Inspirace pro letní cesty

tipy 22. 6.
Máte-li rádi cestování, je pro vás nejspíš letní sezóna tím dlouho očekávaným obdobím, kdy vyrazit na cesty. My jsme pro vás dnes připravili pět horkých knižních novinek, které vás vezmou za památkami a historií, ale také do tropů nebo mezi české kempaře. Tak pojďme na to!

Kdo by neznal legendární císařovnu Sisi. Ta byla vskutku vášnivou cestovatelkou. Což takhle užít si společně s ní její rozmanité cesty po světě?

Vydejte se s císařovnou Sisi za sluncem. Plavte se na luxusních jachtách podél pobřeží Portugalska, Španělska i Alžbětina milovaného Řecka. Zavítejte na Gibraltar, Kypr a Maltu. Objevte krásy Itálie, Vatikánu a Francie. Navštivte lázně i horské sídlo v dnešním Rumunsku či prastará města v nynějším Chorvatsku. Nechte se zlákat výpravou za vůněmi Orientu: Sisi se totiž podívala i do dnešního Turecka a Libanonu. Nadchly ji pyramidy v Egyptě a zastavila se též v Maroku a Tunisku; v Alžírsku dokonce dvakrát strávila zimu. Dagmar Beňaková oživuje Sisin příběh a zve Vás na místa známá i neznámá, všechna však spjatá s touto vášnivou cestovatelkou a svobodomyslnou rebelkou. Publikace obsahuje další nezveřejněné detaily o legendární císařovně a bohatou obrazovou dokumentaci kombinující dobové i současné fotografie.

Za sluncem po stopách císařovny Sisi

Autorka: Dagmar Beňaková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3955-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Za sluncem po stopách císařovny Sisi vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Publikace je volným pokračováním Toulek po stopách císařovny Sisi, v nichž jsme si představili její pobyty v rodném Bavorsku, honosná sídla i horské chaty v Rakousku, Alžbětiny cesty do Českých zemí, a to jak reprezentační, tak soukromé, a její oblíbená místa v Uhersku, jež se navzdory tragédii, která ji právě tady postihla (zemřela jí tu dcera), stalo Sisiným „novým domovem“. Pozornost byla věnována i jejímu pobytu ve věhlasných slovenských lázních. K probádání lákají také císařovniny návštěvy západní Evropy: přede‑ vším její lovecké pobyty na britských ostrovech a v Irsku a rovněž její lázeňské pobyty v Německu i Nizozemsku a také její návštěvy Švýcarska, kde nakonec nalezla smrt rukou anarchisty.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

JUDr. PhDr. Dagmar Beňaková, Ph.D., LL.M., vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a rovněž Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor německá a rakouská studia). Absolvovala řadu zahraničních pobytů, během nichž se věnovala právu, historii i cizím jazykům. Nyní pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. V minulosti externě vyučovala na Právnické fakultě a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Pod svým rodným příjmením (Černá) publikovala jednu monografii, celou řadu článků v odborných časopisech a příspěvků ve sbornících a kolektivních monografiích. Jeden z příspěvků vyšel také pod jejím současným příjmením. Ve volném čase se věnuje hlavně své rodině, četbě a cestování. Již od dětství putuje po stopách císařovny Alžběty Rakouské, zvané Sisi. Stejně intenzivně sbírá a studuje veškerou dostupnou literaturu o císařovně, a to nejen v češtině, ale především v němčině, dále v angličtině, francouzštině, maďarštině, italštině a španělštině. Od svých vysokoškolských studií také k tomuto tématu vyhledává v archivech a knihovnách primární prameny. V roce 2022 vyšla již předchozí kniha Toulky po stopách císařovny Sisi.

Zdroj informací: Grada

————————————————

A teď hurá do Amazonie. Tady je to trochu jiné cestování, než jaké známe z Česka, a rozhodně zláká nejenom ty, kteří mají zálibu v exotických místech, ale i všechny ostatní milovníky cest mimo Českou republiku.

Zoologický výzkum v amazonských lesích je dobrodružství. Je třeba překonávat přírodní překážky, získat důvěru místních obyvatel, lovit zvířata. Amazonie ohromuje krásou a druhovým bohatstvím své přírody. Na mnoha místech zůstává dosud špatně přístupná. Právě proto lze v Amazonii stále nacházet vědě neznámé druhy rostlin a zvířat. Ještě je možné bádat v místech, kam přírodovědci nepronikli, ještě je co objevovat. Kniha Za neznámými tvory amazonských lesů vypráví o zkušenostech a přírodovědeckých poznatcích získaných autorem během čtyřiadvaceti výzkumných cest do deštných lesů nížinné Amazonie, mlžných lesů And či suchých plání Altiplana. Volně navazuje na autorovu předcházející knihu Procházka amazonským pralesem.

