To chci!

Walliams_Nefo
Výchova dětí patří mezi témata diskutovaná poměrně často, nezřídka i velice bouřlivě. Příznivci striktního přístupu se střetávají s vyznavači zcela nekontrolované formy výchovy a obě strany dokážou hájit svůj postoj velmi vášnivě.

Nakladatelství Argo nadělilo v únoru 2021 svým čtenářům další z knih Davida Walliamse, tentokrát s tajemným názvem Něfo (Fing, 2019). Překlad pochází z dílny Veroniky Volhejnové. Těšit se lze i z ilustrací Tonyho Rosse.

David Walliams bývá nejčastěji zmiňován v souvislosti s titulem Babička drsňačka (Gansta Granny, 2011, česky prvně 2012). My jsme se na stránkách Klubu knihomolů naposledy podrobně věnovali Ledové obludě (The Ice Monster, 2018, česky 2020), která vyšla zhruba rok před Něfem.

Budeme-li hledat jedno spojovací označení pro všechny knihy tohoto současného britského autora, pak slovo „bláznivé“ bude asi pravdě nejblíže. Hned za ním by pravděpodobně stály výrazy jako „fantastické“ (ve smyslu neuvěřitelné), „humorné“, ale často i „nechutné“. Zvláště ona poslední zmíněná charakteristika může v dospělých vzbuzovat odtažitý úžas, zatímco u prioritně adresovaného publika, tedy u dětí, vyvolá zcela jistě nadšení. Kdo to nezažil, možná neuvěří, ale u dětí jakákoli zmínka o různých druzích exkrementů a jiných tělesných odpadech spouští bouřlivé záchvaty smíchu. Zdá se, že David Walliams patří ke zkušeným pozorovatelům dětských preferencí.

Příběh popisovaný v Něfu buduje atmosféru na kontrastu až úzkostlivě a přehnaně slušných rodičů a jejich nezvladatelné dcery Myrty. Někdo by možná použil výraz „rozmazlené“, což zároveň přináší ono důležité poselství pro dospělou část čtenářské obce: Pozor na bezvýhradné splnění každého přání vašeho potomka. Zpravidla se vám to vymstí. Myrtina tatínka rozmary jeho dcery dovedly až do „nejhlubší, nejtemnější a nejdžunglovatější džungle“, mezi spoustu zcela atypických monster, z nichž třeba pšoch (hroch bez nohou, jenž ke svému pohybu využívá reaktivního pohonu – asi tušíte jakého) představuje to nejméně nebezpečné. Mimochodem, rizika nekontrolované výchovy jsou námětem celé série Walliamsových knih Nejhorší děti na světě (The World’s Worst Children, 2016, česky 2017), Nejhorší děti na světě 2 (2017, česky 2018) a jejich trojky z roku 2018 (česky 2019).

Typický rys všech titulů Davida Walliamse tvoří ilustrace z pera Tonyho Rosse. Ani u Něfa  tomu není jinak. Obrázky neslouží jen pobavení, ale na mnoha místech se stávají nedílnou součástí textu. A než bych se teď dlouze rozepisoval a pokoušel se vám zprostředkovat tento zážitek komplikovaně formulovanými větami, pozvu vás na další videolistování, v němž na grafickou podobu Něfa podíváme „na vlastní oči“.

Dalším obvyklým prvkem přítomným ve většině autorových publikací je „něco zdarma“. Zatímco třeba u Táty za všechny peníze (Bad Dad, 2017, česky 2018) to byl Mini Cooper, tentokrát čtenáři dostávají sušenku s krémem. To pro případ, že by někde narazili na Něfa (jak praví instrukce). Třetí významný bod, jenž David Walliams ve svých knihách důsledně zmiňuje, představuje postava indického obchodníka Rádže. Nechybí ani v Něfovi, ale tentokrát se jeho výskyt omezuje jen na krátkou zmínku v textu (explicitně upozorňující na to, že jinak by byl Rádž nespokojený) a na reklamu na londýnském doubledeckeru.

Něfo už stihlo vyjít i jako audiokniha, kterou namluvil, jak jinak, Jiří Lábus. Jakkoli nadšeným propagátorem zvukových knih jsem, a přestože tato kombinace autora a interpreta si své místo na žebříčku slávy již dávno vydobyla, tentokrát bych jednoznačně upřednostnil papírové provedení. Jak jsem již jednou řekl: bez ilustrací by příběh nebyl úplný.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěfo

Walliams, David - Ross, Tony

Argo, 2021

Napsat komentář