Pivní radovánky

pivo_za_cisare_pana
Patříte k milovníkům piva? A chcete se dozvědět zajímavosti z historie tohoto kvašeného alkoholického nápoje hořké chuti? Pak si nenechte ujít novou knihu fotografa Pavla Scheuflera Pivo za císaře pána. Text je doplněn autentickými fotografiemi.

Říká se, že pivo je český národní nápoj. A žádné jiné řemeslo nesouviselo v minulosti tak významně s hospodářským a politickým vývojem českých zemí jako pivovarství. Ale jak se pivo dříve vařilo? Jaké dnes již zaniklé profese se s ním pojily? Kde se scházeli proslulé pivní společnosti? Kniha fotografa a majitele rodinné sbírky starých fotografií Pavla Scheuflera představuje pivní kulturu z pohledu fotografů časů monarchie, počínaje od sklizně chmele, přes proces výroby a zrání, až po pivní radovánky. Jednotlivé fotografie doprovází autor poutavými příběhy, které starým snímkům vdechují život.

Pivo za císaře pána

Autor: Pavel Scheufler

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 210×245 mm
ISBN: 978-80-276-0407-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pivo za císaře pána vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Snímek nazvaný Odvádění chmele je v autentickém prostředí chmelnice naaranžován tak, aby zobrazoval všechny podstatné okolnosti chmelové sklizně založené v oněch časech na čisté ruční práci. S naplněným košem chodili česáči k míře, kde již čekali „na měření a přijímání chmele“ majitelé chmelnic. Jednotkou míry bylo čtvrt hektolitru. Za ten každý česáč obdržel kovovou známku, která měla podobu okrouhlého plíšku obvykle s vyraženým jménem nebo znakem majitele chmelnice. Na snímku ji právě dcera vlastníka chmelnice vyjímá z tobolky a předává dívce, jejíž načesaná sklizeň se zrovna měří. Celá nůše, z níž se sypal chmel, měla obvykle objem půl hektolitru. Odměřený chmel se sypal do žoků, které se po naplnění odvážely k sušení. (str. 17)

pivo_za_cisare_pana_ukazka

Prohlédněte si další ukázky.

O autorovi

Pavel Scheufler se narodil v Praze. Velký vliv na něj měl jeho kmotr – dědeček, který fotografoval a sbíral historické fotografie už ve svém mládí. S dědečkem v sedmi letech exponoval svou první fotku. Ještě než uměl psát, diktoval mamince pohádky. Ve 2. třídě začal psát román, ve 3. vycházel na školní nástěnce na pokračování. V 7. třídě vedl na škole zeměpisný kroužek… Původně chtěl být geologem, aby cestoval po světě, což se mu povedlo až po roce 1990. Je spoluautorem knihy Česká fotografie v datech 1839–2019 a autorem knih Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918 a Krkonoše za císaře pána.

Zdroj informací: osobní stránky autora


Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí. Za poslední roky si nakladatelství výrazně upevnilo pozici na českém knižním trhu, o jeho knihy je i velký mediální zájem a patří mezi nejvyhledávanější nakladatelství ze strany tuzemských i zahraničních obchodníků, běžných zákazníků i autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePivo za císaře pána

Scheufler, Pavel

Slovart, 2022

Napsat komentář