Za neznámými tvory amazonských lesů

Autor: Jiří Moravec

Počet stran: 548
Vazba: vázaná
Formát: 210×265 mm
ISBN: 978-80-200-3397-0
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu Za neznámými tvory amazonských lesů vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Plovoucí stromy nechávaly osazenstvo naší bárky v klidu. Párkrát nás ale míjela větší loď a náš kormidelník snad právě kvůli blízkým kmenům nestačil včas otočit příď proti bočním vlnám. Lodice se tak párkrát povážlivě zhoupla a někteří z pasažérů začali propadat panice. Úzkostlivě se drželi okraje lodi a křičeli cosi nepěkného na lodivoda. Illich mi vysvětlil, že se tu takto pár lodí skutečně převrátilo a lidé se upřímně strachují o život. Vzhledem k množství nákladu jsme byli i my ponořeni tak, že bylo snadné sáhnout přes okraj člunu do vody. Na klidnější hladině se ale nikdo nebál a řeka tu naopak sloužila k vítanému osvěžení.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorovi

RNDr. Jiří Moravec, CSc., (*1958) je zoolog Národního muzea v Praze. Studuje obojživelníky a plazy Amazonie, Evropy a Blízkého východu. Je autorem nebo spoluautorem popisů čtyřiceti nových druhů a rodů žab a ještěrů. Fotografuje a příležitostně se věnuje zoologické ilustraci. Čtenáři mohou znát u jeho knihy Plazi ČR nebo Obojživelníci a plazi České republiky.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Šumava! Krásná, romantická, ale také divoká a nespoutaná. Vydejte se společně s námi objevit místa, o kterých jste možná dodnes netušili, že je v tomto koutě Česka můžete najít.

Šumava byla pro fotografy časů monarchie neobyčejně přitažlivým místem. Naplňovala romantické představy o divokém a pustém pralese s jeho staletými stromy, stržemi, slatěmi a malebnými jezery. Při bližším pohledu však vycházelo najevo, že je plná života a lidského hemžení. Ve velkém se tu těžilo dřevo, hledaly drahé kovy, rozvíjel se sklářský průmysl. Rozvíjely se osady a vesnice, vyrůstaly tu malebné zámečky a kostelíky. Právě o tomto už neexistujícím světě staré Šumavy vypráví nová kniha Pavla Scheuflera. Publikace přináší na 140 převážně dosud nepublikovaných fotografií z jeho rodinné sbírky a také poutavé texty, jak tyto fotografie číst. Volně navazuje na oblíbené knihy Praha za císaře pána, Lázně za císaře pána, Krkonoše za císaře pána a Pivo za císaře pána.

Šumava za císaře pána

Autor: Pavel Scheufler

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 210×250 mm
ISBN: 978-80-276-0664-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Šumava za císaře pána vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

sumava ukazky

Prohlédnout si můžete další ukázky.

O autorovi

Pavel Scheufler je český publicista, historik fotografie a fotograf. Specializuje se na dějiny fotografie do roku 1918 a kurzy fotografování. Jeho sbírka historické fotografie byla založena jeho dědečkem ve 20. letech 20. století. Více o něm a jeho práci si můžete přečíst přímo na jeho webu. Setkat jste se mohli již s jeho předchozími knihami Pivo za císaře pána, Krkonoše za císaře pána nebo Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Plánujete vyrazit letos v létě do kempu? Nebo rovnou pod širák? S touto knížkou českého autora Vojty a jeho kámošů to bude hračka a navíc i sranda. Neztratí se s ní ani začátečníci a protřelí kempaři jistě objeví alespoň pár nových tipů pro své cesty.

Tak schválně! All inclusive dovolená v neskutečně buržoazním hotelu *****, nebo plátěný stan, spacák a rozvrzaný šlapadlo? Pokud volíš za bé, jsi blázen. A to se nám líbí! Rozhodli jsme se vyrazit do kempů po celé naší vlasti a náležitě je ohodnotit. Co na tom, že jsme byli kempováním zcela nepolíbení, a jen postavení stanu nám obvykle zabralo půl dne. V knížce se sice nedozvíte, jak si udělat z kovového ramínka vopejkátko na buřty nebo z plechovky od konzervy vysavač, ale i tak by měla být naše vědecká publikace povinnou četbou každého milovníka poctivého kempinku. Čeká vás nejen spousta zábavy, ale také množství kvalitních rad, tipů a triků, jak si užít nebo přežít české kempy. Je to jediná opravdová bible pro vyznavače plátěných domečků! K našemu velkému překvapení se do projektu zapojila také Televize Seznam, která každý týden dokumentovala naši snahu o přežití „v džungli tuzemských rekreačních zařízení“.
Tak rozbal karimatku, zapni moskytiéru a přečti si těžko uvěřitelné příhody ze světa, kde je žeton do sprch cennější než život!

