Ženy na cestě k životnímu štěstí

zeny uvodni(1)
Ženy jsou obdivuhodné bytosti. Proto jsme dnes pro vás vybrali pět knižních novinek, v nichž bude řeč právě o ženských hrdinkách. Ať už více biografickou či románovou formou, vážně nebo vesele. Vyberte si z nich tu, která bude bavit právě vás.

Na úvod trocha historie. O Sidonii Nádherné jste už možná slyšeli. V publikaci Aleny Wagnerové se o ní můžete dozvědět mnohé především z osobní korespondence, v níž je zachyceno zejména její poslední životní období.

Baronka Sidonie Nádherná (1885–1950) patří k výrazným osobnostem evropského kulturního života první poloviny 20. století. Dlouholetá korespondence ji spojovala s básníkem Rainerem Mariou Rilkem, čtvrtstoletí intenzivního citového vztahu se spisovatelem Karlem Krausem, láska k přírodě a dějinám umění s Annou Masarykovou… Objevem posledních let je její korespondence s českým historikem umění a památkářem Václavem Wagnerem (1894–1962). Dopisy nejsou jen dokladem jejich přátelství, ale zároveň působivě dokumentují poslední tragickou etapu života Sidonie Nádherné. Za druhé světové války nacistická okupační správa její zámek a statek ve Vrchotových Janovicích vyvlastnila v souvislosti s plánovaným budováním cvičiště Waffen SS „Böhmen“ a obec byla vystěhována. Po osvobození byl zámek obsazen Rudou armádou a posléze armádou československou. Důsledkem byla devastace zámeckých interiérů i zámeckého parku. Wagner, pracovník Státního památkového úřadu, se po celou dobu snažil baronce pomáhat při ochraně jejího památkového dědictví. Po jeho zatčení v roce 1949 Sidonie Nádherná emigrovala do Anglie, kde potom podlehla smrtelné chorobě. Edice dopisů i dalších dokumentů je pečlivě okomentována a doprovázejí ji studie věnované oběma protagonistům korespondence.

Zahrada po ní zůstala aneb Konec střední Evropy

Dopisy Václavu Wagnerovi 1942–1949
Autoři: Sidonie Nádherná, Alena Wagnerová
Přeložili: Petr Dvořáček, Alena Wagnerová

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-200-3340-6
Doporučená cena: 485 Kč

Knihu Zahrada po ní zůstala aneb Konec střední Evropy vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Vážený, milý pane doktore, jaké je to smutné překvapení, že Vás stále ještě souží ta ruka, zatímco já jsem měla za to, že jste už dávno zdráv; bral jste to tehdy tak zlehka a statečně, pravděpodobně Vás to už tehdy silně bolelo. A že jste dokonce musel do sanatoria! A útěchou není ani to, že jste si tam odpočinul a duchovně se zabýval svými knihami – neboť píšete, že ošetřování bylo velice bolestivé a že jste se necítil dobře. Nyní pravděpodobně zůstanete několik dní v klidu doma, doufejme, že za Vámi přijdou nějaké návštěvy. Je dojemné, že jste ze sanat. jel rovnou do úřadu, a mockrát Vám děkuji. Ale bohužel to není to dobrozdání, které jsem potřebovala.

K dispozici máte celou ukázku.

Autorky

Alena Wagnerová je spisovatelka, orální historička a editorka. Narodila se v Brně, kde vyrostla. Od roku 1969 se charakterizuje jako Češka žijící v cizině a žije střídavě v Německu a v České republice. Publikuje od šedesátých let, zejména sociologické studie, eseje a prózu. Píše česky i německy. Je autorkou biografie Sidonie Nádherné, české a evropské osobnosti, jejíž život se odehrával na pozadí první poloviny 20. století, jejího bratra Johannese, pohybujícího se v okruhu Franze Kafky, a české novinářky Mileny Jesenské. Kniha V ohnisku nepokoje obohacuje kafkovskou literaturu o pohled na spisovatelovu rodinu. V textu Co by dělal Čech v Alsasku? sleduje alsaskou stopu Jiřího Weila a v obrázkové knize pro děti Jak Marta zkrotila draka zpracovala provensálskou legendu, jejíž hrdinka přemohla draka písní a laskavostí. K autorčiným sociologickým textům náleží především monografie Žena za socialismu vydaná původně v Německu. Zmínit můžeme také knihu Praha, město žen. Dlouhodobě a systematicky se zabývá česko-německými vztahy. Připomeňme rozhovory s Němci a Čechy ze Sudet – Odsunuté vzpomínky a Neodsunuté vzpomínky nebo publikaci o německých odpůrcích nacismu v Československu A zapomenuti vejdeme do dějin. Vedle novely Dvojitá kaple vydala cyklus povídek Cestou životem a v roce 2022 novelu Překotná srdce a Literární reportáže.

