Dobrodružné čekání na Ježíška

vanoce-snih-lampa
Děti už se jistě nemohou dočkat, až si za pár dní konečně rozbalí dárky od Ježíška. Zpříjemněte jim čekání třeba dobrodružnou knihou. Představíme vám jich hned několik. Vybírejte z příběhů s dubánky, s drakem Dannym, další o chlapci mezi mamuty nebo tu o nejhorších rodičích na světě!

Setkali jste už někdy s dubánky? Pokud ne, nenechte si ujít knihu Kláry Smolíkové nazvanou Dubánek ve světě lidí. Jaké dobrodružství prožije neposedný Borek?

Třeba jste i vy zahlédli dubánka mezi spadanými žaludy pod dubem nebo v lese objevili malinký domeček z kůry, klacíků a mechu. Možná vám některý z dubových lidiček dokonce zamával na pozdrav. Pokud vrtíte hlavou a dubánky jste ještě nikdy neviděli, mějte oči na stopkách. Příště si jich už určitě všimnete.

Když les v zimě utichne a zapadá sněhem, přesunou se dubánci do starého dubu. Jen zvědavý neposeda Borek vybíhá do mrazu, aby mu nic neuteklo. Chtěl by vědět, proč se lidé s prkýnky na sněhové závěji neproboří a proč jim před Vánoci zahrady a střechy do tmy tak krásně sítí. Jenže zvědavost se mu stane osudnou a Borka před očima kamarádky Lidky z lesa unesou. Nečekaně se ocitne v domě lidí, a to ještě netuší, že s nimi bydlí kocour Elvis!

Dubánek ve světě lidí

Autorka: Klára Smolíková
Ilustrátor: Petr Václavek

Počet stran: 84
Vazba: vázaná
Formát: 180×190 mm
ISBN: 978-80-7684-119-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dubánek ve světě lidí vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

 dubanek_ve_svete_lidi

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Klára Smolíková je mimo jiné autorkou publikací Pozor, v knihovně je kocour! (2019), Spolkla mě knihovna (2017), H.U.S. (2015), Husův dům (2015), Jak se staví město (2014), Řemesla (2013) a Husité (2012), které popularizují českou historii kombinací příběhu, komiksových stránek či sekvencí a doplňujících infoboxů s dalšími rozvíjejícími informacemi.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorovi

Petr Václavek je grafik a kreativec. Živí se hlavně kreslením vektorových ilustrací pro zahraniční microstock fotobanky, občas dělá nějakou grafiku na zakázku, ale je hodně vybíravý, protože mu spoustu času zaberou vlastní projekty – hlavně Dubánci. Má rád knížky – je náruživý čtenář, každý rok přečte více než 50 knih – většinu v elektronické podobě. Aby toho nebylo málo, jednu knihu i napsal a další spoluvytvářel – ještě při studiu začal psát do Softwarových Novin a webového magazínu Interval.cz. Pravidelně mu zde vycházel sloupek tipů pro JavaScript, které nakonec vydal a tak vznikla kniha Javascript Hotová řešení. V současné době je spoluatorem spíše dětských knih o dubáncích. Na jejich psaní si netroufá a tak se spojil se svým kamarádem Slávkem Rydvalem a jeho manželkou Leonou Šťastnou, kteří napsali text knihy Dubánci – příběhy jednoho roku a dvou veršovaných leporel Dubánčí den a Dubánčí rok a on k jejich textům nafotil dubánky a další ještě dokreslil.

Zdroj informací: petr.vaclavek.com

————————————————

Ursula Vernonová napsala dobrodružný příběh pro malé školáky Dračí dech. Vypráví o drakovi, který zatím sice neumí chrlit oheň, ale zato se ničeho nebojí! Vydejte se společně s ním na výpravu plnou nebezpečí…

Danny Dračídech se možná ještě nenaučil chrlit oheň, ale i tak má pro strach uděláno. Do dobrodružství se vrhá po hlavě, takže se vždy zaplete do nějakého průšvihu. Kuráž mu ale přijde vhod ve chvíli, kdy mu ve škole za jeho prachbídné znalosti o oceánu hrozí pětka.
Dannyho už může zachránit snad jen pomoc jeho bratránka, mořského draka Artura, který Dannyho a jeho ustrašeného leguáního kamaráda Vendelína vezme na báječnou, i když maličko nebezpečnou výpravu do hlubin Sargasového moře!

Dračí dech

Život na draka
Autorka a ilustrátorka: Ursula Vernonová
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 145×185 mm
ISBN: 978-80-271-3448-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Dračí dech vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

draci_dech_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce a ilustrátorce

Ursula Vernonová je americká spisovatelka, výtvarnice a ilustrátorka. Vystupuje také pod pseudonymem T. Kingfisher – napsala knihu Monin kouzelný průvodce obranným pečením.

————————————————

Pavel Radosta vás v knize Ztracen v zemi mamutů zavede mezi mamuty do doby ledové. Jakému nebezpečí bude čelit hlavní hrdina, dospívající chlapec Niam?