Kempiči

(Ne)postradatelný rádce pro milovníky kempinku
Autor: Vojtěch Říha

Počet stran: 200
Vazba: flexi
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3521-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Kempiči vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Nevěřícně jsem koukal do telefonu. Co? Posadil jsem se ke krbu a ještě jednou si pomalu přečetl celou zprávu. Kilo?! Vypadám jako banka? Už teď mi visí litra! Po pár minutách věnovaných uklidňující meditaci jsem se konečně připojil na wifi a snažil se zjistit, proč vlastně nemůžu v pondělí do práce. V tu chvíli se ale přiřítil Štefi, z jehož očí se dalo číst lépe než z Googlu. „Tvrdej lockdown, kámo. Jsme tu uvězněni. Všichni tu umřeme!“ špitl můj věrný kamarád a rozplakal se. A skutečně. Celý internet byl plný nově vyhlášených opatření, která nařizovala omezit jakýkoliv pohyb osob, pokud to není nezbytně nutné. Ups. Najednou bylo víc než jasné, že se ta příjemná roubenka, ve které se právě nacházíme, stane na pár týdnů naším domovem. Tato rekreační chaloupka stála zcela mimo civilizaci a široko daleko nebylo možné kohokoliv potkat. Přesto jsme celou izolaci brali velmi vážně. Možná až moc.

K dispozici je kompletní ukázka.

Autoři a protagonisté příběhu

Vojtěch Říha je zakladatel celého projektu. Kempink má rád a kempink má rád jeho. Už od dětství pravidelně stanoval na dvorku svého rodného domu, což mu umožňovalo usínat mezi drobnou zahradní vegetací a nemuset být obklopen cihlovými stěnami. A to ho těšilo! Navíc se tímto trikem vymanil z dohledu své sestry a mohl si tak v bezpečí listovat časopisem Penthouse z roku 1996 s Bárou Štěpánovou na titulní straně. Vojtěch jako jediný vystudoval JAMU, a tak se logicky zvolil režisérem všech publikovaných epizod. Díky tomuto spojení se ustálila fráze „Vojtovo režisérské hnidopišné perfekcionistické alter ego“, což byl Štefiho hanlivý výraz, kterým pojmenovával častý způsob Vojtova chování a režie jako takové. Vojta je bezdětný. Nemá rád Spartu, České dráhy a houby v polívce.

Štefi je muzikant, cestovatel a pracovník měsíce října v restauraci McDonald’s. Štefi byl u samotného početí celého projektu a Kempiči tak budou navždy nosit jeho DNA. Štefiho kempovací kariéra začala už v útlém dětství, kdy se mu povedlo sjet většinu nesjízdných řek České republiky. Díky těmto zkušenostem byl v celém týmu jedním z nejlepších stanstavičů, což často a rád připomínal. Ze svých vodáckých dobrodružství si přinesl nejen lásku k přírodě a laminátovým vydrám, ale také k rumu tuzemského typu. Jen chvilku po natočení první série tak řekl Štefiho žlučník hlasité „NE“ a opustil jeho podbřiší. Štefi nemá rád zimu, smažené jídlo a Vojtu jako režiséra.

Sedlis je KKK. Klavírista, Kulturista, Kameraman. Děd kempičí rodiny. Sedlis naskočil do kempičího vozu na začátku zimní série a zapomněl se připoutat. A přitom je hlavním řidičem našeho služebáku. Sedlis miluje velká města a luxusní hotely. Dodnes si myslíme, že si tenkrát zapomněl přečíst svoji pracovní smlouvu. Pozdě. Už podepsal. Jeho kariéra je spojená především s Klicperovým divadlem, kde pracoval jako uvaděčka a následně prodával chlebíčky. Sedlis dokáže přistát s dronem na rozbouřeném Lipně nebo zapomenout zapnout mikrofon během nahrávaní zvuku. Sedlis nemá rád přírodu, když mu dojde prosecco, a Vojtu jako režiséra.