Zdroj informací: Maraton

Sidonie Amalie, svobodná paní Nádherná z Borutína (1885–1950), byla česká šlechtična z rodu Nádherných z Borutína, mecenáška a organizátorka kulturního života, poslední šlechtická majitelka zámku Vrchotovy Janovice. Měla bohaté kulturní vzdělání a mezi její přátele patřily přední osobnosti tehdejšího kulturního a politického života – architekt Adolf Loos, malíř Max Švabinský, chorvatská hudební skladatelka Dora Pejačević, kníže Max Lobkowicz a mnoho dalších. Jejími nejbližšími dlouholetými přáteli byli básník Rainer Maria Rilke a rakouský spisovatel a novinář Karl Kraus, jimž oběma byla múzou. V roce 1949 ilegálně odešla do exilu v Anglii, kde následujícího roku zemřela.

Zdroj informací: Česká televize

————————————————

Od historie se v dnešní druhé knize přesuneme k filozofii. Každý z nás se v životě občas ptá, kam vlastně směřuje nebo co od života očekává. Podobným myšlenkám se neubrání ani mladá Marie, která však na životní otázky hledá odpovědi společně se svojí matkou.

Občas asi všichni tápeme a klademe si otázky: Co vlastně od života chci? Kam směřuju? Podle čeho se mám rozhodovat? Jak poznám, co mě naplňuje? Sedmnáctiletá Marie to cítí stejně a během třídenního putování Irskem se na totéž ptá své matky. Uprostřed zelených luk a temných lesů Marie postupně pochopí, jak funguje náš mozek, co má vliv na naše rozhodování, jak myšlenky utvářejí náš život a proč je dobré někdy utišit brebentící opici v naší hlavě. Vydejte se s Marií a její matkou na pouť a spolu s nimi objevte, jak se stát nejlepší verzí sebe sama. Marie si plní velký sen: společně se svou matkou, neurovědkyní, putuje tři dny po Wicklow Way, dálkové trase v Irsku. Během této cesty se mezi nimi rozvine rozhovor o tom, proč je všechno propojeno s našimi myšlenkami. Matka jí jednoduše a srozumitelně vysvětluje, jak funguje mozek, odkud se berou naše myšlenky a proč mají tak velký vliv na náš život. Na pozadí malebné irské krajiny Marie pochopí, jak je důležité umět se v klidu a správně rozhodovat a naplnit co nejlépe svůj potenciál.

Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života

Inspirativní cesta k našim myšlenkám,pocitům a zapomenutému potenciálu
Autorka: Karolien Notebaertová
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 118×187 mm
ISBN: 978-80-7670-109-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Stát se matkou byl ten nejcennější dar a zároveň nejdůležitější úkol v mém životě. V tu chvíli jsem cítila především lásku a vděčnost k mladé dívce, která mě doprovázela a sdílela se mnou své životní otázky. Když jsem četla Marii pohádku na dobrou noc a potom jí řekla, že už je čas jít spát, vážně se na mě podívala velkýma modrýma očima a poznamenala, že bych jí neměla říkat, co má dělat, ale provázet ji jejím životem. Velmi moudrá věta na tak malou holčičku.

Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorce

Karolien Notebaertová je známá odbornice na leadership a osobní rozvoj, řečnice TEDxTalk a Creator a autorka několika bestsellerů. Má doktorát z neurovědy a svou vášeň pro výzkum mozku promítá do popularizace neurovědy formou přednášek a psaní knih. Založila Science and Leadership Academy, která se zaměřuje na využití vědy v leadershipu. Pořádá také kurzy na Insight Timer – největší bezplatné meditační aplikaci na světě s přibližně 18 miliony uživatelů. Vyučuje na Goethe Business School ve Frankfurtu nad Mohanem, kde za svou práci získala již několik ocenění. Je vášnivou horolezkyní, turistkou a běžkyní a ráda tráví čas v přírodě.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

A nebude chybět ani trocha humoru. Blogerka Danka Štoflová nás ve své knize vezme mezi indiány. V jejím vyprávění nás čeká humor, nadsázka a plno veselých i vážnějších příhod. Chcete-li se při čtení zasmát, toto čtení bude pro vás tím pravým.

