Role žen v kulturním prostředí našeho hlavního města

288-praha-mesto-zen-jpg
Skutečnost, že Praha není jen o Karlu IV. nebo o svatém Václavu, ukazuje nová publikace Magdaleny Wagnerové, zaměřující se na roli žen v kulturním prostředí Prahy.

Autorkou titulu Praha město žen, který vydalo roku 2017 nakladatelství Plot, je Magdalena Wagnerová, autorka známá především ze světa dětské literatury (na našich stránkách si po kliknutí na název knihy můžete přečíst recenzi na publikaci Perenda a na tomto odkaze autorčinu úvahu o pohádkách). Magdalena Wagnerová se v posledních letech etablovala i v próze pro dospělé čtenáře, je autorkou knih Papíří, Pavouk na šalvěji nebo například Strom s granátovými jablky. Z populárně naučných titulů pak jmenujme publikace Tajemná historie hradů v Čechách a na Moravě, Tajemství zřícenin v Čechách a na Moravě a Příběhy ze staré židovské Prahy (ukázku z knihy vám nabízíme na tomto odkaze).

Dlouho nebyla role žen v historii dostatečně zkoumána, až v době relativně nedávné začala být této problematice věnována ze strany odborníků zvýšená pozornost. Zkoumají se životy významných i „obyčejných“ žen, historii se konečně začíná dostávat pohled ze ženské perspektivy. Jednou z publikací, které objevují ženu jako kulturního činitele, je i kniha Magdaleny Wagnerové.

Titul Praha město žen je rozdělena na čtyři části. Část první je věnována Panně Marii, jejíž kult je patrný nejen na velkém množství mariánských a morových sloupů, ale i ve jménech kostelů a chrámů a v jejich sochařské a malířské výzdobě. Kapitoly ve druhé části spojuje téma mýtů a legend, jejichž ústředními postavami jsou ženy. Samozřejmě nechybí zmínka o kněžně Libuši a statečné Šárce, hlavních hrdinkách starých českých pověstí.

Třetí část je věnována velkým osobnostem, jakými byly Božena Němcová, Karolína Světlá, Magdalena Dobromila Rettigová nebo například Ema Destinnová. Poslední část připomíná nejrůznější ženské přízraky a zjevení, jež se dle legend po Praze zjevují. Dočteme se o zazděných jeptiškách v pražských klášterech, o přízraku v Celetné ulici, o zjevení v Lichtenštejnském paláci nebo o Brigitě z Jeleního příkopu.

Kniha je vhodná spíše pro čtenáře, kteří se o historii běžně nezajímají a kteří se v knize dovědí mnoho nových informací. Publikace totiž obsahuje spíše výběr z toho nejzajímavějšího, texty o jednotlivých ženách obsahují většinou jen základní informace, nikoli podrobný výklad s objevnými fakty. Kniha se tak může stát například dobrým podkladem pro plánování výletů – lze se podle ní vypravit na známá místa naší historie a prohlédnout si tak tvůrčí sílu ženského elementu na vlastní oči.

Kromě toho titul obsahuje velké množství černobílých fotografií přímo od autorky, které pěkně doplňují text a umožňují čtenáři lépe si představit místa a osoby, o kterých je zrovna vyprávěno. Publikaci Praha město žen doporučuji především čtenářům, kteří se chtějí dovědět více z historie našeho hlavního města, popřípadě čtenářům hledajícím dobré tipy na výlety.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha, město žen

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2017

Napsat komentář