Dospívající chlapec Niam žije v jednom z největších sídlišť lovců mamutů v období posledního vrcholu doby ledové. Spolu s ostatními i sám loví, učí se přírodním dovednostem, zažívá „bushcraft“ v té nejtěžší a nejryzejší podobě v dějinách lidstva. Při útěku kmene před cizinci se ztratí a sám bloudí krajem. S příchodem zimy jej najde jeho o něco starší sestra. Oba sourozence ovšem zajmou v neznámém kraji pravěcí lovci. Příběh dětí dál pokračuje a jedna dramatická situace střídá druhou. Reálie jsou podloženy zjištěními současné antropologie a doprovodných věd (paleobotaniky, zoologie, klimatologie apod.). Kniha s působivými ilustracemi Kateřiny Coufalové současným jazykem a s ohledem na nové poznatky interpretuje období, které zpracoval klasik tohoto žánru, Eduard Štorch. V dynamické stavbě příběhu je vedle autenticky vyznívajících popisů a dramatických situací místo i pro humorné odlehčení děje. Kniha autora Pavla Radosty, který napsal dvě desítky odborných a několik set popularizačních článků převážně s tématy historie, přírody, antropologie, umění, vrací do české literatury pro mládež žánr dobrodružného příběhu v reálném přírodním prostředí.

Ztracen v zemi mamutů

Autor: Pavel Radosta
Ilustrátorka: Kateřina Coufalová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-276-0414-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ztracen v zemi mamutů vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

 ztracen_v_zemi_mamutu

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi

Pavel Radosta  absolvoval lesnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, nedokončil Institut výtvarné fotografie. V minulosti redaktor, noční hlídač – psovod, vědecký pracovník, vedoucí výzkumné stanice, vládní konzultant, stážista francouzského ministerstva školství, vědy a výzkumu, PR poradce a marketingový ředitel, vedoucí kartografického nakladatelství, kurátor výstav National Geographic, fotograf, redaktor a editor. Vydal několik fotografických knih a beletrii pro dospělé i pro mládež.

Zdroj informací: pavelradosta.com

O ilustrátorce

Kateřina Coufalová vystudovala ilustraci a animaci. Pracovala i na animacích do stálých expozic pro Národní muzeum.

————————————————

A na závěr tu máme oblíbeného britského spisovatele Davida Walliamse. Myslíte si, že vaši rodiče jsou ti nejhorší na světě? Pak si přečtěte autorovu knihu Nejhorší rodiče na světě. Nejspíš zjistíte, že na tom vlastně vůbec nejste špatně!

Jasně, někteří (a přiznejme si, že vlastně skoro všichni) rodiče jsou trapní! Jenže to není nic proti rodičovské sebrance v téhle sbírce deseti příběhů sepsané Davidem Walliamsem. Jsou to prostě nejhorší tátové a mámy na celém širém světě, ba možná v celém vesmíru!
Zacpěte si nos, protože tátovi Petru Puchovi smrdí nohy na sto honů. Kliďte se z cesty ďábelsky rychlé Uršule Uspěchané. A co teprve když váš táta krade dětem hračky? Nebo když je vaše máma posedlá úklidem a ohání se záchodovou štětkou nebo mopem jako divá? Nemluvě o tom, jak příšerně je vymóděná! A úplně nejhorší trapárna je, když vaše máma učí na škole, kam chodíte.
Ilustracemi opět doprovodil skvělý Tony Ross.

Knihy Davida Walliamse se už staly celosvětovým fenoménem, byly přeloženy do 53 jazyků, jen ve Velké Británii se prodalo přes deset milionů výtisků!

Nejhorší rodiče na světě

Autor: David Walliams
Ilustrátor: Tony Ross
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-3880-1
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Nejhorší rodiče na světě vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

nejhorsi_rodice_na_svete_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

David Walliams je britský herec a scenárista, spolutvůrce populární komediální série Little Britain (Malá Velká Británie), za kterou se svým kolegou Mattem Lucasem obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. V roce 2008 napsal svou první knihu pro děti. Literární kritici jej dnes označují za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. V současnosti patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším autorům dětské literatury, jeho knihy byly přeloženy do 55 jazyků a po celém světě se jich prodalo 45 milionů výtisků. Napsal např. NěfoLedová obluda, Táta za všechny prachyDědečkův velký útěkKrysburger a mnoho dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O ilustrátorovi

Tony Ross je jedním z nejznámějších britských ilustrátorů. Má na kontě spoustu obrázkových knížek a svými perokresbami obohatil mnoho beletristických titulů. Nejvíce se proslavil díky spolupráci s Franceskou Simonovou, Davidem Walliamsem a vlastní populární sérii The Little Princess. Žije v Macclesfieldu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejhorší rodiče na světě

Walliams, David

Argo, 2022

zobrazit info o knizeDubánek ve světě lidí

Smolíková, Klára

Triton, 2022

zobrazit info o knizeDračí dech
Život na draka

Vernonová, Ursula

bambook, 2022

zobrazit info o knizeZtracen v zemi mamutů

Radosta, Pavel

Slovart, 2022

Napsat komentář