Danka Štoflová, autorka úspěšného blogu na portálu iDNES, představuje knižní podobu vtipně a s nadhledem vyprávěných příběhů ze života indiánů kmene Čerokí o velké rodině, muži a dětech, společně žijících na půdě, která indiánům po staletí patří, uprostřed hlubokých lesů v Severní Karolíně, na úpatí pohoří Great Smoky Mountains. Vtipně, svěže a poutavě se šarmem Betty MacDonaldové předává mýty, životní postoje a jednoduché moudrosti okořeněné sžíváním se s naprosto odlišnou, evropskou kulturou v osobě samotné autorky. S pokorou vypráví příběhy indiánů a ve snaze moderního člověka jednoduše zušlechtit se zamýšlí nad svým životem, zažitými stereotypy, nad ctí, hrdostí, láskou, vztahem k rodičům, dětem, starým a nemohoucím, k přírodě, ke zvířatům, ke smrti a k hvězdné obloze. Každý si totiž hluboko uvnitř, přeje být právě tím, co v dětství tolik obdivoval. Indiánem. Její blog okamžitě uchvátil tisíce čtenářů a v roce 2022 získala hned prestižní blogerské ocenění ve dvou kategoriích.

Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí

Autorka: Danka Štoflová

Počet stran: 268
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4146-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

A pak jsou tu pradávné mýty, kterým nevěříte. Ovšem jen do doby, než se k vám za tmavé noci snese z oblohy Aušrá, indiánská dívka, kdysi dávno obětovaná pro blaho rodu, orlímu králi. Úhledně si srovná tmavá, hebká křídla na nahých zádech, přímo u vaší postele, a láskyplně pohladí vaše obří, těhotenské bříško, na které uroní pár vlhkých slz. Můj život se naplnil a moje staré já jako mávnutím proutku zmizelo. Dokonalá jsem nebyla nikdy, ani teď, ani předtím. Vždycky jsem si přála být krásná, vysoká a štíhlá a kupovat si šaty velikosti XS. Jenže jsem malá, mám plná prsa a dokonale oblý, slovanský zadek. A taky hodně žárlím a mnohokrát jsem Tammyho chtěla zabít.

Přečíst si můžete celou ukázku.

O autorce

Danka Štoflová je blogerka, autorka úspěšného blogu na iDNES.cz, kde vtipně a s nadhledem, poutavě vypráví příběhy z indiánského života kmene Čerokí. Její blog okamžitě uchvátil tisíce čtenářů a jejich přízeň ji vynesla mezi nejlepší blogery portálu iDNES. Díky nim získala prestižní ocenění pro blogery – Nováček roku 2021 a 3. místo Blogerka roku 2021. Pochází ze Severních Čech, miluje svou rodinu, les a zvířata, ráda se bojí a směje.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Přátelství je důležitou součástí života. Tím spíš, pokud chodíte na střední školu. Co když ale o svoji spřízněnou duši přijdete, a navíc se ještě ukáže, že jste o svojí kamarádce nevěděli zdaleka všechno…

Středoškolačky Bailey a Vanessa spolu sdílely všechno: smích, tajemství a balení šumivých bonbónů Pop Rocks, kterými odháněly špatné nálady. To všechno se ale změní v tu noc, kdy Vanessa na cestě od své kamarádky se svým autem sjede z útesu. Nehodu nepřežije a zanechává tak Bailey, která si myslela, že Vanessu zná nejlépe na světě, s milionem nezodpovězených otázek. A jediný, kdo by je mohl zodpovědět, je pryč. Aby se s takovou ztrátou zvládla vyrovnat, vytvoří Bailey chatovacího bota, do kterého vloží veškerou komunikaci, kterou s Vanessou za ty roky nastřádala. Zprávy, emaily, dopisy. Čím víc dat do programu vloží, tím více se zdá, že opravdu mluví se svou nejlepší kamarádkou. Ale to jen do chvíle, než začne bot naznačovat, že se ve Vanessině životě dělo mnohem víc, než Bailey tušila – tajemství dokonce tak velká, že možná přispěla k Vanessině smrti.

