, kde se pravidelně objevuje v seriálech (Kriminálka Anděl, Velmi křehké vztahy, Bazén,Ulice, Dáma a Král ad.), slavil největší úspěch ztvárněním dvojnásobného vraha v cyklu detektivních grotesek Ach, ty vraždy! či ústřední postavy série Semestr, kterou uvedla TV Stream. Věnuje se rovněž muzikálu a je členem skupiny historického tance Campanello.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalý velký muž (audiokniha)
Dobrodružství Forresta Gumpa Divokého západu

Berger, Thomas

OneHotBook, 2023

Napsat komentář