Výš, výš a dál!

velky_dedeckuv_utek_nahled
Jackův dědeček býval pilotem Královského letectva (RAF), jenže od té doby již uplynulo hodně vody v potoce. Bohužel dědu potkalo to, co se starým lidem stává: zradila jej paměť. A proto pro něj válka stále ještě neskončila!

Děj dětské knihy oblíbeného autora Davida Walliamse se odehrává v roce 1983. Tedy v době, kdy byla druhá světová válka již dávnou minulostí, ale ještě neexistovaly mobily a počítačová síť byla v plenkách. Děti tedy nemohly trávit čas u nejrůznějších monitorů a nejbáječnější bylo hrát si se svým dědečkem. Tedy alespoň pro Jacka Buntinga!

Jeho děda býval statečným pilotem stíhačky Supermarine Spitfire, bohužel jeho mysl se nyní ve smyčce vrátila do roku 1940. Dědeček utíká z domova a svým blízkým působí velké starosti. Jednou jej najdou pilotujícího věž kostela, jindy spícího ve stíhačce – exponátu muzea. Naštěstí se jim nabídne „hodný“ reverend Swine a zařídí pro plukovníka ve výslužbě místo v domově pro staříky s názvem „Sídlo soumraku“, v němž velí přísná paní Prassnitzová.

Ovšem pobyt zde není žádnou výhrou, a proto děda chystá spolu s Jackem velký útěk ze zajetí!

David Walliams (*1971) opět skvěle obstál v tom, co již hezkou řádkou knih (Pan Smraďoch, Babička drsňačka, Kluk v sukních, Krysburger) dokázal, že umí. Sepsal další zábavně-pohádkovou knihu, která v sobě skrývá mnoho zajímavých informací a poučení.

Tentokrát se zaměřil na problémy péče o stárnoucí populaci trpící různou formou stařecké demence. Na příkladu Jackova dědečka prakticky znázorňuje, že pro rodinu je péče o takového člověka leckdy nadlidským úkolem, ale ani umístění do domova pro seniory nemusí být tou správnou volbou. Ústav, v němž pacienty dopují tlumícími léky, může být jen jinou formou vězení…

Současně však David Walliams vypráví dětem poutavou formou příběh Bitvy o Britanii, která na stránkách bláznivého Dědečkova velkého útěku doslova ožívá před očima.

dedeckuvvelkyutek_ukazka

Svoji zásluhu na tom má i věrný autorův spolupracovník, ilustrátor Tony Ross. Ten svými kresbami věrně zpodobňuje Walliamsovy nápady. Obrázky jsou součástí děje a spolu s neortodoxním grafickým ztvárněním textu přispívají ke čtivosti knihy. Není tedy třeba se bát počtu stran (přibližně 460), děti je určitě přečíst zvládnou. Pravda, ty, které se čtením začínají, asi ne, těm by museli pomoci rodiče, ale zdatnější čtenáři určitě. A možná jim na konci budou ještě nějaké stránky scházet, tak jako je tomu u dobrých knih vždy.

Příběh, který už svým názvem odkazuje na tzv. Velký útěk ze zajateckého tábora z roku 1944, bude bavit jak děti, tak jejich rodiče, tedy všechny generace, které dokáží ocenit specifický smysl pro humor britského komika a herce Davida Walliamse.

Bláznivý Dědečkův velký útěk vydalo v překladu Veroniky Volhejnové nakladatelství Argo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědečkův velký útěk

Walliams, David

Argo, 2016

Výš, výš a dál! - DISKUZE

Počet reakcí: 5
  1. renda4141 napsal:

    Dobrý den, dnes mi v pořádku dorazila kniha vyhraná v soutěži Sběratel kostí. Moc Vám děkuji a už se těším na napínavé čtení. :-)

  2. Valins napsal:

    Chtěla bych se zeptat těch, co četli Příšernou tetu i Dědečkův velký útěk, co se jim, víc líbilo, chystám si koupit jedno z toho a nemůžu se rozhodnout (nepište prosím, že si mám koupit obojí)

Napsat komentář