Zprávu nelze doručit

Autorka: Dante Medema
Přeložila: Eva Brožová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-205-
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zprávu nelze doručit vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ležely jsme na posteli, dokud z nás šampáňo nevyprchalo. Totiž doufám, že vyprchalo. Nemohla bych žít s představou, že nebyla úplně střízlivá, když nasedla do auta. Dívaly jsme se ven obrovským oknem v mém pokoji, které sahá od podlahy ke stropu. Sněhové vločky padaly tak hustě, až to vypadalo, jako by se z nebe sypala stříbrná pozlátka. A bylo to tak nádherné, tak fantasticky úžasné, že se Vanessa nepohnula, ani když jí třikrát zabzučel mobil.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorce

Dante Medema je editorka na volné noze a autorka knih pro mladé čtenáře. Její knihu The Truth Project ocenili knihkupci jako jeden z nejlepších debutů roku. S manželem, čtyřmi dcerami a místností plnou podivných upomínkových předmětů – a pochopitelně knížek – žije na Aljašce ve městě Anchorage. Když nepíše, fušuje do pečení, malování, šití a čtení o osobnostních typech.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Tilly, Kate a Olivie. Když se jedna druhé v životě připletou do cesty, aniž by to plánovaly, může z toho být hodně velká nepříjemnost. A nebo taky ne. Přátelství totiž někdy vzniká tam, kde bychom ho vůbec nečekali.

Kate se těší, že konečně začne cestovat. Nečekaně se však musí postarat o třináctiletou Tilly, dceru svého exmanžela. Tilly zase není nadšená, že skončila v nějakém zapadákově. Obě se snaží smířit s osudem, stejně jako Olivie, stárnoucí celebrita, které připadá, že nad životem ztrácí kontrolu. Když všechny tři svede osud dohromady, vznikne přátelství plné zvratů a nečekaných situací.

Štěstí si tě najde

Autor: Barbara Hannay
Přeložila: Hana Černá

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-952-1
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Štěstí si tě najde vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Než se toho blaženého stavu dočká, čeká ji ještě hromada práce. Momentálně je kůlna v zahradě domku, co si najala, plná prken a latí různých šířek a délek až po strop, navíc se tu vrší všemožné kousky příležitostně pořízené coby případné interiérové doplňky. Pochopitelně nechybí nezbytné stolařské nářadí od pily po hřebíkovačku. Díky užitečné sérii kurzů na You Tube se Kate s nimi naučila poměrně zručně zacházet. Pro své báječné, neopakovatelné životní dobrodružství si vybuduje ten nejpohodlnější, nejútulnější pojízdný příbytek.

 

O autorce

Barbara Hannay je autorkou románů pro ženy, kterých se po celém světě prodalo více než dvanáct milionů. Knihy s jejími příběhy, odehrávajícími se v Austrálii, byly přeloženy do šestadvaceti jazyků. Autorka za svá díla získala řadu ocenění, mimo jiné prestižní cenu RITA udělovanou asociací autorů romantické literatury. Žije se svým manželem, který je rovněž spisovatelem, v Townsville, kde si užívá ohromující tropické scenérie v blízkosti Korálového moře, do nichž často zasazuje děj svých příběhů.

Zdroj informací: Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po které z vybraných knih byste sáhli vy?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZahrada po ní zůstala aneb Konec střední Evropy
Dopisy Václavu Wagnerovi 1942–1949 v souvislostech válečné a poválečné historie kraje

Nádherná, Sidonie - Wagnerová, Alena

Academia, 2023

zobrazit info o knizeTři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života
Inspirativní cesta k našim myšlenkám, pocitům a zapomenutému potenciálu

Notebaertová, Karolien

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeJak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí

Štoflová, Danka

Argo, 2023

zobrazit info o knizeZprávu nelze doručit

Medema, Dante

Jota, 2023

zobrazit info o knizeŠtěstí si tě najde

Hannay, Barbara

Alpress, 2023

Napsat komentář