Will je benjamínek projektu. Will je z Havířova, a my ho tedy bereme takového, jaký je. Nemůže za to. Dokud nás Will nepotkal, byl naprostým panicem. Tedy pouze co se stanování týče. Jinak ne. Své první zkušenosti nabral až v Sedmihorkách, během natáčení druhé letní řady. Will vystudoval DAMU, což je ta škola, kam jdeš, když se nedostaneš na JAMU. Společně s Vojtou tak disponují hereckým výučákem a od té doby je moderátorské duo plně profesionalizováno. Will hraje na saxofon a chtěl by být jako Felix Slováček. Svou Dádu zatím stále hledá. Pokud se vám Will líbí, ozvěte se mu. Bude rád. To, co naopak nemá rád, je pokrytectví, zášť a lidská lakota. Vojta jako režisér mu nevadí. Díky, Wille.

Zdroj informací: Kempiči

 

————————————————

Po bláznivém dobrodružství kempinku zabrnkáme na vážnou notu. Poznejte gotický svět historie, architektury a umění v kráse katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha!

Průvodce svatovítskou katedrálou seznamuje návštěvníky s dějinami, uměleckými poklady a krásnou architekturou tohoto klenotu Prahy i naší země. Publikace sleduje nejprve historický a stavební vývoj katedrály: od rotundy sv. Václava a Spytihněvovy baziliky přes stavbu gotické katedrály za Matyáše z Arrasu, Petra Parléře a jejich nástupců, její úpravy v době renesanční a barokní až po obnovu a dostavbu v 19. a 20. století. Publikace je nepostradatelnou pomocí pro každého, kdo se vydá do pražské katedrály, ať už jako poutník, milovník krásných staveb nebo turista.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Historie, architektura, umělecké podklady
Autoři: Jan Royt, Jiří Kuthan

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7566-192-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorech

Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc., Dr.h.c. (*1945) patří k předním osobnostem české medievistiky a mezinárodně ceněným znalcům české i evropské středověké architektury. Je nejen dlouholetým profesorem na Ústavu pro dějiny umění FF UK, ale také zakladatelem sesterského univerzitního pracoviště, Ústavu dějin křesťanského umění na KTF UK, jehož byl také prvním ředitelem. V r. 2002 byl jmenován profesorem pro dějiny umění na Univerzitě Karlově a v letech 2003–2018 vedl Ústav dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Je rytířem papežského řádu svatého Řehoře Velikého a komturem orleánské obedience Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského. V letech 2006–2007 krátce působil jako proděkan pro vědu na FF UK. Čtenáři mohou znát jeho knihy Aristokratická sídla v českých zemích 1780-1914Benediktinské kláštery střední Evropy a jejich architektura nebo Královské dílo za Jiřího z Poděbrad a dynastie Jagellonců.

Prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., DSc. (*1955) je český historik umění, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost Univerzity Karlovy. Hlavní oblastí jeho zájmu je křesťanská ikonografie a středověké malířství. Člen Vědecké rady Národní galerie v Praze. Jeho původním zaměřením bylo zemědělství, které studoval na Vysoké škole zemědělské v Praze. V nakladatelství Odeon pracoval jako redaktor literatury o výtvarném umění. Po revoluci v roce 1989 nastoupil na Ústavu pro dějiny umění FF UK, kde byl v roce 2006 jmenován ředitelem. Roku 1997 se habilitoval na FF UK prací Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století a v roce 2004 byl jmenován profesorem. Dne 12. října 2016 mu byl udělen titul doktor věd (DSc.). Kromě FF UK působí dále na KTF UK Praha , FF UJEP v Ústí nad Labem a na AVU etc. Je členem mnoha vědeckých rad a institucí (např. vědecká rada Ústavu pro dějiny umění AV ČR, NG v Praze, HTF UK a FF UK atd.).

Zdroj informací o autorech: Karmelitánské nakladatelství


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

A se kterou knihou byste nejraději cestovali vy?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa sluncem po stopách císařovny Sisi

Beňaková, Dagmar

Grada, 2023

zobrazit info o knizeZa neznámými tvory amazonských lesů

Moravec , Jiří

Academia, 2023

zobrazit info o knizeŠumava za císaře pána

Scheufler, Pavel

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeKempiči
(Ne)postradatelný rádce pro milovníky kempinku

Říha, Vojtěch

Grada, 2023

zobrazit info o knizeKatedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha
historie – architektura – umělecké poklady

Royt, Jan - Kuthan, Jiří

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář